Nuorena oli kaikenlaisia kasvukipuja, lähinnä masennusta ja ahdistusta, ja kävin tuolloin terapiassa monta vuotta, 2 kertaa viikossa suurimman osan ajasta. Auttoi. Asiat liittyivät lapsesta aikuiseksi kasvamiseen eli itsenäistymiseen aika paljon ja terapiamuoto oli psykodynaaminen, se sopii ainakin tuommoiseen hyvin. Käsittääkseni varsinkin jos on valmis pohdiskelemaan noita asioita.
Muutenkin luulen, että terapian onnistumiseen vaikuttaa kovasti se, että on valmis sanomaan ihan suoraan mitä mielessä liikkuu. Jos siis kelailee päässään että "hitsi kun toi terapeuttikin joskus jotain sanois, en halua vain istua hiljaa" niin siitä voi sanoa terapeutille. Ihan oikeasti. Ainakin omalla kohdallani se toimi, jos oli jotain fiiliksiä vaikka että kyllästyttää nyt tää ainainen terapiassa istuminen niin siitäkin saa ja pitää puhua sen terapeutin kanssa. Jos kaipaa terapeutilta tarkempia kysymyksiä, niin siitäkin voi sanoa. Nehän saa palkkaa siitä hommasta, joten jos asiakkaana toivoo tietynlaista lähestymistapaa, vaikka aktiivisempaa, niin sitä on oikeus toivoa ihan rohkeasti 🙂
Nyt olisi itelläkin aika mennä uudestaan terapiaan... ☹️ Onhan siitä edellisen loppumisesta jo hmm.. viitisen vuotta kai ja nyt on vähän eri ongelmat. Tällä kertaa kai kognitiivinen suuntaus, koska mielestäni keskittyy enemmän ratkaisuihin esim. eri kotitehtävien kautta ja on muutenkin enemmän kuin vain keskustelua... eli luodaan itselle kykyjä ja uskoa että niihin omiin ongelmiin voi vaikuttaa. Ja korjataan virheellisia ajatuksia ja vaikka niitä ajatuksen noidakehiä. Noin olen käsittänyt.
Pari linkkiä joissa tietoa eri terapiamuodoista, kun ite noita just joku päivä sitten lueskelin läpi:
terapiamuodoista
http://www.mtkl.fi/tietopankki/mista_apua/erilaisia_terapiamuotoja/
kognitiivisesta psykoterapiasta
http://www.kognitiivinenpsykoterapia.fi/?page_id=4
Tuntuu muuten vähän vaikealta lähteä uudestaan terapiaan, kun edellisen terapeutin kanssa oli tosi onnistunut suhde ja nyt kun tulee uusi ihminen niin... 😑❓ ei tiedä vielä, miten siinä käy.