Löytäisitkö kirjastostasi anoreksiaa käsitteleviä kirjoja? Voisit laittaa kirjoja etsiessäsi asiasanaksi "anoreksia" kirjaston webbisivulla. Kirjastonhoitaja osaisi neuvoa sinulle kirjastossa paikan päällä anoreksiakirjojen paikan.
Kirjoissa kerrotaan mm. siitä, minkä luonteisille ja tyyppisille ihmisille anoreksiaa voi tulla todennäköisemmin. Ja kerrotaan, mitä syitä voi anoreksiaan olla ja mistä syömisen pelko voi johtua. Jos laitat googleen sanan "anoreksia", niin sieltäkin voi löytyä luotettavaa ja asiallista tietoa. Jotkin keskustelupalstat voisivat olla jonkinlaista vertaistukea sinulle.
Vaikka itsekään en uskaltanut anoreksian aikana syödä niin paljon, niin en tosiaan tiedä, mistä itse syömisen pelko johtuu. Kontrollointi voi anorektikolla olla tosi voimakas eli hän todellakin pystyy olemaan vähällä syönnillä, jos haluaa. Aloin itse käymään noin 3 kertaa viikossa pienellä juoksulenkillä - liikunnan lisääminen onkin yleistä anorektikolla. Sinänsä harmi, että vähäisestä ruuasta saatua energiaa kuluu liikuntaan, kun energiaa pitäisi säästää itse elämän ylläpitämiseen anorektikolla.
Ei se ole tosiaan niin yksinkertaista, että jos terkkari sanoo, että syö niin ja niin paljon, että anorektikko sitten pystyy noin vain lisäämään syömistään ohjeen mukaan. Syömisen pelkoon on jokin psykologinen syy. Terkkarilla pitäisi panostaa myös anorektikon psykologisen puolen käsittelyyn.
Anoreksiani alkoi, kun vaaka alkoi näyttämään 50 kiloa. En missään nimessä halunnut, että lihoisin yli 50 kilon enkä halunnut pyöristyä aikuisen naisen muotoihin. Olen lukenut, että anorektikolla voi olla huono suhde isäänsä. Minulla on ollut huono suhde isääni aina. En edes ole surrut hänen kuolemaansa, joka tapahtui pari vuotta sitten. Olin lapsena hänen kontrollointinsa alla ja kenties minulla ei ollut muuta keinoa kapinoida kilttinä lapsena olemista vastaan kuin sairastumalla anoreksiaan (olen lukenut kirjasta tällaisesta kapinoinnista). Perheessämme ei näytetty tunteita eikä puhuttu mistään ongelmista ääneen, usein oli pelkkä hiljaisuus. Me lapset emme saaneet olla lapsia näyttäen tunteitamme, vaan aina piti olla niin kuin kaikki olisi hyvin. Niin kuin anoreksiakirjoissa myös lukee, olen ollut kiltti, ahkera, koulussa menestyvä ja tunnollinen lapsi ja olen halunnut olla muille mieliksi. Kerrotaan myös, että toisista paljon huolehtivat ihmiset sairastuvat herkemmin anoreksiaan. Anorektikon perheessä ehkä usein kaikki näyttää olevan päällisin puolin hyvin, mutta perheessä onkin sisäisiä ongelmia. En toki halua yleistää tällaista kaikkiin perheisiin, joissa on anorektikko.
Olen aikuisena muutaman kerran maininnut äidilleni, että minulla oli lukioiässä anoreksia, mutta äiti ei ole koskaan ruvennut keskustelemaan asiasta, aivan kuin hän haluaisi kieltää koko anoreksian olemassaolon. Minä siis sairastin anoreksian ihan ypöyksin enkä vieläkään tiedä, huomasiko äitini minussa silloin mitään epätavallista. Emme äitini kanssa juttele kyllä muutenkaan mistään syvällisemmistä asioista.