Lapsen masennus ja pakkoajatukset
Kiltti, ylitunnollinen ja hyvin koulussa menestynyt poikani alkoi näyttää väsymyksen merkkejä runsas vuosi sitten 11 vuotiaana. Me vanhemmat opettajan lisäksi yritimme puhua hänelle, ettei vaatisi itseltään täydellisiä suorituksia koulussa.
Pian hänellä alkoi ilmetä ns. pakko-oireita; jatkuvaa valojen ja ovien lukkojen tarkistelua sekä käsien pesua. Lisäksi hänellä oli koko ajan ”murheita” esim. pelkäsi olevansa homo tai saatananpalvoja ym. ”Murheita” tuli koko ajan lisää, kun entiset saatiin puhuttua. Lopulta hänelle tuli viime keväänä myös itsetuhoisia ajatuksia. Hän itki ja kertoi ajatelleensa, että jos hän tappaisi itsensä, näin pääsisi eroon murheistaan.
Kävimme poikamme kanssa lasten psykiatrian polilla koko viime kesän viikottain ”juttelemassa”. Siellä jo toisella käyntikerralla tarjottiin lääkitystä masennukseen ja ahdistukseen. Emme silloin halunneet kuitenkaan aloittaa lääkitystä, sillä itsellämme ei ollut juurikaan tietoa lasten psyykelääkityksestä.
”Jutteluista” ei ollut mitään apua. Päinvastoin, myös me vanhemmat aloimme tuntea pahaa oloa, sillä tapa, jolla polilla keskusteltiin, oli hyvin vanhempia syyllistävä.
Haimme apua yksityiseltä sektorilta.
Jäin työstäni vuodeksi virkavapaalle viime syksynä, jotta pystyisin mahdollisimman paljon olemaan poikamme tukena. Ovien ja valojen tarkistelut jäivät tuolloin häneltä pois. Mutta tilalle tuli pakkoajatuksia. Poikamme on käynyt nyt viikottain psykoterapiassa syyskuun alusta alkaen. Tammikuun alussa hänellä aloitettiin masennuslääkitys. Ensin 2 viikkoa sipramil 10mg ja sen jälkeen 20mg. Lääkehoidon aloittamisen jälkeen mieliala on hivenen kohentunut, mutta pakkoajatukset ovat voimistuneet. Lisäksi on tullut eräänlaista ”loikkimista” ja ”hyppelyä”, kaulan venyttelyä, änkytystä ym.
Meillä on kolmen viikon päästä aika lääkityksen määränneelle lastenpsykiatrille. Vielä siihen asti joudumme pelkäämään ja odottamaan, josko pakkoajatukset entisestään pahenevat, johtuuko se mahdollisesti lääkityksestä ja helpottavatko oireet jossain vaiheessa.
Vielä ei kukaan koulukavereista ole huomannut tai ainakaan sanonut mitään, mutta pelottaa, milloin joku huomaa ja alkaa mahdollisesti kiusata näiden oireiden takia.
Aiemmin poika on ollut luokkansa suosituimpia kavereiden keskuudessa. Nykyään hän ei enää halua olla kavereidensa kanssa juuri ollenkaan. Mikään ei kiinnosta ja mistään hän ei tunne juurikaan iloa.
Haluaisin enemmän tietoa lasten pakko-oireista, pakkoajatuksista ja miten niistä päästään eroon, sekä myöskin lasten masennuslääkityksestä ja sen vaikutuksista.
Lapsensa tuskasta murtunut äiti 😭