Kaksisuuntainen mielialahäiriö ja raskaus

Kaksisuuntainen mielialahäiriö ja raskaus

Käyttäjä bipogirl aloittanut aikaan 22.01.2012 klo 20:35 kohteessa Parisuhde, koti ja perhe
Käyttäjä bipogirl kirjoittanut 22.01.2012 klo 20:35

Itselläni ollut vuosia lääkityksenä zyprexa ja kovasti mietityttää lääkkeen käyttö mahdollisen raskauden aikana..! Onko kellään kokemuksia? Tai lääkkeen pois jättämisestä raskauden ajaksi? Pelottaa, ettei tulisi mitään epämuodostumia.. toisaalta olen lukenut, että sairauden ”puhkeaminen” raskauden aikana (ilman lääkettä) voi olla sikiölle haitallista.. ☹️

Käyttäjä Auringonkakara kirjoittanut 20.09.2012 klo 22:37

Lääkityksestä kannattaa puhua suoraan lääkärin kanssa. Mitä olin kuullut (tuttavilta ja ystäviltä) ennen raskautta lääkityksestäni raskauden aikana, muuttui juteltuani lääkärin kanssa.

Minulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja nyt raskauteni on vähän yli puolen välin. Tällä hetkellä minulla on taas lääkitys. Jätin kaikki lääkkeet, kun sain positiivisen raskaustestituloksen.

Raskauden kanssa ei ole ollut ongelmia, mutta muuten kyllä enemmän kuin riittävästi. Aika pian (noin kuukaudessa) alkoi ongelmat: ajatukset olivat kaikkea muuta kuin terveitä. Onneksi meistä tulevista äideistä pidetään hyvää huolta ja pääsin psykiatrin pakeille. Lääkitys aloitettiin "tarvittaessa" tyyppisesti, mutta se ei sitten riittänyt ja nyt on jatkuva lääkitys. Seurannassa käyn kahden viikon välein sairaanhoitajan luona.

Olen yrittänyt löytää äitejä, joilla olisi bipo ja voisivat kertoa millaista elämä on näin raskauden aikana. Yleensä raskaudesta sanotaan, että mielialat vaihtelee... mun mielialat vaihtelee normaalistikin paljon.

Käyttäjä Kata_K (Työntekijä) (SOS-kriisikeskus, Helsinki) kirjoittanut 21.09.2012 klo 08:35

Hei!

Väestöliiton liveryhmät (chatit) raskaana oleville alkavat lokakuun ensimmäisellä viikolla Tukinetissä. Pääteema on: Raskauden riemua ja ailahtelevaa odotusa.
Liveryhmiä on yhteensä kuusi. Niihin voi osallistua vaikka kaikkiin tai vain yhteen. Liveryhmät ovat kaikille avoimia ja niihin mahtuu kerrallan kaksitoista osallistujaa. Liveryhmän ohjaajina toimivat Väestöliiton asiantuntijat.

Tässä tarkemmat tiedot liveryhmien ajankohdista ja teemoista:

ke 3.10.2012 klo 13-15: Tunteet vuoristoradassa raskauden aikana.

Raskaus on yhdeksän kuukauden pituinen alkumatka vanhemmuuteen. Se voi sisältää vaihtelevia tunteita huumaavista onnenhetkistä aina ahdistavaan pelkoon asti. Monenlaiset onnenaiheet ja huolet värittävät matkaa. Tule jakamaan omat kokemuksesi.

- ke 10.10.2012 klo 13-15: Raskausajan tuomat muutokset kehossa.

Raskaus tuo tullessaan monenlaisia iloja ja suruja liittyen omaan kehoon. Jotkut kokevat olevansa elämänsä kunnossa, mutta jotkut taistelevat terveyteen liittyvien haasteiden kanssa. Miten sinun raskautesi sujuu ja mikä mietityttää?

- ke 17.10.2012 klo 13-15: Parista perheeksi.

Millaiset asiat pohdituttavat raskausaikana liittyen parisuhteeseen seksuaalisuuteen? Millaisia muutoksia parisuhteeseen tulee kun lapsen myötä? Vanhemmuuteen valmistautuminen tuo monenlaisia haasteita ja ristiriitojakin parisuhteessa – toisaalta taas raskaus voi sitoa entistä tiiviimmin yhteen.

- ke 24.10.2012 klo 13-15: Synnytykseen valmistautuminen.

Raskaana olevan ajatukset alkavat suuntautua pikkuhiljaa h-hetkeen, synnytykseen. Miten siihen voi valmistautua? Jännittääkö kovasti vai odotatko uutta kokemusta innolla? Tule keskustelemaan ajatuksistasi, kivunlievityksestä, sairaalakassiin pakattavista tarvikkeista, mistä vaan aiheeseen liittyvästä!

- ke 31.10.2012 klo 13-15: Valmiina vauvan tuloon.

Millaisia ovat ensimmäiset viikot vauvan kanssa? On hyvä pohtia jo etukäteen arjen järjestymistä ja edessä olevia vaiheita. Äiti on toipumassa synnytyksestä ja yhtäkkiä koko elämä pyörii pienen ihmisen ympärillä. Kaikki on muuttunut. Mitä tulisi olla valmiina vauvaa varten?

Tervetuloa mukaan!🌻🙂🌻