Puolison harhaluuloisuus

Puolison harhaluuloisuus

Käyttäjä Toivontähti aloittanut aikaan 20.05.2010 klo 01:24 kohteessa Parisuhde, koti ja perhe
Käyttäjä Toivontähti kirjoittanut 20.05.2010 klo 01:24

Onko täällä muita, kenen puolisolla harhaluuloisuus-mielenterveysongelmaa? Puolisollani on vakuuttunut siitä, että kodissamme käy poissaollessamme joku ulkopuolinen, joka ei varasta mitään, mutta käy siirtämässä tavaroita eri paikkoihin ja tuo kotiimme ylimääräistä pikkutavaraa. Lääkitys on päällä, mutta ei tunnu auttavan. Ahdistavaa, olemme olleet avioliitossa 35 v ja nyt elämme kuin kahdessa eri todellisuudessa, hänen ja minun.

Käyttäjä Tuumaaja68 kirjoittanut 20.05.2010 klo 08:27

Hei,

kysyit että onko kellään muulla kokemusta vastaavasta sairaudesta. Tämä viestini ei sikäli auta sinua koska minulla ei ole kokemusta vastaavasta sairaudesta. Mutta sinua siis ahdistaa puolisosi sairaus. Sairastuisipa kenen hyvänsä puoliso mihin tautiin tahansa, ja jos rakkautta on vähänkään, on ahdistus "ei-sairastavalla" puolisolla ihan normaali reaktio.

Lääkitys on aloitettu, se on hyvä uutinen. Nythän vain seurataan tilannetta, älä murehdi huomisesta liikaa. Mielenterveysongelmat eivät ole monastikaan kuolemaksi. Joskus voi olla, mutta kaikkihan me kuollaan aikanaan. Joten seurataan tilanteen kehittymistä ja sillä aikaa keskityt tärkeimpään asiaan; itseesi. Kohdataan todellisuus kasvotusten, jaetaan surumme ja muistetaan nauttia niistä pienistäkin asioista joista saamme iloa. Eteenpäin mennään, voimia Sinulle!

Käyttäjä jokujossakin kirjoittanut 21.05.2010 klo 12:32

Hei Toivontähti,

Ei ole minullakaan ihan omaa kokemusta. Eräällä tuttavalla oli jotain samantyylistä jossain vaiheessa. Lääkitys ei siinäkään mennyt heti kohdalleen. Hänelläkin oli ajatuksia mm. salaliitoista häntä vastaan. Ja nyt muistan erään nuoruuteni ystävän, joka mielenterveyden romahtaessa kuvitteli, että hänen läheisiään yritetään myrkyttää. Molemmissa tapauksissa hoito tepsi ajan mittaan. Kerropa lisää yksityiskohtia. Kuinka kauan on kestänyt ja miten alkoi ym. On täällä varmasti joku, joka on kokenut asian lähempääkin kuin minä.

Voimia ja muistahan pitää hyvää huolta omasta jaksamisestasi! Läheisen sairastaminen syö ihan hirveästi omia voimavaroja. Ikään kuin varkain.

Käyttäjä nainen49 kirjoittanut 25.05.2010 klo 18:55

Hei Toivontähti !

Olette olleet naimisissa jo 35 vuotta eli puolisollasi taitaa olla ikää jo ehkä yli 60 vuotta. Et kertonut mikä lääkitys hänellä on, mutta Alzheimerin tauti ja jotkut dementialajit alkavat usein harhaisuutena ja epäilyinä. Sellaista vaihetta voi kestää muutaman vuoden ennen kuin tauti pahenee. Siihenkin on olemassa erilaisia lääkkeitä, jotka hieman auttavat. Tärkeää on että on oikea diagnoosi. Alkuvaiheessa on vaan vaikea löytää sitä oikeaa, oireet sopivat moneen tautiin tai tautien sekamuotoihin.
Sinnikkyyttä ja jaksamista sinulle!!

Käyttäjä Juulia00 kirjoittanut 26.05.2010 klo 19:07

Voi olla, ettei nuo lääkkeet tehoa tai niillä on sivuvaikutuksina harhaisuuden lisääntyminen tai alkaminen. Puhu hänen psykiatrinsa kanssa ongelmista, se voi olla merkki uuden lääkkeen tarpeesta. Yritä saada hänet tekemään juttuja kodin ulkopuolella, mitkä edesauttavat hyvää mielenterveyttä. Nähkää ystäviä, harrastakaa, käykää luonnossa..

Kerro rauhallisesti näistä harhaluuloista oma kantasi, että siellä ei ole ketään käynyt jne. Älä ainakaan hermostu, äläkä ala huutaa. Harhaiselle on olemassa se oma maailma ja jos kumoat sen vääränä, niin se tuottaa vain lisää ahdistusta. Hyväksy siis, kunhan on varmistettu ettei tämä ole lääkkeistä johtuvaa tai lopu uudella lääkityksellä, että hänellä on eri maailmansa ja sille ei vain voi mitään. Saattaa kuitenkin olla, että sitkeys palkitaan, kun vain kerrot hänelle aina sen oman kantasi(hänen ei tietenkään tarvitse sitä hyväksyä..). Mikähän lääkitys on kyseessä? Jotkut mielialalääkkeet lisäävät harhaisuutta ja esim. skitsofrenian oireita..

Käyttäjä Tintti79 kirjoittanut 21.08.2010 klo 23:37

Hei!
Minun äidilläni on kanssa harhaisuutta, mutta häntä ei ole mitenkään diagnosoitu, ainakaan tietääkseni. Hän on muunmuassa epäillyt että talonmies on käynyt heidän kotonaan useammankin kerran ja eräänkin kerran vei heidän pakastimestaan vajaan (!) nakkipaketin. Vain harhaluuloinen voi selittää ihan tosissaan tämmöistä.😋
Myös pankki varastaa hänen tililtään rahaa, mies pettää, mies yrittää myrkyttää, kaikki maailman ihmiset ovat hänelle kateellisia..Isäni jopa viritti itsetehdyn valvontakameran heille kotiin ja se kuvasi yhden kesän ajan aina heidän poissaollessaan ulko-ovea (vain yksi sisäänkäynti), mutta eihän se mitään äitini mielestä todistanut. Aloitinkin juuri uuden ketjun jossa kerroin lähemmin äidistäni..
Mutta siis voimia sinulle, en osaa neuvoja antaa mutta tilanne on vaikea sille joka katsoo asioita tavalliselta kantilta. Harhaluuloinen kun harvemmin muuttaa kantaansa.

Käyttäjä peruskallio kirjoittanut 12.02.2016 klo 09:19

Ei taida olla diagnoosia asiasta, mutta meillä tapahtuu omituisia tavaroiden katoamisia ja useamman kerran talo on käännetty ympäri ja tavaraa ei löydy mistään vaikka se tunteja aiemmin on ollut esillä. Lisäksi tavaroita on rikottu ja monesti varsinkin rahalahjoja on kadonnut. Aluksi tästä syytettiin täysin ulkopuolisia, sitten perheen lapsia, mutta pikkuhiljaa epäilys kohdistuu puolisoon, jolla voimakas taipumus valehteluun ja asioiden piilotteluun muiden ongelmien lisäksi. Mutta asiasta ei voida puhua ja pelkään, että nyt on syytetty aivan vääriä tahoja ja aiheutettu paljon turhaa mielipahaa.