Viiltely aiheena tv-ohjelmassa
Katsoitteko televisiosta erittäin kiinnostavaa ohjelmaa Inhimillinen tekijä, jossa aiheena oli tällä kertaa viiltely? Uusinta tulee ensi torstaina tv 2:ssa klo 18. Se herätti ainakin minussa paljon ajatuksia ja kysymyksiä
Ensinnäkin, onko kyseessä vain nuorten ongelma? Itse olen aikuinen, ja aikuisiän kriiseissä usein tuntenut tarvettu viiltää itseäni, jos olen tuntenut itseni tosi yksinäiseksi ja ahdistuneeksi. Minulla tuo tarve on myös tavalla tai toisella kytkeytynyt seksuaaliseen frustraatioon. Vain kerran olen oikeasti kokeillut, mikä liittynee muihin, kehittyneempin tapoihin käsitellä konflikteja, mihin palaan kohta.
Toiseksi, viiltelevätkö pojat ja miehetkin? Ainakin miesystäväni väitti kokeilleensa. Eiväthän kaikki miehet suuntaa aggressiivisuuttaan ulospäin, vaikka se onkin miehille sata kertaa sallitumpaa kuin naisille.
Kolmanneksi: jos viiltely on noinkin yleistä kuin asiaan perehtynyt tutkija ohjelmassa kertoi, eikö aikuisten pitäisi vetää aiheesta johtopäätöksiä? Erikoisesti ajattelen nyt koululaitosta. Kannatan kokopäiväkoulua, jossa lyhyen koulupäivän jälkeen nuorilla olisi mahdollisuus hauskoihin kerhotunteihin, joissa olisi mukana paljon taide- ja taitoaineita sekä liikuntaa. Kuten itseään viillellyt näyttelijä-kirjailija Helena Kallio ohjelmassa totesi, toiminta auttaa tuskaan. Kaikki eivät ole verbaalikkoja, toiset haluavat riehua ulos tuskaansa tai piirtää tai laulaa tai tanssia… Koulun tulisi antaa valmiuksia tällaiseen.
Sitten sanotaan, ettei ole rahaa tähän. Meidän kaikkien pitää nyt säästää. Joopa joo, ja kuka maksaa laskun nuorten (ja aikuisten) pahoinvoinnista. Miehet juovat, naiset viiltelevät – tai sitten hekin juovat. Tämä maksaa myös. Yhteiskunta olemme me!
Olen aina kannattanut lämpimästi kaikkea ilmaisukasvatusta. Se jos mikään on ennalta ehkäisevää mielenterveystyötä. Mieltä voi hoitaa myös ryhmässä, ei siihen aina tarvita kalliita yksilöterapioita. Itselläni on todella ihania kokemuksia ilmaisuryhmissä, yleensä nuorten ihmisten kanssa. Kurssien hinnat ovat vain todella korkeita… viina tulee lyhyellä tähtäimellä halvemmaksi, mutta ilmaisusta saatu hyöty kantaa pidemmälle.
Minä olen käynyt paljon teatterikursseja, koska harrastan teatteria. Jollekulle muulle voi sopia jokin toisenlainen toiminta. Mutta jossakin on vikaa, jos Suomessa, joka sentään on yksi maailman rikkaimpia valtioita, ei ole varaa huolehtia nuorista. Jotkut viiltelevät, toiset tekevät muuten pahojaan, mutta kaikkia voitaisiin varmasti auttaa luovalla toiminnalla.
Rakkaus ja luovuus, nehän ovat ne ihmistä kantavat pilarit, ja ne kumpuavat samasta lähteestä. (Luen juuri Gary Renard´in kirjaa Maailmankaikkeus katoaa. Hyvin erikoinen, hyvin kiinnostava kirja.) Luovuus on eloonjäämistaito, jota pitää opettaa koulussa! Taideaineita pitää lisätä, ei vähentää, ja myös kaikkia teoreettisia oppiaineita voi opettaa luovasti. Tällaista opetusta ja tutkimusta tulee lisätä. Ilman luovuutta me emme voi selviytyä, emme aineellisessa emmekä henkisessä maailmassa.
Lisäksi nuoret ja kaikenikäiset ihmiset tarvitsevat rakkautta. Sen antaminen on meidän jokaisen tärkein tehtävä. Veitsien piilottaminen ei ratkaise viiltelyn ongelmaa. Ihminen viiltää jos tuntuu pahalta eikä muuta keinoa auttaa itseään tunnu sillä hetkellä löytyvän. Jos teillä on omakohtaisia kokemuksia tämäntyyppisestä käytöksestä, kirjoittakaa ja kertokaa niistä!