Mielenterveysongelmat ja perhe
Hei,
Olen uusi tulokas. Olen vuositolkulla paininut mieheni mielenterveysongelmien kanssa. Luulen hänen kärsivän jonkinlaisesta persoonallisuushäiriöstä, ehkä rajatila (borderline). En voi tietää sen tarkemmin, koska toistaiseksi hän on aina kieltäytynyt kuulemasta moisesta. Mutta minulla on suuret epäilyt.
Hän on:
– äkkipikainen (suuttuu ihan pienistä asioista ja tekee niistä maailmanlopun)
– yliherkkä (tunteet aina pinnassa)
– agressiivinen, jos häntä kritisoidaan
– oli yhdessä vaiheessa väkivaltainen (tai uhkasi sillä)
– riippuvainen minusta ja muista, ei halua olla yksin
– eron uhatessa on useaan otteeseen vuosien aikana uhkaillut itsemurhalla (teki sitä jo edellisen kumppaninsa kanssa)
– koki lapsuudessaan suhteensa isään traumatisoivana (isä etäinen ja agressiivisen auktoriteettinen, kärsi ehkä jonkinasteisesta rajatilasta itsekin)
– helposti stressaantuva (eli ei kestä stressiä ja vaikeita elämäntilanteita ollenkaan vaan räjähtää tavalla tai toisella)
– polttaa kannabista
– kerskailee helposti omilla saavutuksillaan ja hakee muiden hyväksyntää
– perfektionisti ja odottaa sitä muiltakin
– kontrollifriikki ja haluaa sanoa sanansa kaikesta (valitsee mm. minun silmälasini 😎)
– epäonnistunut kaikissa ihmissuhteissaan (ei ystäviä eikä muita läheisiä sukulaisia kuin omat vanhempansa)
– eronnut jo kerran ja kärsi vakavan masennuksen sen takia (ei kestä tulla hyljätyksi)
Tiedän, että osa näistä edellisistä asioista kuuluu ihan vain tavalliseen persoonaan, eikä niillä ole mitään tekemistä mielisairauden kanssa. Mutta kun ne kaikki lasketaan yhteen, on tulos seuraavanlainen:
– Mieheni elää jatkuvaa kriisiä eikä tunne olevansa elämäänsä tyytyväinen ja vain harvoin onnellinen.
– Lapsemme on joutunut käymään koulupsykologilla ja lasten psykiatrilla ja lapsemme opettajat (jotka vaihtuvat melkein joka vuosi) ovat vähän väliä huolissaan lapsemme käytöksestä koulussa.
– Sairastan kroonista ripulia ja kroonisia kipuja…luultavammin psykosomaattisia oireita jatkuvasta stressistä, joka johtuu mieheni kriiseistä ja siitä kananmunan kuorilla kävelystä, jota harjoitan hänen ollessaan läsnä, koska koskaan ei tiedä millä jalalla tanssia…
Viimeisin kriisi johti melkein eroon. Se alkoi siitä, että mieheni ei halunnut odottaa viittä minuuttia, että järjestän ruokaostokset jääkaappiin. Hän halusi kaiken huomioni heti, ja räjähti, kun ei sitä saanut (kuin lapsi). Yksi asia johti toiseen ja suutuin itsekin aika pahasti. Viikon mykkökoulun jälkeen aloimme puhua erosta (ei ekaa kertaa) ja itse asiassa tunsin oloni huojentuneeksi, koska vuosien venkslaamisen jälkeen olen alkanut ajatella, että ei tästä tämmöisestä elämästä mitään tule. Että yksin eläisin onnellisemmin ja terveemmin. Ja tietenkin lapsemmekin voisi paremmin.
Mutta loppujen lopuksi mies ilmoitti, ettei kestä ajatusta erosta, että hän rakastaa minua yhä (vaikken ole täydellinen). Hän sanoi tappavansa itsensä mieluummin kuin elävänsä erossa minusta. Ei kai tämmöinen ole terveen ihmisen tapa ajatella? Vaikka ero kuinka tekisi pahaa, niin ei terve ihminen voi ajatella, että kuolema olisi parempi vaihtoehto.
Harkinnan ja pitkien keskustelujemme jälkeen lupasimme toisillemme yrittää vielä. En tiedä onko se hyvä vai huono juttu. Mieheni lupasi aloittaa jonkinlaisen terapian tai nyt alkuun varata ajan psykologilta/terapeutilta. Hän myöntää kärsivänsä mm. äkkipikaisuudesta.
Kolikon vastapuolena on se, että hän vaatii myös minua menemään psykologille. En tiedä mitä asiasta ajatella. Eihän siitä varmaan haittaakaan olisi, mutta en koe itseäni muuta kuin uupuneeksi (+ne psykosomaattiset oireet, joita ei kyllä saa parannettua kuin poistamalla alkuperäinen ongelma).
Tulipas pitkä sepustus. En tässä kukaan varmaan voi neuvomaan ryhtyä, koska nämä on itse elettävä ja päätettävä. Mutta jos jollakulla olisi vähän samanlaisia kokemuksia/vaiheita , jakaisin mielelläni ajatuksia.
t. Pommeli