Kiitos viestistäsi! Minulle on aiemmasta työstäni tuttu tuo tilanne, mitä kuvaat. Se että psyk.pkl kirjaa ulos ei silti tarkoita että heidän tai sinun tulisi luopua toivosta. Lääkärin toteamus että lähtökohtaisesti "vain terapiasta on apua" lienee oikea tapa suunnitella hoitoa. Sehän tarkoittaa että pitkäkestoinen suunnitelmallinen, tavoitteellinen ja turvallinen terapiasuhde on se alusta, jossa elämän aikana kehittyneitä ajatusrakenteita on mahdollista tarkastella ja pyöritellä samalla niitä uudelleen arvioiden. (Sitä en tässä kontekstissa tiedä että onko alueellasi tai onko hoidossasi tehty esim. magneettistimulointiin perustuvia hoitoja, eli "onko kaikki kortit katsottu kuinka pitkälle".)
Tuo näkökulma siihen että onko masennus jokin häiriötila, joka on diagnostisilla menetelmillä haarukoitavissa vai onko kyseessä "osa ihmisen persoonaa" on myöskin tullut muutamia kertoja vastaan. Se kuulostaa erikoiselta, vaikeasti hahmoteltavalta ja kenties alkuun toivottomaltakin mutta ajattelen että näissä tilanteissa että tilanteeseen johtaneet syyt ovat kenties kovinkin varhaisia kokemuksia ja tilannetta ylläpitäviä ajatusmalleja on toteutettu (tiedostamatta tai tietoisesti) läpi elämän. Samalla tyylillä joskus arvioitiin kahvipöytäkeskustelussa että joskus ihminen ei ole psykoottisesta häiriötilasta suoranaisesti kärsivä henkilö, vaikka hän puhuisikin "harhoistaan". No, en tiedä saanko ajatustani nyt tarkennettua tähän kirjoitusasuun ymmärrettävämpään muotoon.
Minun kommenttini on:
- Kannattaa syvällisesti kuulla ja arvioida itse lääkärin toteamat asiat. Miltä ne kuulostaa ja onko niissä sinusta jotain, mihin samaistua? Toteamus että terapia on oikea hoitomuoto on kuitenkin selkeä hoidollinen linjaus.
- Puhua asiasta terapeuttisi kanssa (oletin nyt että sinulla oli suhde olemassa/edelleen).
- Terapeutin kanssa käydyn keskustelun perusteella olette toivottavasti paremmin samalla sivulla tilanteesta ja hän voi myös suunnitella terapiaa sinun tarpeisiisi liittyen oikeaan suuntaan. Mikäli toteat että hänen kanssaan et etene, voi sekin olla oikea tilannearvio. Näissä tilanteissa sinun kannattaa selvittää mahdollisuutesi vaihtaa terapeuttia (kysy Kelasta) ja etsiä pitkäkestoiseen masennukseen erikoistunutta henkilöä. Tässä vaihdoksessa kannattaa ehdottomasti olla suunnitelmallinen ja ennakoiva eli varmistaa se ettet jää tyhjän päälle.
Toivottavasti näistä muutamista näkökulmista oli sinulle apua tilanteessasi ja on hyvä että tuot sen esille ja käyt tilannearviota!