Tukiasuntoja on eri-ikäisille ja ne poikkeavat jonkin verran toisistaan. Uskoisin että n. 15-vuotiaasta lähtien löytyy tukiasuntoja. Niitä saattaa suurimmissa kaupungeissa olla useita. Yleensä ne (kai) ovat sellaisia omakotitalo tyyppisiä, jossa jokaiselle on omat makuuhuoneet ja yhteinen olohuone ja keittiö. Tukiasunnoissa asuu yleensä n. 10-henkilöä, sekä naisia että miehiä. Tukiasunnoissa on hoitaja/hoitajia ympäri vuorokauden paikalla. Tukiasunnoissa opetellaan tekemään ruokaa ja siivoamaan. Myös sosiaalista kanssakäymistä harjoitellaan. Se on erityisen hyvä mm. paniikkihäiriöisille ja masentuneille, joiden kiinnostus maailmaa kohtaan on "piilossa"/lopahtanut.
Sitten on olemassa kuntoutumiskyliä mielenterveysongelmista kärsiville sekä alkoholi/huumeriippuvaisille. Kylissä saattaa olla omakotitaloja, jossa on omat huoneet jokaiselle ja lisäksi soluasuntoja joko rivi-tai kerrostaloissa. Asukkaita kylissä saattaa olla 20:n molemminpuolin. Hoitajia on yleensä ympäri vuorokauden paikalla, tai päivystävä hoitaja on omassa kodissa yön valmiustilassa lähtemään kylään jos on tarve.
Tukiasunnoissa/ kuntoutumiskylissä on yhteistä se että alkoholin/huumeiden sekä ylimääräisten lääkkeiden nauttiminen on ehdottomasti kielletty. Jos sellaisesta jää kiinni saa varoituksen ja jos tulee kolme varoitusta joutuu kuntoutuspaikasta pois.
Kuntoutumiskylissä ja kodeissa on yleensä monenlaisia ryhmiä joihin saa kiinnostuksen mukaan osallistua. Voi olla vertaistukiryhmiä (masentuneille tai muille henkilöille joilla on mielenterveysongelmia, alkoholi/huumeriippuvaisille), sekä kuvataideryhmmiä (piirtämistä, maalaust yms.), siten voi olla musiikkiterapiaryhmiä tai muita ryhmiä mielenkiinnon mukaan.
Yleensä tukiasunnoissa ja kuntoutumiskylissä nimetään jokaiselle omahoitaja tai hoitajia tarpeen mukaan. Yleensä näissä tukipaikoissa käy myös oma lääkäri/psykiatri joka voi tehdä hoitosuunnitelmia yhdessä hoitajien kanssa. Ja määrätä tai vaihtaa lääkkeitä ns. potilaille tai asukeille.
Kannattaa kysellä hoitopaikoista omalta hoitajalta tai lääkäriltä.
Tukiasuntoihin on yleensä pitkät jonot ja niihin voi olla vaikea päästä. Niinkuin minakin monen sairaalajakson jälkeen pääsin sinne jotten enää "pelleilisi" hengelläni. Tukiasunnoissa kun ei saa pitää itsellään mitään lääkeitä vaan hoitajat antavat ne. Jos on epäilyksiä että omassa huoneessa on joko ylimääräisiä lääkkeitä/alkoholia tms. huone voidaan ratsata ja jos sieltä löytyy jotain saa varoituksen. Hoitajilla on lupa ottaa huumetestejä...
Minä olen kyllä tykännyt olla kuntoutumiskodissa, henkilökynta on todella mukavaa ja asukkaat ovat myös, paljon itseni kaltaisia. On kiva lähteä yhdessä shoppailemaan tai elokuviin tms. Kuntoutumiskodeissa ja kylissä jaetaan asukeille työtehtäviä kuten siivoamista, tiskaamista, pyykinpesua yms. ja niistä saattaa saada pientä palkkaa..