Tarvisin pian apua!

Tarvisin pian apua!

Käyttäjä mansikka-89 aloittanut aikaan 20.08.2010 klo 18:36 kohteessa Nuorten foorumi
Käyttäjä mansikka-89 kirjoittanut 20.08.2010 klo 18:36

ūüėĮūüóĮÔłŹ
Olen 21-vuotias. Minulla on todettu keskivaikea masennus muutama vuosi sitten. Lääkkeitä olen välillä syönyt, mirtatzapiiniä. Lääke purettiin reilu vuosi sitten. Elämäni on kääntynyt uudestaan pois raiteiltaan.

En ole saanut nukuttua usempaan kuukauteen. Nukun maksimissaan 6 tuntia sikeästi. Minulla on tosi pahoja uni- ja nukahtamisvaikeuksia. Illalla en millään saa unta, saatan pyöriä useamman tunnin sängyssä. Kun pääsen uuneen nään paljon painajaisia. Ja saatan herätä jo seitsemän maissa enkä millään saa enää unta. Koko ajan on väsynyt olo, eikä mikään auta. Rentoutumiset ja muut. Puhuin lääkärille, lääkäri kirjoitti nukahtamis lääkkeeksi stellaa 10mg 1/2 tabl ennen nukahtamista tilapäiseen unettomuuten. Tästäkään ei ole ollut apua. Sanoin lääkärissä että tarvin kunnollista apua, eikä sitä pelkillä lääkkeillä hoideta. Tarvisin psykologin tai jtn terapia apua.

Lisäksi minulla on sosiaalisten tilanteiden pelkoja, paniikkikohtauksia. Kasvain päässä (hyvä laatuinen tällä hetkellä) tabletti hoidot menossa, astma, migreeni, verenvuototauti.. Kavereita minulla on aika paljon, mutta ei läheisiä. Kellekkään en saa kunnolla puhuttua vaivoistani ja että haluan apua ja pian.

L√§√§k√§ri eika kait ottanut minua tosissaan, ois vaa m√§√§r√§ny mielialal√§√§kkeit√§.. mut m√§√§ en halua alottaa taas heti suoraan vaa jotai l√§√§kett√§….. m√§√§ tarvisin keskustelu- ja juttelu apua/terapiahoitoa kasvotusten.

T√§ll√§hetkell√§ suurin ongelmani on nukahtamis- ja uniongelmat. En kerta kaikkiaan saa nukuttua juuri lainkaan. Yrit√§n v√§h√§n k√§yd√§ p√§ivitt√§in ulkoilemassa, ja rentoutua illasta mutta mik√§√§n ei auta. H√§vett√§√§ k√§yd√§ miss√§√§n kaupassa/ihmisten ilmoilla kun jatkuvasti on silm√§t punaisena ja niin v√§syneen n√§k√∂inen… T√§m√§ todella h√§iritsee minua. T√§ll√§ hetkell√§ muut vaivat tuntuvat hieman pienemmilt√§ ja haluan ”henkisten vaivojen” hoitamisen aloittaa siit√§ mik√§ eniten hidastaa ja h√§iritsee el√§m√§√§.

V√§lill√§ olen niin v√§syny ett√§ en pysty kunnolla puhumaan enk√§ jaksa tehd√§ mit√§√§n. ūüė≠ Onko kell√§√§n nyt tai ollut samanlaisia ongelmia/ kenenk√§√§n kaverilla? Miten ja mist√§ saitte apua? Mink√§laisia kokemuksia nukahtamis- ja unil√§√§kkeist√§?

Itken paljon unissaan ja illalla ennen nukahtamista. Mietin ja murehdin asioita– aivan liikaa. Yrit√§n olla miettim√§tt√§.. mut siit√§ ei tuu mit√§√§n. Siksi haluaisin my√∂s p√§√§st√§ jonnekkin juttelemaan… terveyskeskuksen kautta p√§√§seminen n√§ytt√§is olevan vaikeaa.. Mit√§ seuraavaksi?

Kaikki neuvot, vinkit, kokemukset ja ajatukset ovat tervetulleita! Kiitos ūüôā

Käyttäjä Hiirulainen kirjoittanut 23.08.2010 klo 13:54

Hei mansikka-89,

onpa ik√§v√§√§ kuulla, ett√§ voit noin huonosti. ‚ėĻÔłŹ Ja ettet yrityksist√§ huolimatta ole saanut keskusteluapua. En taida osata pahemmin auttaa sinua, mutta vertaistukea voin antaa. Toivottavasti siit√§ on edes jotain apua.

Nukun itse 4-6 tuntia y√∂ss√§, menen ajoissa nukkumaan, kun meinaan nukahtaa pystyyn, mutta siit√§ huolimatta nukahdan vasta yhden aikoihin. ūüėě Her√§ilen pitkin y√∂t√§ 3-4 kertaa y√∂ss√§, joka toki aiheuttaa sen, ett√§ tuntuu etten nuku ollenkaan. Ja sitten her√§√§n 5-6 v√§lill√§, jonka j√§lkeen saatan torkkua 10 minuutin p√§tkiss√§, kun en jaksa nousta, tai sitten vaan py√∂rin. ūüė≠ Olen menossa psykiatrille tiistaina.

Toinen asia, jonka takia kai t√§h√§n kirjoitan on se, ett√§ sanoit, ett√§ sinulla on astma. Kuinka kauan olet sairastanut sit√§? Ja kuinka vaikea se on? Sairastan itse keski-vaikeaa astmaa ja olen saanut tuon diagnoosin puolitoista vuotta sitten, mutta en halua hyv√§ksy√§ asiaa. Taistelen yh√§ tasapainon l√∂ytymisen kanssa, vaikka tilanne on nyt kohtalainen. Toivottavasti sinulla on tilanne sen suhteen parempi. ūüôāūüĎć

Entä miten olet saanut migreenilääkkeet sopimaan astman kanssa yksiin? Minulla on ollut joitakin migreenikohtauksia elämäni aikana, ja ne ovat viime aikoina pahentuneet ja lisääntyneet, saa nähä missä vaiheessa joudun niidenkin takia lääkäriin, mutta lähinnä kysyin, koska perussärkylääkkeitäkään ei periaatteessa saisi ottaa ilman lääkärin lupaa.

Olen my√∂s masentunut, mutta tuo nukkuminen on suurin ongelmani t√§ll√§ hetkell√§. ūüėī Jospa me saisimme apua t√§h√§n. ūüôāūüĆĽ
Hiirulainen

Käyttäjä pikkurapu kirjoittanut 23.08.2010 klo 14:12

Ikävä tilanne sulle, mutta..
Jo 6 tuntia unta yössä on hyvin, ei toki normaalia, mutta ns. pahoissa univaikeuksessa tuota "sikeää unta" tulee tunti - kaksi, jos sitäkään. Stella on tuttu lääke, itsellä 1tbl on unta antamaan, mutta kyseessä ei ole unilääke, joten on sitten toinen lääke (Ketipinor), joka pitää unta yllä. Ja tuosta Stellasta vielä, jos sitä päivittäin käytät, se varmasti menettää tehonsa.

Sanoit, että olet ajoittain syönyt mielialalääkkeitä, auttoko ne? Nehän ei läheskään kaikille auta, jolloin niiden syöminen on täysin turhaa, onneksi ilmaisit lääkärillesi mielipiteen siitä, ettet suoraan halua lääkkeitä ruveta syömään.

Ilmeisesti olet käynyt yleislääkärillä, etkö sitten saa sitä kautta lähetettä esimerkiksi tk-psykologille tai onhan jossain kunnissa psyk.sairaanhoitajiakin terveyskeskuksissa. Ilmeisesti oirekuvasi ei ole semmoinen, että lähetettä kirjoitettaisiin psyk.polille.

Se, että sulla on kavereita, on voimavara, pidä niistä kiinni. Tiedän mitä se on, kunnei oikeen ole ketään kelle puhua. Jollet koe, että pystyt puhumaan kavereille, niin pura ajatuksiasi esimerkiksi netissä tms. Itellä se ainakin auttaa.

T√§llaista nyt vaan tuli mieleen.. Tsemppi√§ sulle ūüôāūüĆĽ

Käyttäjä meebu kirjoittanut 23.08.2010 klo 20:18

Hei Mansikka89!
Tiedän useita ihmisiä,jotka eivät ole saaneet lähetettä psykiatrian polille tai eivät ole päässeet kunnalliseen mielenterveyshoitoon. Apua masennukseen ja pahaan oloon voi kuitenkin saada muualtakin. Muita vaihtoehtoja ovat esim. kriisikeskukset, mielenterveysyhdistykset ja seurakunnat (esim.diakoniatyöntekijät auttavat kriiseissä olevia ihmisiä toimimalla kuuntelijoina ja auttavat myös saamaan terapiaa. Eikä seurakunnan tarjoama apu ole mitenkään uskonnollista, kuten jotkut kuvittelevat) Onko paikkakunnallasi kriisikeskusta? Mielenterveyskuntoutujille tarkoitettua yhdistystä? Laitan pari linkkiä joista voit selvittää nuo.

http://www.mielenterveysseura.fi/paikallinen_toiminta/yhteystiedot_alueittain

http://www.mtkl.fi/jasenyhdistykset/paikallisyhdistykset/

http://evl.fi/EVLKuvailutiedot.nsf/Yhteystietolista?ReadForm&StartKey=Kaikki&type=1&lang=FI

Eli nyt vain selvittämään mistä voisit saada kuuntelijan, joka auttaisi sinua ahdistuksessasi ja mahdollisesti auttaisi myös pääsemään sinne psyk.polille,mikäli katsoo sen tarpeelliseksi.

Käyttäjä wolverian kirjoittanut 20.11.2010 klo 23:00

Nukkumisvaikeuksista tuli mieleen, ett√§ mirtatsapiinia k√§ytet√§√§n pienin√§ annoksina (<= 15 mg) juurikin unen laatua parantamaan. Sen kesto on pidempi kuin unil√§√§kkeill√§ (Imovane yms.) eik√§ pit√§is sivuoireita liiemmin tulla. En tied√§ suositellaanko tuotakaan pidempiaikaiseen s√§√§nn√∂lliseen k√§ytt√∂√∂n, mutta itsell√§ni ainakin se toimii juuri halutulla tavalla, eli saan nukuttua hyvin kokonaiset y√∂unet. Haittapuolena itsell√§ni on l√§hinn√§ aamuv√§symys, koska ilmeisesti mirtatsapiini haluaisi minun nukkuvan sen 10-12 tuntia, kun siihen ei aina ihan aika riit√§. ūüôā