Uudistunut masennus
Joskus vuosia sitten olen tänne viimeksi kirjoitellut.. Silloin taisin olla masennuksen toipumisvaiheessa, lapset aivan pieniä ja elämä vähitellen kasaantumassa.
No nyt on lapset koululaisia jo, ulkoisesti elämä mallillaan ja kaikki ihan tosi hyvin.
Todellisuus on vähän toista; miehelläni on 2-tyypin kaksisuuntainen mielialahäiriö, esikoisella kolmatta vuotta jatkuvia ongelmia koulunkäynnin ja kavereiden kanssa ja itse olen täysin uupunut ja masentunut. Kuopuksella näyttää menevän hyvin, taitaa olla ainoa joka meidän perheessä on vielä terve.
Pitkään potkiuduin väsymyksestä ja pahasta olosta huolimatta töissä ja yritin näyttää normaalia julkisivua. Kotona asiat menevät koko ajan huonommin; olen jatkuvasti kireä ja hermostunut, huudan lapsille vähäisestäkin yllykkeestä enkä ole kuulemma koskaan kiltti tai hyvällä tuulella. Kotitöitä en pysty tekemään edes minimiä; mies tai lapset tekevät minkä pystyvät ja osaavat minun maatessa sohvalla räyhäämässä. Raha-asiat menivät huonolle tolalle koska en jaksa keskittyä niiden hoitoon (miehen sairauden vuoksi hän ei hoida raha-asioita millään tavalla). Viimein oli pakko antaa periksi; olin kaksi viikkoa töistä sairaslomalla ja sen aikaa jaksoin kotonakin vähän paremmin.
Eilen palasin yrittämään työntekoa. Tänään on vapaapäivä, onneksi; tuskin olisin pystynyt menemään töihin kahdeksi päiväksi peräkkäin. Olen vainoharhainen… Työkaverit puhuu pahaa selän takana, katsovat nenänvartta pitkin ja juoruavat sairaslomani syistä. Kukaan ei taatusti usko että olen henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, koska olen taitava ylläpitämään kulisseja; nauran sopivissa kohdissa ja osallistun normaalin rajoissa keskusteluunkin, oli olo mikä hyvänsä. Vaikutan tekeväni työni asiallisesti, vaikka salaa oikaisen jokaisessa mahdollisessa mutkassa. Näin siis ajatukseni kulkivat ekan työpäivän ajan, en voinut olla etsimättä piilomerkityksiä kaikesta työkavereiden sanomasta. Paha olo oli aivan ylitsevuotavaa, vaikkei se varmaankaan ulospäin näkynyt. Välillä piti piiloutua vessaan hengittämään. Epäilen tosissani omaa työssäjaksamistani, mutten myöskään pysty jäämään uudestaan sairaslomalle. Sijaisia on vaikea saada joten poissaoloni revitään työkavereiden selkänahasta.
Kotiin päästyä menetin välittömästi hermoni, loppupäivä meni kiukutellessa ja pahaa oloa potien. Töissä jaksoin ylläpitää kulissia, kotona en enää.
Ennen sairasloman alkua aloitin masennuslääkityksen ja odottelen sen vaikutusta. Toivon sen toimivan kuin taikasauvan heilautuksen niin, että tämä tolkuton väsymys, alakulo, pelko ja syyllisyys häviäisivät kokonaan pois. Mutta samalla pelkään ettei lääkkeestä ole sellaista apua, jota nyt tarvitsen. Olen hakenyt ja saanutkin keskusteluapua, mutta sekin tuntuu menevän metsään. Ensimmäisen tahon psykoterapeutti keskittyi lähinnä mieheni sairauteen ja sen ruotimiseen, toisen keskusteluajan (SOS kriisikeskus) jouduin perumaan lapsen sairastumisen vuoksi. Työpaikkalääkäri ei antanut lähetettä psykiatrian polille koska ei nähnyt sille tarvetta, eikä työpaikkani työterveyshuollon sopimukseen kuulu minkäänlainen psykiatrinen hoito. Aikaisemman masennuksen ”ansiosta” tiedän kyllä mistä ja miten hakea apua, mutta avun saaminen ei ole niin helppoa.
Ensimmäinen psykoterapeutti todellakin vaikutti olevan lähinnä sitä mieltä, että avioliittoni täytyy olla hajoamispisteessä miehen sairauden vuoksi ja kaikki ongelmani ovat lähtöisin tästä sairaudesta. Ei uskonut millään vaikka yritin selittää, että sairaus on sitä lievempää laatua, se on ollut hyvässä hoitotasapainossa jo vuosia ja tulemme sen kanssa toimeen, vaikka se luonnollisesti aika ajoin vaikeuttaakin jaksamista. Oli myös sitä mieltä, etten välttämättä ole masentunut vaan ylireagoin aikaisemmasta vaikeasta masennuksesta johtuen. En siis usko, että tämä psykoterapeutti pystyy auttamaan minua millään tavalla. En usko ylireagoivani, eivätkä kaikki ongelmat ole lähtöisin miehen sairaudesta. Tuli vain paha olo siellä käynnistä, vähätelty ja ylenkatsottu. Masokistisesti kuitenkin suostuin ottamaan vastaan uuden ajan, jos tilanne vaikka muuttuisi. 😳
SOS kriisikeskuksesta varmaankin saan uuden ajan, kunhan vain uskallan ja saan aikaiseksi ottaa yhteyttä. Ensimmäinen kokemus teki ison loven luottamuksessa ammattilaisiin, en tosiaankaan halua kokea tulleeni ylenkatsotuksi kun haen apua.
En vain tiedä mitä nyt. Olo on kuin limbossa. Tilanne ei tunnu muuttuvan pahempaan eikä parempaan, mutta tällaisenaan se on kestämätön. Lapset olivat sairaslomani ajan liikuttavan onnellisia vähän paremmin jaksavasta äidistään, mutten minä voi sairaslomalle loputtomiinkaan jäädä. Laskut on maksettava, eli töissä on käytävä. Ja sekös aiheuttaa syyllisyyttä ja pahaa oloa, joita on kylliksi jo vanhastaan.
Vaikkei mieheni sairaus omaa masennustani aiheuta, ei se sitä myöskään helpota. Mies haluaa auttaa ja auttaakin, kun pystyy, mutta esimerkiksi nyt mennään hypomaniassa eikä mies kertakaikkiaan pysty olemaan tukena millään tavalla. Seuraava vaihe on masennus, joten tukea ei ole odotettavissa silloinkaan.
Olisiko kellään keinoja jaksamiseen? Samankaltaisessa tilanteessa olleita, jotka ovat selvinneet hengissä vaikean ajan yli? Vihjeitä tahoista, joista kannattaisi hakea apua? Ihan mitä vain… Nyt kun vielä pystyn sitä apua hakemaan, yritän kaikkeni. Lasten ja miehen hyvinvoinnin vuoksi minä kun en voi romahtaa.