Kun muutos pelottaa
Olen käynyt lukemassa eri viestiketjuja jonkun aikaa, ja tuntuu hieman hölmöltä kirjoittaa tänne, kun omassa suhteessa ei ole ”oikeita ongelmia”, kuten uskottomuutta, väkivaltaa tai muutakaan kaltoin kohtelua. Kirjoittelin tänne joskus kauan aikaa sitten toisella nimimerkillä, mutta siitä nimimerkistä tai salasanasta ei ole enää mitään muistikuvaa, joten päätin luoda uuden.
Olin aikanani koulukiusattu niin, että minua lyötiin koulussa. Yläasteella ja lukiossa tunsin lähinnä ulkopuolisuutta, ja noilta ajoilta minulla on säilynyt vain yksi ystävyyssuhde. Tapaamme edelleen säännöllisen epäsäännöllisesti ja päivitämme toistemme kuulumisia.
Ennen yliopistoa minulla oli muistaakseni joitakin ihastumisia, mutta en uskaltanut lähestyä vastakkaista sukupuolta. Sitten eräällä köksän tunnilla eräs tyttö ilmoitti vihaavansa minua, koska minulla oli huono kroppa (olen kylläkin ihan normaalipainoinen, mutta en erityisen lihaksikas). Lisäksi oli joku toinenkin syy, mutta sitä en enää muista. Tänäkin päivänä minun on vaikea ymmärtää tuollaista ilkeyttä, vaikka se ei sinällään mieltä enää vaivaakaan.
Lukiossa yritin lähestyä yhtä tyttöä, mutta hän ei ollut kiinnostunut minusta. Joskus myöhemmin hän ilmoitti, että olin niin nolo, ettei minun kanssani voinut olla. Siihen minulla ei ollut paljon sanottavaa. Tämä jätti jäljen, jota kannoin mukanani pitkään; olin nolo, kukaan ei halunnut minua.
Armeijan jälkeen siirryin yliopistoon, jossa ehkä ensimmäistä kertaa koin kuuluvani ”porukkaan”. En ollutkaan enää outo, vaan lähinnä persoona muiden persoonien joukossa. Yhtäkkiä huomasin olevani myös kiinnostava vastakkaisen sukupuolen näkökulmasta, mikä tuntui mukavalta. Muistan, että jossain illanvietossa eräs tuttu puhui siitä, kuinka miehetkin saavat itkeä, johon muistan todenneeni, ettei tunteita saa näyttää. Jälkeenpäin olen miettinyt, mikä vaikutus aiemmilla kokemuksilla oli tuollaiseen kommenttiin.
Yliopistossa minulla oli yksi tapailusuhde ja toinen suhde, joka eteni jopa pusutteluksi asti. Ensimmäisen päätti toinen osapuoli, ja toisen päätin minä hyvin lyhyen tapailun jälkeen. Jonkin aikaa tämän jälkeen tapasin nykyisen vaimoni. Hänen ensimmäinen iskuyrityksensä ei oikein onnistunut, kun minä rassukka en tajunnut, että hän oli ylipäätään yrittänyt iskeä minua. Tajusin sen vasta kotona ja kirosin tyhmyyttäni 😉
Tapasimme kuitenkin myöhemmin ja sain lopulta sovittu treffit, joista varsinainen seurustelumme alkoi. Voin sanoa, että rakastuminen tuntui ihanalta ja vielä ihanampaa se oli, kun tunne oli molemminpuolinen. Läheisyys, seksi ja keskustelut, tunne siitä, että oli vihdoinkin löytänyt jonkun ja ”päässyt perille”.
Sittemmin asiat mutkistuivat, sillä sairastuin jossain vaiheessa masennukseen. Elämäni merkittävin suhde oli yhtäkkiä vaakalaudalla, kun mielessä alkoi pyöriä kaikenlaisia ajatuksia. Ajattelin usein eroa, mikä tuntui kamalalta, koska en tosiasiallisesti halunnut erota. Söin lääkkeitä, mutta ne veivät tunteet pois, joten lopetin. Jossain vaiheessa olimme kaukosuhteessa vaihto-opiskelun vuoksi, mutta olen melko varma, että ilman vaimoani en olisi varmaan koskaan lähtenyt vaihto-opiskelemaan ja oppinut uuden maan kulttuuria tai kieltä.
Masennus ja ahdistus jatkuivat kylläkin erossa olonkin aikana, mutta tämän jälkeen muutimme yhteen ensimmäiseen omaan kotiimme. Jossain vaiheessa aloitin terapian, jossa aloin käydä asioita juurta jaksain läpi. Terapian aikana oli hyviä ja huonoja vaiheita, mutta alun intensiivisen jakson jälkeen aloin käydä siellä harvemmin ja elämä tuntui paremmalta. Kosinkin vaimoani, ja hän suostui.
Seuraavan kerran olimme erossa vaimoni lähdettyä kolmen kuukauden harjoitteluun ulkomaille. Itse olin tuolloin myös harjoittelussa, ja muistan että olin tuona aikana ainakin jossain määrin ahdistunut. Olin kuitenkin työssä ja sain hyvää palautetta, mikä tuntui hyvälle.
Yliopistosta valmistumisen jälkeen alkoi työnhaku, mutta meidän alallamme se tarkoitti muuttoa pääkaupunkiseudulle. Minä tosin hankin itselleni harjoittelupaikan ulkomailta, jonne lähdin puoleksi vuodeksi. Tuosta ajasta muistan, että minusta oli mukavaa opiskella vieraan maan kieltä ja joskus viikonloppuisin tunsin itseni todella onnelliseksi, kun kävelin keväistä katua kohti lempikahvilaani. Tuossa vaiheessa olimme olleet jo useamman vuoden kihloissa, joten puolisoni alkoi puhua naimisiinmenosta.
Se tuntui jostain syystä vaikealta. Pelkäsin, että olisin hääpäivänä ahdistunut ja kaikki menisi sitä kautta pilalle. Olisin halunnut vielä ”vähän odottaa”, mutta olimme tuossa vaiheessa olleet kihloissa jo useamman vuoden, enkä rehellisesti sanoen oikein tiedä, olisinko ollut yhtään sen valmiimpi kahden vuoden päästä. Olin ahdistunut, pelkäsin muutosta ja jonkinlaisessa paniikissa tulin ehdottaneeksi jopa eroa. Järkytyin asiasta niin, että peruin asian lähes samantien. Kävimme puhumassa asiasta pariterapeutilla muutaman kerran, jonka jälkeen asiat alkoivat kääntyä paremmaksi.
Tuossa vaiheessa sain myös uuden työpaikan, jossa pääsin tekemään todella monipuolista työtä hauskassa porukassa. Elämässä tuntui olevan jälleen merkitystä, mikä heijastui kotioloihinkin. Häitäkin oli mukava suunnitella, eikä ahdistusta tuntunut. Hääpäivä oli kaikinpuolin onnistunut ja tunsin itseni onnelliseksi.
Tästä kaksi vuotta eteenpäin on ollut ehkä elämäni onnellisinta aikaa. Elimme tuona aikana hetken erossa, kun vaimo lähti töihin ulkomaille kolmeksi kuukaudeksi, mutta en muista, että olisin tuona aikana tuntenut erityistä ahdistusta. Ajatukset täytti toisaalta hyvin hektinen työ, joten ahdistukselle ei toisaalta löytynyt tilaakaan.
Nyt ahdistus on kuitenkin palannut, sillä saimme kuin saimmekin pankin myöntämään meille lainaa ja saimme ostettua itsellemme isomman asunnon. Lähestyvä muutto on kuitenkin laukaissut minussa vanhan ahdistuksen, joka pelottaa monella tapaa. Olo on monella tapaa samanlainen kuin muutama vuosi sitten, kun aloimme puhua naimisiinmenosta, enkä oikein pysty ajattelemaan asiaa niin, että kaikki kääntyi tuolloinkin lopulta parhain päin. Vaikka suhteemme on kestänyt tähän mennessä vaikka mitä, pelkään että rakkautemme loppuu, enkä pysty vaikuttamaan asiaan millään tapaa. Mieleni tuottaa mitä mielenkiintoisempia skenaarioita siitä, kuinka minun on lähdettävä, jotta tulisin onnelliseksi. Ristiriita syntyy siitä, että en tosiasiallisesti halua tätä. Uskon todella herkästi muiden ihmisten tarinoita ja alan uskomaan, että juuri tuo on myös minun tarinani. Ja tämän jälkeen olen entistä ahdistuneempi.
Apua olen löytänyt HOT-terapiasta eli tietoisesta läsnäolosta. Siinä mielen esittämät ajatukset nähdään vain tarinoina, jotka voivat olla joko miellyttäviä tai epämiellyttäviä. Niitä ei pidä työntää pois, vaan ne pitää vain panna merkille ja antaa sen jälkeen mennä. Olen pyrkinyt sallimaan ahdistavat ajatukset, vaikka ne tuntuisivat kuinka pahalta. Tämä pelottaa. Koko HOT-terapian ajatus on se, että ajatukset ovat vain ajatuksia, mutta hyvin usein huomaan kysyväni, että entä jos ne ovatkin täyttä totta.
Lohtua tässä tilanteessa tuovat kokemukset siitä, että olemme olleet kohta kymmenen vuotta yhdessä, eikä näissä ajatuksissa ole sinänsä mitään uutta. Ne ovat tulleet ja menneet aikaisemminkin ja olleet läsnä juuri silloin, kun asiat jotenkin muuttuvat. Kun asiat sujuvat, pysyn paljon paremmin tasapainossa, eikä minua pelota läheskään niin paljon. Silti pelkään ajatusta, että juuri nyt tällä kertaa ne eivät mene pois, vaan vainoavat minua loputtomasti.
Kiitoksia sille, joka jaksoi lukea tähän asti. Tästä tuli vähän pidempi sepustus, mutta tunsin jotenkin tarvetta kirjoittaa ”koko” tarinan auki, jotta se olisi ymmärrettävämpi. Rakastan puolisoani ja haluan olla hänen kanssaan, ja usein meillä onkin mukavaa yhdessä. Ongelma on se, että ajatukset hyökkäävät kaikkein voimakkaimmin juuri ollessani yksin.
Minun on vaikea puhua asiasta muille kuin puolisolleni. Muut ihmiset ovat herkkiä neuvomaan, että ”juuri tuolta minusta tuntui” ja minä herkkänä ihmisenä lähden tietysti helposti sellaisiin tarinoihin ja kehitän siitä itselleni uuden totuuden. Siksi en oikein enää halua puhua asiasta kellekään muulle.