Pakko-oireita lapselle

Pakko-oireita lapselle

Käyttäjä Sanna77 aloittanut aikaan 15.10.2012 klo 00:31 kohteessa Parisuhde, koti ja perhe
Käyttäjä Sanna77 kirjoittanut 15.10.2012 klo 00:31

Hei. Kaipaisin kovasti vertaistukea, ajatuksia ja kokemuksia teiltä jotka mahdollisesti painitte saman asian parissa (kotona, työssä tms).

Perheemme 8v. esikoinen on aina ollut täydellisyyteen pyrkivä ja herkkä lapsi. Toisaalta hän saa välillä raivokohtauksia, jotka välillä kohdistuvat häneen itseen (esim. pään hakkaaminen lattiaan, jalkojen lyöminen mustelmille) ja välillä purkautuvat itkuna, huutona. Nykyisin tyttö joskus muksaisee myös minua, äitiään. Koulussa (ja aikanaan päiväkodissa) kukaan ei meinannut uskoa, kun kerroin näistä raivokohtauksista, jotka saatoivat kestää jopa pari tuntia. Itse olisin ollut erittäinen iloinen, jos lapsi olisi joskus käyttäytynyt julkisesti huonosti, silloin kaikki paineet eivät purkautuisi kotona vanhemmille.

Tässä siis hiukan taustaa, mutta niihin pakko-oireisiin, jotka tuntuvat olevan itselleni se ”viimeinen niitti”, voimat eivät vain enää meinaa riittää. Viime keväänä tyttöllä alkoi pakonomainen käsienpesu, joka paheni kesän mittaan ja on välillä niin mahdotonta, että sosiaalinen elämä on hänen kohdallaan käytännössä loppu. Aamuisin kouluun lähteminen on aikaa (ja hermoja) vievää, koska pikkuhousujen / housujen /paidan hihan/ kenkien, lähes kaikkeen koskemisen jälkeen on pestävä kädet, jotta ei likaista seuraavaksi vuoroontulevaa vaatetta. Suihkun jälkeenkään ei voi kuivata pyyhkeeseen, jonka kulma on hipaissut lattiaa, vaan täytyy seisoa siellä itkemässä ja huutamassa ja palelemassa kunnes iho on kuivunut ja sitten maton reunoja pitkin sipsutella (keskiosat ovat likaisia) hakemaan puhtaat vaatteet. Jos joku sisaruksista on käynyt sukat jalassa tytön sängyssä, pitäisi lakanat vaihtaa välittömästi.

Järjellä ei tässä tapauksessa voida avittaa, koska tyttö itkee käsiä pestessään : mä vihaan tätä jatkuvaa käsienpesua ja silti vain pesee vielä toiset pari minuuttia.

Eli kysyisin nyt olisiko jollain hyviä vinkkejä, mitä tilanteeseen voisivat tuoda helpotusta? Tai kokemusta, voiko lapsi selvitä tällaisesta tavalliseen arkeen? Otan mielellään ideoita vastaan.. Olemme käyneet kasvatus- ja perheneuvolassa ja siellä asia on pohdinnassa, mutta mitään ”ratkaisevaa” ei kuitenkaan tule tapahtumaan ennen ensi vuotta ja se tuntuu nyt hurjan pitkältä ajalta.

Vastauksista jo etukäteen kiitollisena, Sanna

Käyttäjä IidaA kirjoittanut 01.11.2012 klo 03:34

Tyttäresi tilanne on vakava. Ota uudelleen yhteyttä perheneuvolaan. Älä salli sitä, että teidät sivuutetaan ja ongelmaanne vähätellään. VAADI hoito tyttärelle!

Käyttäjä troubles kirjoittanut 20.11.2012 klo 10:14

Komppaan edellistä kirjoittajaa. Tyttärenne on noin nuori ja oireilu sekä häiriöt ovat saavuttaneet mittasuhteet, jolloin lapsi tarvitsee välitöntä ja asiantuntevaa hoitoa. Jos taho, johon olette olleet jo yhteydessä vähättelee ongelmaa, etsikää paikka, jossa tyttärenne saa oikeinmitoitettua hoitoa. Te kärsitte ja mikä tärkeämpää, lapsi kärsii. Joistakin asioista lapsi "kasvaa irti", ei tästä.