Työttömyys ja tulevaisuus

Työttömyys ja tulevaisuus

Käyttäjä aavameri aloittanut aikaan 03.09.2017 klo 22:57 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä aavameri kirjoittanut 03.09.2017 klo 22:57

Tekoäly ja automatisaatio tulee viemään paljon työtä ja toimeentuloa. Nytkin valvon kun se ahdistaa kovin vaikka pitöisi nukkua. Miten selvitö tulevaisuudessa?

Eniten ahdustaa se, että äiti pysty elossa kun saa lääketukea ja hoitoja. Se tulee veroista. Jotka tulee töistö. Jotka katoaa. Miten käy äidin ja ihan kaikkien ihmisten tulevaisuuden ?

En näe muuta vaihtoehtoa kun poistua täältä kun se tapahtuu😭

Rahamaailma ei ikinä suostu ” robottiveroon ”…

Miten te näette tulevaisuuden ja kehityksen ? Itse vastustan nykytilan muutosta ( koska ainoa suunta on vielä enemmän pohjalle eli taivaan kotiin oman köden kautta viimeistään😭

Anteeksi jos provosoin. Olen vaan niin sekaisin pelosta😭

Käyttäjä star-crossed kirjoittanut 06.09.2017 klo 00:21

Minuakin pelottaa tuleivaisuus, tosin itse murehdin enemmän lähitulevaisuutta ja juuri käsillä olevia hetkiä.

Oikeastaan yritän olla ajattelematta koko asiaa. Tulevaisuutta ei kukaan tiedä, ja robottien sekä tekoälyn vaikutusta työpaikkoihin voi vain arvailla. Ja sitähän nämä kaikki ennusteet pohjimmillaan ovat, arvauksia. Ehkä koulutettuja sellaisia, mutta arvauksia kuitenkin.

Eikä tulevaisuus ennenkään ole mennyt ennusteiden mukaan. Muistan kun joskus 90-luvun laman kourissa ollessa opettaja sanoi, että me olemme siitä onnekasta sukupolvea, jolla ei suurten ikäluokkien siirtyessä pois työelämästä ole töistä pulaa. Noh, se työvoimapula uhkaa edelleenkin, mutta tulevaisuudessa. (Miten ihmeessä työvoimapula ja robotisaatio oikein edes istuvat yksiin?) Kun internet löi itsensä läpi, niin sen ennustettiin koituvan painotuotteiden kohtaloksi, mutta paperilehtiä ja kirjoja käytetään edelleenkin.

On tietysti myös mahdollista, että muutos onkin ennen kaikkea positiivinen. Koneet tekevät valtaosan (rutiini)töistä, jättäen ihmisille mahdollisuuden toteuttaa itseään ja pyrkiä kohti korkeampia tarkoitusperiä. Keskittyä vaikka ihmiskontakteihin vanhustenhuollossa, tuottamaan iloa ja elämyksiä taiteiden kautta tai vaikka paneutua edistämään tieteitä. Ehkä samalla nykyinen rahanympärille ja sen hankintaan keskittyvä elämä katoaa ja rahan ja materiaalin haaliminen menettää merkityksensä. Olisiko silloin edessä Star Trek TNG -henkinen utopia (nyt paljastin nörttiyteni 😳 )?

Toivoisin, että asiasta puhuttaisiin enemmän, ikään kuin varmuuden vuoksi, että on edes jotain suunnitelmia, jos ennustukset robottien aiheuttamasta massatyöttömyydestä toteutuvatkin edes osittain. Se vain näyttäisi olevan vaikeaa kvartaalitaloudessa elävän päättäjien ja vaikuttajien lyhytnäköisyyden vuoksi. Kun jo nyt tuntuisi olevan tilanne, että kaikille ei löydy palkkatöitä, niin miten miten sitten tulevaisuudessa huolehditaan niistä ihmisistä, jotka eivät pääse palkkatöihin. Pitäisikö työtä pyrkiä jakamaan tasaisemmin (vrt. aina kesälomien aikaan työttömyystilastot paranevat)? Tukea uusia yrittämistapoja, esimerkiksi kevytyrittäjyyttä? Luoda lisää opiskelumahdollisuuksia?