Äiti näkee varkaita kotona

Äiti näkee varkaita kotona

Käyttäjä AnuLiisa aloittanut aikaan 30.03.2021 klo 12:06 kohteessa Muisti ja muistisairaudet
Käyttäjä AnuLiisa kirjoittanut 30.03.2021 klo 12:06

Hei,
Äitini kokee että kotona käy varkaita joka kerta kun hän käy esim. kaupassa tai viemässä roskia. Useimmiten varkaat ovat sukulaisia, siskoja/veljiä. Tilanne on pahentunut viimeisen vuoden aikana huomattavasti, ja nyt hän tuntee itse turvattomuuden tunnetta yölläkin vaikka kaikki ovet ovat lukossa jne. Hän on vaihtanut lukot jo kertaalleen ja ei anna kenellekään kodinavaimia, koska annamme ne kuulemma varkaille. 
En saa häntä lähtemään tutkimuksiin, koska hän ei itse myönnä muistiongelmia. Syyttää minua, kun en usko että kotona varkaita käy ja monesti käy niin ettei vastaa enää puheluihini. 
Fyysisesti hän voi muuten suht hyvin (83v) eli tilanne on hankala kun en saa häntä millään keinoilla muistitesteihin.  
Nyt kokeilen asennuttaa kotiin turvakameran, jonka hän on myös hyväksynyt, koska tällä tavalla pystyy näkemään ”varkaat”. Ehkä tämä tuo hänelle hieman turvallisuuden tunnetta, kun näkee että kotona ei olla käyty. Täten itsekin voin etänä tarkistaa että hänellä kaikki hyvin. 
Onko muilla samanlaisia kokemuksia, mietteitä asiasta. Tiedän että tämä tilanne tulee vain pahentumaan.

T:AnuLiisa

Käyttäjä Olijo kirjoittanut 10.04.2021 klo 20:32

Hei, voimia vaikeaan tilanteeseen. Vainoharhaisuutta voi aiheuttaa myös esim. virtsatien tulehdus, epäsopiva lääkitys tai hoitamaton mielenterveyden häiriö. Suostuisiko äitisi lähtemään yleislääkärin vastaanotolle vai kieltäytyykö hän kaikesta avusta?

Onko äidin nykyinen asuinpaikka kaikin tavoin turvallinen? Esimerkiksi meteli rappukäytävässä voi paisua mielessä varkaiden touhuksi.

Ehdottaisin myös, että muutaman kerran yrittäisit myötäelää varaskertomuksessa ja sitten siirtää keskustelun  pikkuhiljaa positiivisempiin asioihin. Muistisairas ihminen kaipaa ymmärrystä tunteilleen, vaikka ajatukset niiden takana eivät olisikaan järkeviä. Tietenkin tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Käyttäjä Muistimeni kirjoittanut 11.06.2021 klo 20:49

Meillä tilanne samankaltainen.  Tein huoli-ilmoituksen koska en saanut äitiä lääkäriin. Sitä kautta tuli " kutsu"  lääkäriin ja homma alkoi rullaamaan.  Yritti ensin että ajat perutaan. Mutta sanoin että niitä ei voi perua tai tulee vaikeuksia. Homma meillä alkumetreillä ja tulee olemaan kovat ajat veikaan. Onneksi löysin tämä  sivuston. Vertaistuki on tärkeää

Käyttäjä Tuenantaja kirjoittanut 16.01.2023 klo 22:06

Hei,

löysin vanhan keskustelunne, kun etsin omaan tilanteeseeni vertaistukea. Äitini kotona käy myös varkaita, joihin minä perheineen tai sisareni perheineen ollaan syyllisiä äitini mielestä. Meillä ei ole koskaan ollut edes avaimia hänen kotiin, mutta jostain olemme ne nyt teettäneet hänen mielestään. Ikävintä tässä, että hän kokee että yritämme kuulemma tehdä hänet nyt hulluksi käymällä jotain tavaroita siirtelemässä hänen poissaollessaan.
Olen huolenpitosoiton tehnyt ja nyt odotan, miten sen kanssa päästään eteenpäin. Äitini on jossain muistitutkimuksissa käynyt ja nyt odottaa muistipolille pääsyä. odottavan aika on kyllä raskas. Miten teillä muilla on asiat edenneet?

Käyttäjä Uimari kirjoittanut 19.04.2023 klo 20:09

Tämä on niin tuttua, mieheni joka sairastaa Alzheimeriä myös epäilee että omat lapset ja lapsenlapset vievät hänen vaatteita, suuttuu kun kiistän väitteet.

Olen huomannut ettei kannata väitellä vastaan. Jaksamista sinulle ja perheellesi 🌹