Muistisairas isä mustasukkainen, eikä äitini enää kohta jaksa

Muistisairas isä mustasukkainen, eikä äitini enää kohta jaksa

Käyttäjä Andromeia aloittanut aikaan 03.10.2021 klo 11:48 kohteessa Muisti ja muistisairaudet
Käyttäjä Andromeia kirjoittanut 03.10.2021 klo 11:48

Olen hukassa tämän sairauden aiheuttamien muutosten kanssa isässäni. Isä (84v.) ja äiti(85v.) asuvat kahdestaan ja isällä muistisairaus diagnosoitu yli vuosi sitten. Nyt on tullut mustasukkaisuutta ja muistikin on alentunut saamistaan lääkkeistä huolimatta. Äidin jaksaminen aika kovilla, hän yrittää elää arkeaan isän kanssa, mutta väsyy kymmeniin samoihin kysymyksiin päivän aikana ja väsyy isän epäilyihin toisesta miehestä. Miten tästä päästään eteenpäin, että kummallakin olisi vielä hyvä vanhuus elettävänä? Isän harhaluuloihin ei voi mennä mukaan ja kun ei mennä vaipuu syvään itsesääliin tyyliin ”minä yksin sisimmässäni tiedän kaiken ja äitinne valehtelee”. Olemme perheenä yrittäneet ratkoa ja keskustella asiasta, mutta isälläni ajatus kiertää samaa kehää, eikä hän pääse siitä irti. Äitiä huolettaa kovasti myös, mitä sittem kun hän ei enää jaksa? Isäni on hyväkuntoinen, eikä mitenkään siltä osin laitoskunnossa. Mutta vaikea tilanne on.

Käyttäjä Mailis_Muistiliitto (Työntekijä) (Muistiliitto ry) kirjoittanut 15.10.2021 klo 17:50

Hei  Andromeia, huomasin että tähän keskustelun aloitukseen ei ole tullut yhtään  jatkokeskustelua.  Et varmastikaan ole yksin huolesi kanssa, nimittäin usein on niin, että muistisairaus muuttaa sairastuneen käsitystä itsestä. Taitojen heikentyminen, oman osaamattomuuden huomaaminen ja avuntarpeen lisääntyminen hermostuttavat ja tekevät olon epävarmaksi. Epävarmuus näkyy monesti ulospäin mustasukkaisena käytöksenä eli on hyvin tyypillinen oire muistisairaudessa. Tuntuu, että oma puoliso ei enää välitä ja herää epäily uusista kumppaneista. Todenpohjaa mustasukkaisuudella ei ole ja koska taustalla on oma epävarmuus, ei vakuuttelut uskollisuudesta useinkaan auta hälventämään epäluuloisuutta. Ajan kanssa mustasukkaisuus yleensä helpottuu, mutta eihän se aina lohduta, kun ei tiedä milloin se "ajan kanssa" on konkreettisesti. 

Mustasukkaisuus on läheiselle/läheisille raskasta. Saattaa auttaa, kun ymmärtää sen johtuvan sairauden tuomista muutoksista. Vastaan inttämistä tehokkaampaa on lohduttaa ja kannustaa muistisairasta. Vaikkapa sanomalla "Sinä olet minulle tärkeä" tai muuta sellaista. Eihän se toki väsyneenä ole helppoa jaksaa keskustella rakentavasti. Omaisellakin on oikeus välillä kiukustua! Suuttumisen jälkeen kannattaa selittää muistisairaalle ihmiselle suuttumisen syy. Sillä vähennetään väärinymmärrysten riskiä. 

Jos tilanne äityy pahaksi ja äitisi voimavarat ovat vähissä, kannattaa miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Onko omaishoitajuutta haettu ja onko siihen liittyviä vapaapäiviä mahdollista pitää? Muistisairaudessa fyysinen kunto säilyy usein melko hyvin, mutta silti tarve vuorohoidolle voi nousta esiin läheisen jaksamisen kannalta. Löytyisikö isälle omaa vertaistoimintaa? Löytyisikö äidille paikkaa, jossa puhua tilanteesta joko ammattilaisen tai vertaisten kanssa? Muistiliiton Vertaislinja (puhelinpalvelu) voisi olla hyvä paikka aloittaa. Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen ja itselle merkityksellisten asioiden tekeminen on tärkeää. Kannattaa miettiä mitkä asiat ovat itselle voimaannuttavia ja tehdä niitä mahdollisimman paljon. 

Tähän vastaukseen on vinkkejä antanut seksuaalineuvoja Maaret Meriläinen.