Olemmeko vastuussa nuorten itsemurhista?
”Psykologi: Kaverin pitää kertoa eteenpäin nuoren itsemurha-aikeista
Psykologi Soili Poijula neuvoo nuorta aina kertomaan aikuiselle, jos kuulee kaverinsa vaikka humalapäissäänkin kertovan itsemurha-aikeista.
”Nuoret eivät puhu aikeistaan vanhemmilleen, vaan kavereilleen. Silloin kaverin tehtävä on sanoa, että aion kertoa tästä aikuiselle”, Poijula opastaa.
”Se ei ole luottamuksen pettämistä, vaan vastuun ottamista. Semmoista ei saa jättää yhteiseksi salaisuudeksi eikä ottaa niin isoa vastuuta vastuuta toisen elämästä yksin omille harteille.”
Poijula on työssään osallistunut monet kerrat nuoren itsemurhan jälkipuintiin.
Lähes aina nuoret ovat antaneet aikeistaan etukäteen merkkejä ja samalla antaneet mahdollisuuden auttaa: käytös ja olemus ovat saattaneet äkillisesti muuttua, koulu jäädä, tupakka, viina ja huumeet astua tilalle. On voinut olla riitoja vanhempien ja ystävien kanssa, ja ehkä poliisiakin.
Merkkejä voi olla vaikea erottaa normaalista murrosiän kipuilusta. Yksi selvä ja vakavasti otettava merkki on kuitenkin juuri aikeista kertominen, ja siksi siitä on aina syytä kertoa eteenpäin.
Nuori on saattanut hakeutua vaikeuksiensa takia mielenterveyshoitoon.
Se ei Poijulan mukaan ole kuitenkaan tae siitä, että itsemurhan vaara olisi ohi. Päinvastoin moni itsemurhan tekijä on tai on ollut mielenterveyspalvelujen käyttäjä.
”Toivottavasti koti, koulu ja kaverit eivät tuudittaudu siihen, että ammattilainen huolehtii. Pelkään, että yhteistyö hoitopaikan, kodin ja koulun välillä ei aina suju niin kuin pitäisi”, Poijula muistuttaa.
Alle 18-vuotiaat ovat tehneet tänä vuonna Suomessa 16 itsemurhaa. Poliisin tietoon on tullut myös parikymmentä tapausta, joissa lapsi tai nuori on vammautunut vakavasti itsemurhayrityksen takia. Lisäksi poliisi on tutkinut saman verran 18-vuotiaiden itsemurhia.
Helsingin poliisi lähetti keskiviikkona asiasta tiedotteen, kun poliisin tietoon tuli, että nuoret keskustelevat netissä aktiivisesti ikäistensä tekemistä itsemurhista. ” Eilinen Hesari
Minusta tässä jutussa nyt ammattilainen törkeästi jo jutun otsikossa siirtää vastuuta meille nuorille.
Vaikka jutussa kerrotaan kuinka itsemurhan tehnyt on jo ollut mielenterveyspalveluiden käyttäjä. Silti Poijula ei kysy miksi ammattilaiset sallivat nuoren tehdä itsarin? Miksi ei saisi uskoa, että itsarin vaara on ohi, kun nuori on ammattilaisen hoidossa? Mitä varten ammattilaiset sitten ovat?
Itse Poijula, jutun mukaan, osallistuu monen nuoren itsarin jälkipuintiin. Miksi vasta jälkipuintiin? Miksi ei osallistu jo ennen itsaria?
Vai oliko tämä juttu sitä osallistumista?
Jo tässä nuorten foorumista huomaa että me nuoret pidämme toisistamme huolen. Omasta kokemuksestani tiedän ettei kenenkään itsaria oikein voi estää. Tai jos voi, joku voisi antaa selkeen ohjeen jota ei ole tämän Poijulan ohje. Todennäköisesti suurin osa aikuisista haluaa osallistua vaan jälkipuintiin.