Muistisairaan palliatiivinen / saattohoito kotona

Muistisairaan palliatiivinen / saattohoito kotona

Käyttäjä PullaK aloittanut aikaan 01.11.2020 klo 15:23 kohteessa Muisti ja muistisairaudet
Käyttäjä PullaK kirjoittanut 01.11.2020 klo 15:23

Hoidan pitkälle edennyttä Alzheimeria sairastavaa kotona. Tänä vuonna on ollut jo kolme aspiraatiokeuhkokuumetta ja nieleminen on hankalaa.  Koska olemme omaisen toiveesta vapaa-ajan asunnolla, en saa minkäänlaista apua tai tukea. 
Jaksaminen alkaa olla kortilla, vaikka tiedän mitä on tulossa ja kuoleman kohtaaminen ei pelota. Saattohoidin toisen omaisen myös täällä loppuun.  Risoo vaan tämä, että mitään apua ei saa ja muu suku jumissa ulkomailla. 

Käyttäjä Mailis_Muistiliitto (Työntekijä) (Muistiliitto ry) kirjoittanut 09.11.2020 klo 13:43

Hei, huomasin että tähän keskustelun aloitukseen ei ole tullut jatkokeskustelua.

Myös omaishoidontuen ulkopuolella toimivat omaishoitajat tarvitsevat lepoa, virkistystä ja vapaapäiviä. Vaikka kunnalla ei ole järjestämisvelvollisuutta, omaishoitajan kannattaa keskustella kunnan kanssa tilanteestaan ja hakea palveluita.

Sosiaalihuoltolaki (27 b §) täsmentää kunnan mahdollisuuutta  järjestää vapaata ilman omaishoitosopimusta omaistaan tai läheistään hoitaville henkilöille. Tällöin hoidon ja huolenpidon edellytetään olevan päivittäin sitovaa.

Vapaapäiviä ja virkistysvapaita  järjestetään samoilla  edellytyksillä kuin omaishoitosopimuksen tehneille omaishoitajille. Myös asiakasmaksu näistä vapaista määräytyy samoin perustein kuin omaishoidon tuen piirissä (enimmäismaksu 11,40 € / vapaavuorokausi). Kannattaa olla asian tiimoilta vielä yhteydessä kotikuntaan.

Käyttäjä PullaK kirjoittanut 09.11.2020 klo 14:31

Olen omaishoidon tuen piirissä, mutta vapaa-ajan asuntoon ei kunnalta tulla, vaikka kyseessä sama kunta, kuin missä vakituinen asunto.  Tästä on väännetty niin paljon ettei sitä kukaan usko.