Ulkopuolinen perheen keskellä

Ulkopuolinen perheen keskellä

Käyttäjä Maryaa aloittanut aikaan 07.08.2011 klo 11:30 kohteessa Parisuhde, koti ja perhe
Käyttäjä Maryaa kirjoittanut 07.08.2011 klo 11:30

Jos te kanssakulkijat voisitte antaa näkökulmaa jostakin suunnasta tähän hankalaan tilanteeseen, niin olisin erittäin tyytyväinen.

Tilannehan se, että näin vähän reilu 20-vuotiaana pitkän opiskelun jälkeen palasin takaisin kotikonnuille olosuhteiden pakosta. Seuraavan vuoden ajan tulen asumaan kotona, koska tulevat opiskeluni sijoittuvat ihan lähikuntaan ja oman asunnon hankkiminen ei olisi käytännöllisesti katsoen järkevää. Tähän järjestelyyn olen saanut suostumuksen, koska jäljelle jääkin kaksi tyhjää huonetta käytettäväksi.

ONGELMA

Ongelman ydin on kuitenkin se, kuinka ihmiset toisiinsa suhtautuu. Mielestäni perheemme dynamiikka ei ole tällä hetkellä kovin terveellä pohjalla. Perheen johtoryhmä on vahva äitini ja nuorempi siskoni, joka on muuttamassa toiselle paikkakunnalle. On heidän käsissään, mitä milloinkin tehdään, mistä puhutaan ja onko asiat oikein vai väärin. Minut on laitettu boikottiin ja isäni asema on jotakin siltä väliltä. Usein tiedot käynneistä yms. jää vain johtoryhmän tietoon ja isäni kanssa emme tiedetä, missä mennään. Jos tästä menee huomauttamaan kohteliaastikin, se käy vain omaan nilkkaan.

Henkilökohtaisesti olen melko väsynyt tilanteeseen, enkä enää tiedä, kuinka suhtautua. Kun asioista puhutaan, puhutaan itseni ohi ja kertomisillani ei ole paljoakaan merkitystä, eivät tunnu mielenkiintoisilta. Siskoni keskustelee vain äidin kanssa ja voi olla, että jos itse yritän puhua jostakin häntäkin kiinnostavasta aiheesta, kuulen myöhemmin äidiltäni, ettei siskoa tartte häiritä, eikä kysellä yhteisille shoppailukäynneille. En todellakaan tiedä enää, mikä on lopullinen totuus. Kun yhdessä olemme kaupassa, hänkin näyttää naureskelevan ja nauttivan rennosta fiiliksestä. Mutta sitten kuulen toisaalta ihan muuta. Hetki sitten itseltäni evättiin myös käynnit kaupassa hänen kanssaan kuulemma oman tyhmyyteni takia.

OMA NÄKEMYS

Harmittaa, ettei asioista voida puhua suoraan ja positiviinen ilmapiiri on vain toiveunta. Itse katson usein kyllä peiliin ja mietin, missä on voi olla vika, mutten enää osaa arvioida tilannetta rakentavasti. Alkaa voimat loppua. Olen matkustellut paljon ulkomailla ja oppinut, että elämänlaatu ei parane vain ajattelemalla, vaan toiminnalla. En ole lähtenyt äitini mukaan naapureita syyttelemään, enkä negatiivisten puolien etsimiseen asiasta kuin asiasta. Mielestäni tässä maailmassa, jossa tapahtuu esim. Oslon kaltaisia tapahtumia, on nautittava ja otettava kaikki irti niistä asioista, jotka ovat hyvin. Itse yritän pysyä positiivisena, vaikka aina ei olisikaan helppoa. Tämä ajattelutapa on luonut otsaani leiman ”HIENOHELMA”, josta kuulin ihan pari viikkoa sitten. Mikä itseäni eniten vihastuttaa ja harmittaa on se, että miesystäväni kanssa emme voi olosuhteiden vuoksi nähdä usein ja tästä saan kuulla tyyliin: ”Teillä onki vaan tuollanen virtuaalisuhde, haluaako se edes olla yhdessä, eipä oo kovin kummosta…” Allekirjoitus kuuluu äidilleni. Onko tämä oikein?

Olen todellakin väsynyt, kun itse näytän olevan aina kaiken pahan alku ja juuri. Ottaessani kerran esille kohennusta kaipaavan ilmapiirin, sain vastaukseksi mielestäni melko lapsellisen lausahduksen: ” Joo, minä en sit rupea ketään kehumaan, kyllä täällä on kehuttu jo lapsena ihan tarpeeksi…jne”.

Onko syy tilanteeseeni se, että olen lapsista ensimmäinen ja olen saanut alkuni vanhempieni suhteellisen nuorella iällä. Kuulen joskus huomautuksia, että miksi ihmiset tekee lapsia niin myöhään ja sitten jäävät vaille omaa aikaa myöhemmin. Olenko siis tehty siitä syystä aikaisin, että vanhempani saavat olla yhdessä myöhemmin? Sillä äänenpainolla kuullessani, voisin tämän pitävän paikkansakin.

LOPUKSI

Jos joku osaisi avata tilannetta, niin se olisi hienoa. Näkökulmaa voi antaa ihan haluamastaan suunnasta. Kunpa vain ymmärtäisin tilannetta paremmin, koska näin on jatkettava kuitenkin vuosi eteenpäin… Kiitos jo etukäteen!

Käyttäjä Desper kirjoittanut 11.08.2011 klo 12:01

Perheessäsi näyttää vallitsevan alkeellinen jako vuohiin ja lampaisiin. Äitisi ei voi kokea itseään hyväksi ihmiseksi, ellei hänellä ole vihollisia ja ellei hän näe muita pahoina. Tietenkin hänellä täytyy olla yksi kumppani hyvien puolella, muutenhan hän joutuisi taistelemaan koko muun porukan kanssa. Tämän "oman" olemassaolo osoittaa äidillesi, että hänestä pidetään ja hän on hyvä. Hallitessaan kaikkea ja määrätessään kaikesta hän kai pelkää hallinnan menettämistä, siis itsensä hallinnan, ehkä vihan.
Enpä osaa neuvoa, miten tilanteessa tulisi toimia. Kai kuitenkin on hyvä sanoa, mitä rehellisesti ajattelee. Kärhämiä siitä tietysti syntyy. Isälläsikin on jonkinlainen vastuu perheen sairaasta kuviosta, suostumisesta siihen - voisitko hänen kanssaan neuvotella, mitä olisi tehtävissä?

Käyttäjä Maryaa kirjoittanut 15.08.2011 klo 14:58

Kiitos asiallisesta viestistä! Itsekin olen tilannetta paljon miettinyt ja tullut samaan tulokseen, että äitini selvästä pitää muita "vihollisinaan" ja että kaikki ovat häntä vastaan niin kodin sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Ihmeellistä, mistä tällainen oikein kumpuaa. Varsin hankala tilanne ja varsinkin, kun se alkaa saada jo hiukan naurettaviakin ja lapsellisia piirteitä..

Juuri viikonloppuna kävimme kaupassa kaikki kolme perheen naispuolista yhdessä. Tuntui, että kaikki meni ihan ok ja sulassa sovussa, jos unohdetaan siskoni katseet minua kohtaan. Kotona, kun siskoni oli poissa, äitini pamautti: "Miksi sun pitää aina kävellä niin lähellä siskoas?! Se ei halua, että sä kuljet sen ympärillä!". Hetken kyllä löi ihan tyhjää, että Mitä. Tilanne siitä hieman aukeni, kun löysin sanat takasin suuhuni. Mutta äitini mielestä olen häntäkin niin vastaan, vaikka asia on täysin päinvastoin. Toivoisin hänen olevan onnellinen ja näkevän elämän hyvänä. Hän omien sanojensa mukaan pitää minua kylmänä ja jopa ilkeänä. Tuon I:llä alkavan sanan jälkeen melkein jo purskahdin itkuun. En ikinä haluaisi, että ihmiset näkevät minut ilkeänä ja pahansuopana, varsinkaan oma äiti!

Isän kanssa sain kerran avattua tämän asian salattua verhoa, mutta yleensä hän pitää ajatuksensa ominaan. Hänkin oli ilmeisesti myös miettinyt, kuinka käy, kun äidin "ainoa", pitkäaikainen tuki ja turva vaihtaa paikkakuntaa. Pelottaa hieman itseänikin tämä kahden viikon kuluttua tapahtuva siirto. Räjähtääkö tilanne käsiin ja kuinka äitini selviää tästä? Huomaako hän vihdoin ottaa omasta elämästään vastuun? Kaatuuko katkeruus minun niskaani kaksi kertaa kauheammin?

Isälläni täytyy olla ns. lehmän hermot, kun ajattelee, kuinka paljon hän on saanut kaikenmaailman syytöksiä perusteitta. Äitini huomauttelee hänelle koko ajan kauniimmista naisista ja kuinka isäni muka tahtoisi olla mieluummin heidän kanssaan. Onko tässä kyse itsetunnon puutteesta vai mistä? Heidän avioliittonsa on kestänyt yli 20 vuotta, joten luulisi uskoa yhteiseen eloon olevan, myös äidilläni. Tiedän heidän aikoinaan käyneen psykologin luona, mutta äitini lopetti käynnit heti alkuunsa. Kuunneltiin kuulemma liikaa isän mielipiteitä. Tähän en voi kuitenkaan enempää puuttua, se on heidän välinen asiansa.

Mutta, miten tämä solmu voisi yrittää aueta? Miten äitini pystyisi näkemään asiat aurinkoisimmissa merkeissä vai onko se silkka mahdottomuus?

Miten itse selviydyn ja asennoidun, kun minut pakolla unohdetaan nurkkaan omassa perhepiirissä?