Avopuolison masennus ja vastoinkäymisten pelko
Olen seurustellut tyttöystäväni kanssa reilun vuoden, kesästä asti olemme asuneet yhdessä. Masennus on vaivannut häntä jo pitkään ennen tapaamistamme ja se on alusta asti ollut minulla tiedossa. Masennus johtunee vaikeista ja epäonnistuneista parisuhteista ja muista nuoruuden vaikeuksista.
Olen tietenkin pyrkinyt hyväksymään hänet omana itsenään ja yhteiselomme on pääasiassa ollut hyvää, arki sujuu, meillä on yhteisiä kiinnostuksenkohteita ja tavoitteita elämässä ja viihdymme hyvin yhdessä. Parhaimmillaan molemmat kokevat toisen olevan itselleen ”paras kaveri”.
On kuitenkin aikoja jolloin en oikein tiedä miten pitäisi jatkaa enkä ymmärrä tyttöystävääni. Pienetkin vastoinkäymiset ovat hänelle kuin maailmanloppu. Tämän on yksi hänen mielenterveyslääkäreistäänkin todennut jossain selostuksessa, jonka puolisoni antoi minun lukea. Tänään esimerkiksi puolisoni kävi rengasliikkeessä eikä tiennyt miten siellä toimia ja kenelle puhua, josta hän ahdistui ja tuli kotiin itkemään peiton alle. Hän ei käsittääkseni puhunut kellekään, mutta sanoi että kaikki olivat hänelle ilkeitä. Tarkempaa tietoa en saanut. Hän oli näistä tapahtuneista kertonut minulle tekstiviestillä joten tiesin kotiin tullessani mikä minua odottaa. Kysyin mitä hänelle kuuluu ja kun kun hän vain veti peiton korviin eikä vastannut, poistuin ja aloin tehdä ruokaa jota olin luvannut tehdä. Söimme ja yritin varovaisesti kysellä mikä noin pahalta tuntuu. Sanoin, ettei hänellä ole mitään syytä olla noin allapäin, ei mitään hätää, ja että mielestäni hän nyt ylireagoi. Pyrin olemaan hyvin neutraali, mutta pyrin myös olemaan ruokkimatta tätä käytöstä millään liialla säälimisellä. Tässä vaiheessa hän alkoi käydä hyökkääväksi ja syytti minua siitä etten ymmärrä ja alkoi kääntää kaiken päälaelleen, hän haukkui minut kylmäksi ja sätti minua siitä etten ymmärrä miltä hänestä tuntuu. Hänen mielestään hänellä oli hyvä syy olla näin murtunut ja minä vähättelin hänen tunteitaan. Yritin puolustautua, mutta kun hän jatkuvasti pyrki kääntämään pahan olonsa minun syykseni aloin tehdä lähtöä sovittuihin menoihini. Halusin huutaa hänelle takaisin, mutta nielin kiukkuni. Hän sanoi muuttavansa pois. Hän aneli etten lähtisi. Minä lähdin, kun en voinut enkä halunnut omia menojani perua viime hetkellä.
Palasin kotiin illansuussa emmekä puhuneet moneen tuntiin. Lopulta hän tuli vierelleni ja kyseli vieläkö rakastan häntä, vieläkö haluan lähteä suunnittelemallemme lomamatkalle jne. Väistin nämä kysymykset, sillä en todella ollut valmis puhumaan rakastamisesta eivätkä vielä eilenillalla sunnittelemamme lomamatkat olleet ihan päällimäisenä mielessä. En halunnut puhua, koska kokemuksesta tiesin että sota syttyy uudelleen jos sanon miltä minusta tuntuu, ja kaikki olisi hänestä yksinomaan minun syytäni. Enkä tosiasiassa tiennyt edes mitä haluaisin sanoa.
En todellakaan tiedä mitä tästä pitäisi ajatella. Tuntuu todella loukkaavalta olla se nyrkkeilysäkki, johon pahaa oloa puretaan ja haukutaan, vaikken itse ole sille antanut mitään syytä. Tämä ei siis ole ihan ensimmäinen kerta, vaikkakin ehkä rajuin tähän mennessä. Hän ei myönnä että nämä purkaukset olisivat väärin minua kohtaan, vaan että hänellä on oikeus olla myös huonolla tuulella. Pahimmalta tänään tuntui se, että puolisoni uhkasi muuttavansa pois, eroavansa minusta. Myöhemmin hän sanoi ettei tarkoittanut kaikkea mitä sanoi, mutta eihän tuollaisia uhkauksia tuosta vain sivuuteta. Anteeksi hän ei ole pyytänyt, eikä kyllä yleensä pyydä muutenkaan.
Ajattelin suhteemme alussa, että yhdessä selättäisimme masennuksen ja usko yhteiseen tulevaisuuteen oli vahva. Hyvinä hetkinä tuo sama tunne tulee yhä takaisin yhtä vahvana. Ajatella että olin niin rakastunut, että viittasin kintaalla pitkäaikaisille mielenterveysongelmille ja aiemmat kariutuneet parisuhteet kuittasin itselleni sillä, että olenhan minä varmasti paljon parempi kuin yksikään aiemmista miehistä. Tällaisina hetkinä tuo usko yhteiseen tulevaan kuitenkin horjuu ja rankasti. Molemmat haluamme lapsia jonain päivänä, mutten juuri nyt jaksa uskoa että perhe-elämä sopisi ihmiselle, joka pienistäkin arkielämän vastoinkäymisistä romahtaa näin täysin. Entä haluaisinko tällaisten piirteiden siirtyvän omalle jälkikasvulleni? Tämänpäiväinen murhenäytelmä tuntui niin lapselliselta ja vastenmieliseltä että sitä on minun hyvin vaikea yrittää ymmärtää. Voiko asioiden odottaa muuttuvan vai onko tämä ”ongelmanratkaisumalli” niin syvälle juurtunut puolisoni luonteeseen, että se on ja pysyy? Eihän hän itse myönnä siinä olevan mitään vikaa.
Ruokaakaan hän ei koskaan tee, koska ei ole koskaan ennenkään tehnyt eikä siis osaa, mikä johtaa ahdistukseen, joten hän ei edes yritä. Tämä on ollut minulle OK, koska itse pidän ruoanlaitosta, mutta olisihan se silti ihan hyvä arjen taito jos niitä lapsiakin joskus olisi hankittava. Joka tapauksessa tämänkin taustalla on tuo sama valtava vastoinkäymisten pelko, joka johti hänen ahdistumiseensa siellä rengasliikkeessäkin. Senkin vielä voisin kestää, mutten sitä silmitöntä pahan olon purkua minuun. Kaikki kääntyy hänen päässään minun syykseni ja sitä en osaa sallia.
Kiitos lukemisesta.