Sininenuni kirjoitti 1.10.2012 12:42
Tuttu tunne minullekin..jo lapsuudesta, kun koin kiusaamista. Tunnen myös kulkevani täällä yksin ja kaksin mieheni kanssa. Todellisia ystäviä ei ole eikä juuri sukulaisiakaan. Se surettaa aina välillä kovastikin. Varsinkin kun näkee toisenlaisiakin tapoja elää ja olla.. 🙂🌻
Koulussa kolmannelta luokalta eteenpäin kiusattuna todellisuuteni on hyvin samankaltainen. Vaikuttaa myös siltä, että koulusyrjinnän vaikutukset alkavat näkyä yhä enemmän vetäytymisenä kaikesta. Pitkäaikaistyöttömän näkökulmasta tämä tarkoittaa käytännön elämässä lähinnä kahden lapsen yksinhuoltamista sinä aikana kun vaimo opiskelee toisella paikkakunnalla.
Tietyssä ikävaiheessa tapahtunut syrjintä on varmaankin se tekijä, joka vaikuttaa hyvin laajasti myöhempiin elämänpolkuihin. Tästä esimerkkinä voisin mainita oman työttömyyteni, joka on jatkunut yli kuusi vuotta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisesta huolimatta. Tällaisesta tilanteesta on haasteellista rimpuilla ulos yltiökapitalistisessa Suomessa: työttömät eivät kelpaa töihin ja toisaalta koulutus jo yli kymmenen vuotta opiskelleena ei oikein tahdo luonnistua (= usko koulutuksen autuaaksitekevyyteen on mennyt). Lisäksi olen huomannut aloitettujen projektien jäävään toistuvasti kesken; passivoitumisen ja todellisen haluttomuuden osoitus jos mikä.
Naapurissa näyttäisi aina menevän paremmin, mikä todellakin on yleinen tuntemus "ulkopuolisten" mielessä. Tämä tietysti vielä lisää ulkopuolisuuden tuntemuksia ja haluttomuutta tavanomaisia sosiaalisia tilanteita kohtaan. Puhummekin siis syrjäytymisen kierteestä, joka alkaa ruokkia itseään. Tästä huolimatta olisi kyettävä luomaan päiväohjelmaansa sellaista sisältöä, joka tuottaa positiivisia kokemuksia. Asioiden tekemisen ylläpitäminen on kuitenkin hyvin haasteellista tällaisessa tilanteessa ja vaatisi todella onnistuakseen luultavasti ulkopuolistakin vetoapua.