"Minusta piti tulla vaikka mitä. Olin niin lahjakas, että!"
Kerrot, että aine on järjestynyt sinussa niin, etet saa mitään valmiiksi. Rivien välissä kerrot, että ympäristösi on saanut sinulta ansaitsemaansa enemmän huomiota sinun kustannuksellasi.
Japanin talousmahdin uskotaan rakentuneen parille, kolmelle menetetylle sukupolvelle. Suomen kilpailukyky perustuu niiden ihmisten elämälle, jotka tekivät työtä ensin sotakorvausten maksamiseksi ja sitten teollistuneen, myöhemmin pirstoutuneen talouden tuhansilla eri aloilla. Työikäinen väestö ei pääsääntöisesti ole toteuttamassa itseään vaan ennemminkin toistamassa tiettyjä liikesarjoja osana tuotantoputkea.
Jos arvioi itseään ja tekemisiään siitä näkökohdasta, onko saanut mitään valmiiksi, pitäisi voida erottaa, onko kyse opintojen jättämisestä kesken ja ajelehtimesta, onko taustalla alkoholismia tai mielenterveysongelmia (keskittymisvaikeuksia) vai onko aika ja voimat kuluneet työhön no vaikka esim. valimossa. Haitaksi ei ole olla rehellinen.
Perustarpeiden tyydyttämiseen tarvitaan pääsääntöisesti palkkatyötä. Se mitä työkseen tekee, on harvoin oma valinta, ja tokko koskaan jotain joka kasvattaa, kehittää, nostaa sinnikkäästi tasolta toiselle yhä ylemmäksi kohti valaistunutta vanhuutta, jossa viisaus sädehtii. Useimmiten edessä on pissantuoksuinen hortoilu ikävässä laitoksessa yhdessä kymmenien muiden kulumavikaisten kanssa.
On kyllä jotakin joka vaikuttaa kadehdittavalta aineen järjestykseltä. Menneinä vuosikymmeninä tapasin mielenkiintoisen ihmisen, joka esitteli vilkkaasti elehtien meneillään olevia projekteja. Hän oli käsittämättömän vireä, nopea ja aktiivinen ja hänen kymmenet projektinsa olivat loistavia ja mielenkiintoisia ja eittämättä taiteellisia ja kehittyneitä käden ja ajatuksen taitoja vaativia.
Kahdenkymmenen vuoden jälkeen tapasin hänet uudelleen. Hänestä oli tullut vanha. Hän puhui edelleen paljon, kävelytti minua tonttinsa laidasta laitaan ja esitteli kesken olevia projekteja. Ne olivat samoja, joista hän oli puhunut 20 vuotta sitten, emeet nyt jo päivänpolttamia ja sammaloituneita. Hän puhui edelleen paljon, korostetun kärsimättömästi.
Tunsin hänen veljensä. Hänkin oli tavattoman taitava käsistään ja hänelläkin oli kädet täynnä työtä. Lisäksi hän luki intohimoisesti. Hänen kävelytavassaan oli jotain äärimmäisen vakaata, mestarismaisen tyyntä ja hänen puhetavassaan jotain, joka herätti kunnioitusta. Kaikki aloittamansa projektit hän vei loppuun järkähtämättä ja ahkeroiden, sinnikkäästi. Ja aloitti uuden, ilman kunnianhimoa, kuin uuden pitkän kierroksen auringon ympäri.
Veljeksiä oli yksitoista. Heillä kaikilla oli selkeät eroavuudet kesken jättämisen metodiin, kuten sanot, ja eroa suhteessa elämään, vakauteen, temperamenttiin jne. Näytelmäkirjallisuudessa on esimerkkejä ihmisistä, jotka kärsivät elämän valumisesta hukkaan, resurssiensa vajaakäytöstä, toteutumattomuudesta, elämättömästä elämästä.
Lastenkasvatuksessa muuan metodi lähtee siitä että perustarpeet tyydytetään, loppu on kiukuttelua. Kiukku omaa osaa kohtaan on hedelmätöntä. Ei se mihinkään johda. Vähänkin älykkäämpi katsoo eväänsä ja tekee niillä mihin pystyy ja kykenee niissä oloissa joissa oikeasti on. Jos et saa leipää leivotuksi loppuun, heitä taikina roskiin. Jos pitkäjänteisyys puuttuu, puuttuu usein sinnikkyyskin. Kunnianhimoa taas on sitä enemmän, senkin tavoittelu kesken jäänyttä. Tärkeää kannaltasi on, ettet jää tuleen makaamaan ja pakkomiellettä kasvattamaan. Koeta jaksaa ajatella, mihin kaikkeen voit itseäsi käyttää. Jos inhoat sängyn petaamista, ajattele prosessi: tartun ensin lakanaan toiselta sivulta ja työnnän sen patjan alle, sitten toiseen sivuun ja...
Minusta piti tulla vaikka mitä. Olin niin lahjakas, että! kirjoitat. Joissakin perheissä syntyvä lapsi on ehdottomasti tuleva presidentti eikä se tarkkailuluokalle päätyvä, impulssejaan hallitsematon ja venäläisestä pimeästä viinasta aivovaurioitunut kauhistunut maanvaiva. Anna niille (vanhemmillesi) anteeksi, ei kannata haaskata ruutia olemattomaan, on päästävä eteenpäin.
Kelpaat kyllä. Älä huoli. Älä mene siihen retkuun että odotat ympäristöstä hyväksyntää. Ajattele millainen kohtalo fyysikko Stephen Hawkingillakin on. Aine on järjestynyt hänessä ALS-sairauden muotoon. Hänen aivojensa sähköimpulssit kiinnostuivat (ulkoisesta ärsykkeestä?) fysiikasta. Hän kävi 30-vuotisen sodan muiden fyysikkojen kesken siitä, kuka saa todistusvallan määrittää maailmankaikkeutta ja sen liikkeitä. Vielä viimeisillä voimillaan hän hakee piirien hyväksyntää todistelemalla aineen häviämättömyyden laista. Mitä todellisuudessa on? Äärettömän takana yhä uusia äärettömyyksiä, kunnes sitten sellainen äärettömyys, jossa ei mustia aukkoja, joista aine voisi höyrystyä minnekään? Kovastipa se lohduttaa täällä valimossa!
Jos jollain on merkitystä niin rakkaudella. Se mitä se on, on toinen asia. Vie kädet ympärillesi, purista ja rakasta ja mieti, mitä se on.