Vertaiskeskustelun säännöt

Vertaiskeskustelun säännöt

Käyttäjä Simpukka-yhdistys aloittanut aikaan 23.02.2023 klo 13:37 kohteessa Simpukan vertaiskeskustelu
Käyttäjä Simpukka-yhdistys (Työntekijä) (Lapsettomien yhdistys Simpukka ry) kirjoittanut 23.02.2023 klo 13:37

Vertaiskeskustelun säännöt

Simpukan verkkovertaistoiminnan säännöt
Simpukka-yhdistyksen verkkovertaistoiminnan säännöt koskevat Simpukka-yhdistyksen ylläpitämiä Facebook-ryhmiä, keskustelupalstaa, vertaisvälitystä, vertaischatteja ja videotapaamisia.
Luottamuksellisuus: Keskusteluista ei puhuta ryhmän ulkopuolella, eikä julkaisuja saa jakaa ryhmän ulkopuolelle. Tällainen toiminta johtaa vertaisryhmästä poistamiseen.
Avoimuus: Verkossa olevan vertaisryhmän on tarkoitus toimia turvallisena paikkana, jossa voi saada ja antaa tukea tahattoman lapsettomuuden aikana. Kaikki keskustelijat voivat henkilökohtaisella profiilillaan osallistua yhdenvertaisina keskusteluun. Jokaisella on yhtäläinen oikeus sanoa sanottavansa toisia kunnioittavasti.
Yhdenvertaisuus: Verkkokeskusteluissa on hyväksyvä ilmapiiri ja jossa kaikkien kokemusta kunnioitetaan. Ryhmäkeskusteluissa ei vähätellä keskustelijoiden henkilökohtaisia kokemuksia. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita keskustelijoita. Ylläpito puuttuu ja/tai poistaa keskusteluja, joissa arvostellaan ja loukataan ihmisiä esimerkiksi vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin tai johonkin etniseen ryhmään kuulumisen johdosta. Simpukan keskusteluryhmät ovat syrjinnästä vapaita.
Sisältövaroitus: Käytä harkintaa kun postaat kuvia tai arkaluonteisia asioita. Sisältövaroitusten tarkoitus on antaa ennakkovaroitus lukijoille sisällöstä, joka voi aiheuttaa ahdistusta tai epämukavuutta, etenkin jos joutuu näkemään sisältöä yllättäen ja valmistautumatta. Sisältövaroitukset antavat mahdollisuuden valita, mitä ja milloin lukee vai välttääkö sisällön kokonaan. Tämän avulla pyritään luomaan turvallista tilaa vertaiskeskustelulle. 
Yksityisyyden suoja: Verkkokeskusteluissa on kunnioitettava yksityisyyttä, mikä on huomioitava esimerkiksi oman puolison asioista puhuttaessa. Lapsettomuuden hoitoon liittyvissä keskusteluissa ei saa mainita hoitavan tahon henkilökuntaa nimellä, asiallinen keskustelu klinikoista on sallittua.
Markkinointikielto: Keskusteluissa ei tule mainostaa tuotteita, palveluita tai esimerkiksi jotain uskonnollista tai poliittista vakaumusta. Jokainen voi omakohtaiseen kokemukseen perustuen suositella viitekehykseen sopivia laillisia tavaroita, tuotteita ja palveluja, mikäli suosittelusta ei koidu hänelle henkilökohtaista taloudellista hyötyä.
Laillisuus: Verkkokeskusteluun osallistuvia velvoittaa Suomen laki. Yksityisen henkilön suorittama lääkkeiden myynti ja edelleen välittäminen on Suomen lain mukaan laitonta. Myös luontaistuotteiden välittäminen ja myynti on kiellettyä. Jäseniä velvoittavat myös tekijänoikeudet, joiden nojalla esimerkiksi maksumuurin takana olevien lehtijuttujen kopiointi, valokuvaaminen ja edelleen levittäminen ilman oikeuksien omistajan lupaa on kiellettyä.
Ylläpito: Verkkokeskustelua ylläpitää Simpukka-yhdistys ja Tukinet (MIELI – Suomen Mielenterveys ry). Ylläpitoa suorittavat yhdistysten henkilöstö ja heidän antamalla mandaatilla vapaaehtoiset verkkovertaiset. 
Vastuuvapauslauseke: Simpukan keskusteluryhmät ovat vapaasti jäsenten käytössä heidän itsensä ja yhdistyksen tuottamille keskusteluille ja keskustelunavauksille. Kuka tahansa, joka on hyväksytty ryhmään, voi osallistua keskusteluihin. Keskusteluryhmistä löytyy paljon arvokasta ja totuudenmukaista tietoa, mutta Simpukka-yhdistys ei voi taata kaiken tiedon oikeellisuutta. Vaikka virheellisiä tietoja pyritään korjaamaan, kenelläkään ei ole velvollisuutta korjata niitä, ja tästä syystä kaikki keskusteluryhmistä löytyvä tieto toimitetaan lukijalle ilman takuuta oikeellisuudesta tai sopivuudesta mihinkään käyttötarkoitukseen. Simpukka-yhdistyksen henkilöstö ja vapaaehtoiset eivät ole millään tavalla vastuussa virheellisten tai loukkaavien tietojen olemassaolosta tai niiden käytöstä.

Katso myös: Tukinet – Loppukäyttäjän käyttöehdot ja -ohjeet

  • Muokattu kirjoittajan toimesta 1 vuosi, 2 kuukautta sitten. Syy: Täydennys