Hei
On parempia päiviä, jolloin voi puhua suht normaalisti, vaikkakin hän ei aina enää kaikkea ymmärrä, esittää ymmärtävänsä, sitten on vainoharhaisia päiviä, jolloin hänelle kostetaan, jos puhuu jostain. Eniten koen, että ymmärtämättömyys ja muistamattomuus tekee elämästä hankalaa, mutta vielä ymmärtää sen verran, että piilottelee, salailee. Sairaudesta ei saa puhua ja hänen mielestään ei ole alzheimeria.
Kun ei ota apua vastaan, elämä tuntuu olevan jatkuvaa stressiä, kun ei yksin eikä puolison kanssa enää selviä. Olen koettanut puhua, että lisäisi elinvuosiakin, kun elämä olisi helpompaa, eikä isoa taloa olisi rasitteena ja saisi avun kotiin. Johtuuko vastahankaisuus sitten kyvyttömyydestä myöntää tosiasia lisättynä taas ymmärtämättömyydellä vai mistä on kyse, kun toisinaan ymmärtää ja juksaa selvästi ihan tarkoituksella ja toisinaan on aika hurlumhei?
Jossain vaiheessa tulee eteen laitoshoito, niin se on kaikilla lähipiirissä mennyt ja olisin suonut enemmän ellinaikaa kotona, mutta se tosiaan edellyttää tilanteen hyväksymistä ja avun vastaanottamista. Nyt on ollut paljon luopumisia, koska ilmeisesti tiedostaa, että tietyt asiat eivät enää suju, joten puolustelee, että kotona on niin mukavaa ja mihinkään ei kaipaa, vaikka samassa lauseessa valittaa yksinäisyyttä. Kotiin käpertyminen on mielestäni aika paha varmaan sairaudenkin kannalta ja se, että hän hokee muiden samanikäisten olevan ryppyisiä vanhuksia, mitä hän sellasten kanssa seurustelisi. Ylipäätään elämänaikainen negatiivisuus pahenee. Kiroilut ja huono käytös lisääntyy. Vaikka onkin sairautta, en silti jaksa tulla loukatuksi joka toisessa puhelussa. On yritettävä omaa mielenterveyttäkin suojella.
Koen, että tämä tauti on pitkät jäähyväiset, mikä aikanaan loppuu kun keho pettää hiljakseen haurastuneen ihmisen.
Voimia sinullekin Sirkku-U ja kaikille muille alzh. läheisille, omaisille.