Hei Andromeia, huomasin että tähän keskustelun aloitukseen ei ole tullut yhtään jatkokeskustelua. Et varmastikaan ole yksin huolesi kanssa, nimittäin usein on niin, että muistisairaus muuttaa sairastuneen käsitystä itsestä. Taitojen heikentyminen, oman osaamattomuuden huomaaminen ja avuntarpeen lisääntyminen hermostuttavat ja tekevät olon epävarmaksi. Epävarmuus näkyy monesti ulospäin mustasukkaisena käytöksenä eli on hyvin tyypillinen oire muistisairaudessa. Tuntuu, että oma puoliso ei enää välitä ja herää epäily uusista kumppaneista. Todenpohjaa mustasukkaisuudella ei ole ja koska taustalla on oma epävarmuus, ei vakuuttelut uskollisuudesta useinkaan auta hälventämään epäluuloisuutta. Ajan kanssa mustasukkaisuus yleensä helpottuu, mutta eihän se aina lohduta, kun ei tiedä milloin se "ajan kanssa" on konkreettisesti.
Mustasukkaisuus on läheiselle/läheisille raskasta. Saattaa auttaa, kun ymmärtää sen johtuvan sairauden tuomista muutoksista. Vastaan inttämistä tehokkaampaa on lohduttaa ja kannustaa muistisairasta. Vaikkapa sanomalla "Sinä olet minulle tärkeä" tai muuta sellaista. Eihän se toki väsyneenä ole helppoa jaksaa keskustella rakentavasti. Omaisellakin on oikeus välillä kiukustua! Suuttumisen jälkeen kannattaa selittää muistisairaalle ihmiselle suuttumisen syy. Sillä vähennetään väärinymmärrysten riskiä.
Jos tilanne äityy pahaksi ja äitisi voimavarat ovat vähissä, kannattaa miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Onko omaishoitajuutta haettu ja onko siihen liittyviä vapaapäiviä mahdollista pitää? Muistisairaudessa fyysinen kunto säilyy usein melko hyvin, mutta silti tarve vuorohoidolle voi nousta esiin läheisen jaksamisen kannalta. Löytyisikö isälle omaa vertaistoimintaa? Löytyisikö äidille paikkaa, jossa puhua tilanteesta joko ammattilaisen tai vertaisten kanssa? Muistiliiton Vertaislinja (puhelinpalvelu) voisi olla hyvä paikka aloittaa. Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen ja itselle merkityksellisten asioiden tekeminen on tärkeää. Kannattaa miettiä mitkä asiat ovat itselle voimaannuttavia ja tehdä niitä mahdollisimman paljon.
Tähän vastaukseen on vinkkejä antanut seksuaalineuvoja Maaret Meriläinen.