”Pikkurahoista” rankkoja rahahuolia ehkä ihan sairastumiseen saakka…

"Pikkurahoista" rankkoja rahahuolia ehkä ihan sairastumiseen saakka...

Käyttäjä Adele aloittanut aikaan 15.01.2011 klo 13:50 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä Adele kirjoittanut 15.01.2011 klo 13:50

”Pikkurahoista” saattaa syntyä tilanteita, joissa rahaton ja varaton elää kovien rahahuolien keskellä ja jopa masentuu/sairastuu huolistaan/tilanteestaan. Tässä muutamia tilanteita todellisesta elämästä. Kertokaa te lisää, kiitos!

Millä pienellä eläkkeellä oleva hankkii esimerkiksi uuden pesukoneen, jos vanha menee rikki? Eikö sellaista pitäisi maksaa esimerkiksi harkinnanvaraisesta toimeentulotuesta? Jos elää minimieläkkeellä, niin pitkällä aikavälillä tulee kaikenlaisia menoja. Tavaroilla (esim. pesukone) on elinikä ja jos tulot ovat pienet, niin kaikenlaista. Mistä tällainen eläkeläinen pitkäaikaisen (melkein korottoman) pikkuvipin tällaisia menoja varten?

Yli kaksi vuotta työttömänä ollut (jolla vielä maanisdepressiivisen diagnosi) tippui nyt Kelan työttömyyspäivärahalle. Asuu omassa asunnossa eikä siis vuokralla. Toimeentulotuki huomioisi jotain 700 euroa vuokraa kuukaudessa, mutta ei maksa asuntolainan lyhennystä, joka olisi jotain 350 e/kk. Sehän olisi omaisuuden kartuttamista köyhälle. Edessä on siis mökin myynti. Mutta tällä ihmisellä on ollut joku joka on rahoittanut hänen ruokaostoksiaan. Nyt sai perintöä jotain 3000 euroa ja maksoi sillä niitä vanhoja ruokavelkoja. Nyt on todella kusessa rahojensa kanssa. Ei ole mitään millä elää kunnes mökki on myyty.

Eräällä oli vuokraa noin 800 euroa. Toimeentulotuki oli siihen aikaan jotain 400 e perusosa ja vuokraan toiset 400 e eli kun toimeentulotuki tuli niin kaikki raha meni vuokraan. Oli jo vuosia ollut kiireellisenä asunnonhakijana kaupungilla, että saisi halvemman asunnon, mutta asuntoa ei ole vieläkään tullut. Tilanne ratkesi sillä, että otti asuntoonsa erään asunnottomaksi jääneen mt-ongelmaisen alivuokralaiseksi, joka maksoi puolet vuokrasta. Riskipeliähän se oli, mutta tässä tapauksessa kaikki päättyi hyvin. Vuokralainen oli erinomainen ja maksoi aina vuokransa niin kuin pitää. Ongelma on tietysti, että jos samanikäinen mies tai nainen ottaa asuntoonsa vastaikkaista sukupuolta olevan alivuokralaiseksi, niin Kela laskee heidät avopariksi (nyt homo-lesboaikana Kelan pitäisi huomioida avopariksi myös samaa sukupuolta oleva) ja voi tulla ongelmaa asumistuen kanssa. Tällä pariskunnalla ei ollut ongelmaa Kelan eikä sossun kanssa avopariksi laskemisessa. Mutta mitä te olisitte tuossa tilanteessa tehneet tämän ihmisen tilanteessa?

Minkälaisia todellisia vaikeita rahatilanteita tiedätte siis?