Perhe ei ole tärkeä
Otsikko on provosoiva. Olisin voinut laittaa kysymysmerkin perään.
Vähän taustaa. Tämä on ensimmäinen viestini tänne. Olen 30 vuotias kahden lapsen isä. Elän asumuserossa, monta kuukautta jo näin. Takana on pitkä työuupumus, syvä masennus ja perheen hajoaminen. Ei alkoholia, ei väkivaltaa, ei kolmatta osapuolta. Nyt alan olla jo jaloillani terapian, lääkityksen ja itsetutkiskelun ansiosta.
Haluaisin näin joulun alla herättää keskustelua aiheesta, jota ei mielestäni käsitellä juuri missään.
Katselin viikko sitten Neloselta Hauskat Kotivideot. Siinä juontaja esitti hauskan laulun: Tavikset tahtovat tositeeveen, oman kodin ja pienen perheen. Laulussa ja esiintymisessä oli koko ajan tahallisen ivallinen sävy.
Television eri kanavilta näkee päivittäin rakastumisen palvontaa. Kaikenlaisia parinetsintäohjelmia nähdään sekä kotimaasta, että ulkomailta. Saippuasarjoissa erotaan ja rakastutaan uudelleen ja uudelleen. Sen oikean etsiminen ja rakastuminen ovat tärkeintä. Rakastaminen sen sijaan ei ole raportoinnin arvoista. Missään ei nykyään kuule puhuttavan rakastamisesta. Vain tärkeistä asioista puhutaan telkkarissa, niinhän meille on opetettu. Media kertoo kaiken tarpeellisen ja tärkeän.
Pitää rakastua uudelleen. Rakastuminen on tärkeää. Tätä media hehkuttaa ja sillä se myy. Itsensä toteuttamisesta on tullut pyhä hokema, jota kukaan ei aseta kyseenalaiseksi.
Samaan aikaan lasten ja nuorten pahoinvointi lisääntyy hälyttävästi, eikä kukaan tee mitään.
Tällainen epäjohdonmukaisuus on jo yhteiskuntatason ongelma. Jos näin jatkuu, mielenterveysongelmat ja muut lieveilmiöt kasvavat räjähdysmäisesti niin lapsilla, kuin aikuisillakin. Eroaminen on rohkea teko. Eroavia ymmärretään. Tämä on rinnastettavissa myös siihen, että kun pörssiyhtiöt potkivat satoja työntekijöitään kortistoon, pörssikurssit lähtevät nousuun. Yhtiöillä on rohkeat päättäjät ja ne huomataan.
Samoin tavikset huomataan, kun he jättävät oman kodin ja pienen perheen. Vain silloin taviksesta ollaan kiinnostuneita ihmisenä. Koko elämänsä on saanut kulkea hiljaa muiden joukossa, mutta erotessa tekee jotain rohkeaa ja tärkeää. Jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden, kuten Nelonen omaa parinetsintäseikkailuaan mainostaa. Iltalehden nettiversioissa seksologi kohottaa ihmisiä jättämään pitkäaikaisen parinsa pelkän kirjeessä kerrotun tarinan perusteella. Siitä vaan rohkeasti, jos siltä tuntuu, seksologi tietää.
On se niin väärin, että tätä ei tunnuta missään julkisesti kyseenalaisteta, vaan päinvastoin. Jopa valtakunnan ykköspoliitikot ja kaiken maailman julkkikset ovat samassa veneessä ja näyttävät esimerkkiä kansalaisille. Missä ovat perhearvot? Vanhanaikaista? Ei ole olemassa? Perhe ei ole tärkeä?
Samaa median valikointia ovat kaikenlaiset yksityiskohtaiset kertomukset onnettomuuksista, murhista ja muista verilöylyistä. Ihmisillä on oikeus tietää. Medialla on velvollisuus kertoa. Miksei kukaan tee mitään? Miksi ihmisiä pelotellaan?
Tärkeitä asioita median mukaan ovat mm. Julkkikset, rakastuminen, tappajat, urheilijat, suomikuva, tuottavuus, raha, uudet vempeleet, mihin uhreja oli ammuttu, itsensä toteuttaminen, uusi koti, uusi rakkaus. Siinähän niitä on kivasti lueteltuna. Siitä vaan nuoret ja vanhat rakentamaan maailmankuvaanne.
Millainen on tulevaisuus? Ei ihme, että erityisesti jotkut nuoret ovat hukassa. Ei ole selkeää kuvaa siitä, millaiseksi oma maailma tulee muodostumaan. Ei ole odotettavissa pysyvää rakkautta, pysyvää perhettä, pysyvää kotia, pysyvää työpaikkaa. Eräänä päivänä mikä tahansa noista saattaa hävitä, kannattaa alkaa jo etsiä uutta itsekin.
Jopa perheneuvolan suhtautuminen eroa miettivään pariskuntaan tuntui ainakin omalla kohdalla kovin raadolliselta. Tuli sellainen tunne, että minussa on jotain vikaa, kun en haluaisi erota, vaan pelastaa avioliiton keinolla millä hyvänsä. Minua kehotettiin hakeutumaan hoitoon, koska olin asian suhteen epätoivoinen ja tunteikas. Erojärjestelyissä oltiin kyllä valmiita auttamaan.