LÄHEISEN ITSEMURHA AJATUKSET!

LÄHEISEN ITSEMURHA AJATUKSET!

Käyttäjä sophia2 aloittanut aikaan 14.04.2014 klo 01:17 kohteessa Nuorten foorumi
Käyttäjä sophia2 kirjoittanut 14.04.2014 klo 01:17

Tarvitsisin tukea ja kertomuksia, miten tälläisessä tilanteessa tulisi tehdä?!;( Olen koko illan itkenyt ja pohdiskellut läheisen ajatuksia itsemurhasta! Onko kenelläkään sanoja aukaisemaan tätä ja miten tulisi edes tukea henkilöä, jolla on aivan hukassa ELÄMISEN SANA?!. En osaa ehkä hienoin sanoin tänne kirjoittaa, mut mitä väliä sillä edes on. Ajatuksetkin ovat aivan aaltomaisia etten edes tiedä, mitä sanoisi…..Arvostan jokaista joka kirjoittaa kokemuksia tälläisistä tilanteista tai tapahtuneista vaikka olisi tapahtunut 5 vuotta sitten. Ei haittaa olisiko uusia vai vanhoja elämntilanteita, ne auttaisivat minua ehkäpä käsitteleen asiaa. Vaikka vielä ei ole tapahtunut mtn! Silti haluan olla varautunut ja avoin varmuuden vuoksi. Ei itsemurhahenkilöt ole koskaan selviä tai varman pitäviä henkilöitä!☹️

Käyttäjä villikettu kirjoittanut 14.04.2014 klo 10:42

Moi sophia2,

Läheisen itsetuhoisuus on aina vakava paikka, ja on hienoa, että kirjoitit tänne. Toiselle voi olla läsnä ja kuunnella hänen asioitaan. Aito läsnäolo ja kiinnostus toisen asioita kohtaan - sekä lohduttaminen, kannustaminen parempaan ja tukeminen - ovat mielestäni niitä asioita, joita ystävänä ja läheisenä voi tehdä. Lisäksi voi kannustaa toista etsimään ammattiapua ja tarjoutua lähtemään tueksi apua hakemaan, jos toinen niin haluaa. Apua löytyy myös mm. täältä Tukinetistä, MLL:n puhelimesta ja netistä sekä muista auttavista puhelimista. Sen lisäksi että auttaa toista, on syytä pitää myös omasta jaksamisestaan huolta mm. harrastamalla mukavia asioita ja ylipäänsä tekemällä sellaista, mikä rentouttaa.

Jaksamista sulle, kerrohan kuulumisia jos tuntuu siltä 🙂🌻

Käyttäjä Pauliina_R (Työntekijä) (A-klinikkasäätiö) kirjoittanut 16.04.2014 klo 14:42

Moi Sophia.

Tosiaan hyvä, että pyydät apua ja olet myös läheisen tukena. Villiketun ajatuksissa oli viisautta. On tärkeää pyytää apua ja sitä saa myös täällä netissä.

On tärkeää myös huolehtia omasta jaksamisesta. Itsetuhoisuus on aina sellainen huoli, mistä aikuisten on syytä ottaa vastuuta. Toisen puolesta ei voi huolehtia eloonjäämisestä, mutta voi yrittää huolehtia siitä, että läheinen ihminen saa oikeaa apua.

Joskus tiedon hakeminen aiheesta auttaa selviytymään. Tässä on hieman linkkejä paikkoihin, mistä saat lisätietoa itsetuhoisuudesta ja avun hakemisesta:

mielenterveystalo

https://nuoret.mielenterveystalo.fi/nuoriso/

e-mielenterveys

http://www.e-mielenterveys.fi/nuoret/itsetuhoiset-ajatukset/

Olemme verkoauttajien kesken miettineet muutama asiaa, mitä jokaisen toivottomuudesta kärsivän nuoren on syytä muistaa. Tässä ajatuksia:

1. Aina on syytä elää ja apua on mahdollista saada.
2. Puhu huolistasi, ei kannata jäädä yksin.
3. Viiltely on vakava asia, johon on aina haettava apua aikuisilta.
4. Jos sinulle tulee tarve satuttaa itseä, ota asia ensin heti puheeksi aikuisen kanssa. Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen 112.
5. Olet tärkeä ja hyvä omana itsenäsi. Sinä selviydyt kyllä!

Toivottavasti läheisesi saa apua. Pidä huoli myös itsestäsi!

Nettisosiaalityöntekijä Pauliina_R
🙂👍