Tutkimus: Vähäinen uni muuttaa elimistöä dramaattisesti
* Annemari Anttila * Yle Uutiset
Kun unen määrä väheni tutkimushenkilöillä liki kymmenestä tunnista alle kuuteen tuntiin päivässä, tapahtui satojen geenien aktiivisuudessa muutoksia.
Vähäinen nukkuminen voi muuttaa merkittävästi kehon sisäistä toimintaa, tuore tutkimus kertoo.
Satojen geenien aktiivisuus muuttui, kun ihmisen unen määrää vähennettiin alle kuuteen tuntiin päivässä yhden viikon ajan.
Brittitutkijoiden mukaan tulokset auttoivat selittämään, kuinka heikko uni vahingoittaa terveyttä. Tutkimus julkaistiin PNAS -lehdessä.
Vähäiseen unimäärään tai unen heikkoon laatuun on aiemmin liitetty sydänsairaudet, diabetes, ylipaino sekä aivotoiminnan heikkeneminen.
Brittiläisen Surreyn yliopiston tutkijat analysoivat 26 ihmisen verinäytteitä. Tuloksia analysoitiin sen jälkeen, kun tutkimushenkilöt olivat nukkuneet paljon, liki kymmenen tuntia viikon jokaisena yönä. Näitä tuloksia verrattiin tilanteeseen, kun ihmiset olivat nukkuneet alle kuusi tuntia yössä viikon aikana.
Unen vähentyminen muutti yli 700 geeniä, joista jokainen sisältää ohjeita proteiinin rakentamiseen. Ne geenit, jotka aktivoituivat, tuottivat enemmän proteiinia ja muuttivat kehon kemiallista koostumusta. Myös ihmisen sisäinen kello häiriintyi.
- Monien erilaisten geenien aktiivisuus muuttui melko dramaattisesti. Uni on selvästi ratkaisevaa kehon uudelleenrakentamisen ja sen toimivuuden kannalta, professori Colin Smith sanoi BBC:lle.
Unen väheneminen vaikutti myös immuunijärjestelmään ja siihen, miten keho reagoi vaurioihin ja stressiin.
Smith painottaa, että monet ihmiset saavat selvästi tutkimushenkilöitä vähemmän unta päivittäisessä elämässään. Tämä viittaa siihen, että unenpuutteen aiheuttamat muutokset ovat yleisiä.
Asiantuntija Akhilesh Reddyn mukaan avaintutkimustulokset koskevat vaikutuksia tulehdus- ja immuunijärjestelmään. Niiden ja terveysongelmien, kuten diabeteksen, välillä on mahdollista nähdä yhteys, Reddy sanoo.
Lisää aiheesta
BBC: Bad sleep 'dramatically' alters body