Hei Meebu!
Minulla oli samoja ajatuksia monta vuotta. Olen mennyt koulupsykologille ollessani 14-vuotias. 18-vuotiaana sairastuin vakavasti ja jouduin suljetulle. 19-vuotiaana toisen jakson jälkeen minulla diagnosoitiin psykoosipiirteinne persoonallisuus.
Tämän jälkeen halusin vain olla normaali, kun vuosia jatkuneet pelkotilat lähtivät lääkityksen löydyttyä ja en enää pelännyt ihmisiä. Hain normaaliutta ulkoisten asioiden kautta. Oikeasti oireilein koko ajan. Ihmissuhdetaitoni eivät olleet kohdallaan ja suhtauduin ihmisiin mustavalkoisesti, jos ei ole diagnoosia, ei ole mitään ongelmia, jos käy töissä, ei ole mitään ongelmia. Jos on poikaystävä, ei ole mitään ongelmia. Luulin, että jos käyn töissä, baareissa ja opiskelen, minulla ei ole mitään ongelmia. Oikeasti olin koko ajan ahdistunt ja odotin että ulkoiset asiat korjaavat sisäiset ongelmani. Tämä toi ongelmallisia ihmissuhteita, kaadoin helposti paskat muiden niskaan. Kun sain ihmissuhteeni solmuun, pakenin ongelmia toiselle paikkakunnalle. Piti alottaa hohdokas uusi elämä, tosin hoitosuhde oli vanhassa kaupungissa ja lääkkeeni olen aina syönyt. Menin sairaaseen työpaikkaan, jossa minulta odotettiin enemmän kuin olin luullut ja koska halusin näyttää kaikille,että uusi onnekas elämä alkaa hyvin ja että pysytn tähänn. Olin 23-vuotias ja ekaa kertaa elämässäni kokopäivätöissä.
Työpaikka kuitenki ajoi minut pian uuvuksiin. Romahdin ja jouduin muuttamaan takaisin kotiin. Ihmissuhdeongelmat kävelivät taas kadulla vastaan, minulla ei ollut asuntoa, ei työtä, eikä oikein ystäviäkään, koska suurin osa suojasi itsensä, koska olin sekaisin kuin seinäkello. Tässä kohdassa sitten päätin että nyt matkustan, kun on edes vähän rahaa. Oikeasti oli niin paha olla, että palasin kotiin Euroopasta kahden viikon jälkeen,en kestänyt enää, paha olo ei sinnekään pakenemalla kadonnut.
Sitten sain asunnon ja pääsin mukaan mielenterveysprojektiin. Siellä alkoi mm.intensiivinen terapia, jossa kohtasin ongelmani. Oikeasti en tiennyt, mikä minussa on sairautta ja mikä on minua. Olen kärisnyt psykoottisista oireista, paniikkioirista,pelkotiloista vainoharhoista, pahoista pakko-oireista ja dissosiatiivisista oireista, jotka myö nyt on diagnosoitu, sekä mustasukkaisuudesta eli pahasta menettämisen pelosta. Alkoholi ei ole ongelma, en sitä juurikaan käytä.
Tällä hetkellä olen edelleen kuntoutustuella. Olen 26-vuotias ja kokopäivätyötä tehnyt elämässäni vain 3kk. Ammatin sain jotenkin luettua ja ylioppilaaksikin pääsin, vaikka olin kirjoituksissa vahvojen rauhottavien voimalla ja en aina tienyt, missä istun ja mihin vastaan.
Minulla meni seitsemän vuotta hyväksyä sairauteni. Lääkkeitä syön lopun ikääni. Yhtää pitkää parisuhdetta ei ole ollut, tosin en ole missään aikaisemmassa elämäni kohdassa kyennyt siihen, koska pakko-oireet, pelot ja vainoharhat ovat niitä vieneet.
Vertaistuki on ollut minulle tärkeää ja en enää koe, että elämäni olisi mennyt vituilleen sairauden takia.
Kuntoutujana minulla on ollut tuuria, koska minulla on ollut koko ajan rahkeita vaatia, että minua hoidetaan ja olen pitänyt puoleni. Suurin osa ei tähän kykene.
Yksi neuvo on, että asioista pitää puhua niiden oikeille nimillä ja omahoitajalle valehtelu tai asioista salailu ei vie asioita eteenpäin. Alkoholin käyttö kannattaa unohtaa, se ei vie kuin askeleen eteen ja kolme taakse. Kyllä mua ottaa päähän etten voi vetää viinaa, korkeintaa kaljan joskus, mutta se on ainoa oikea tapa kuntoutua.
Jos sinulla ei ole päivärytmiä, eikä arkea, hanki sellainen.Mikään ei hajoita niin paljo0n kuin ettei ole arkea. Mulla aamuheräämiset ovat vaikeita, mutta pystyn, tarvitsen tosin päiväunet sen jälkeen.
Etsi paikallinen mielenterveysyhdistys, etsi vertaistukiryhmiä. Mieti mitä taitoja tarvit, että pääset eteenpäin ja mitkä ovat elämäsi esteet. Etsi esteet ja mene rohkeasti niitä kohti.
Kun sain diagnoosini 19-vuotiaana, se oli maailmanloppu. Mutta jotenkin en ole koskaaa luovuttanut. Nyt minun, jonka pitäisi olla kroonikko, osallistun paikalliseen vertaistoimintaan ja käyn kertomassa selviytymistarinaani muille sekä sairaanhoitaja-opiskelijoille, että osaavat kohdata mielenterveyskuntoutujan oikein. Että ovat läsnä ja oikeasti kuulevat. Kuntoutujia vaivaa eniten se, että on tunne, ettei tule kuulluksi tai nähdyksi. Minä olen tullut kuulluksi ja nähdyksi. Olen kokenut kipeitä asioita koulukiusaamisesta henkiseen hyväksikäyttöön, vainoharhoista psykoottisiin pakko-. oireisiin, pelkotiloista paniikkikohtauksiin.
Jos minä olen kaikesta selvinnyt ja olen nykyään suht tasapainoinen yksilö, joka tunnistaa oireensa ja pystyy elämään sairauteni kanssa, olen aivan varma, että jokaien siihen pystyy. Minulla on osunut eteen päteviä lääkäreitä, epäpäteviä lääkäreitä, upeita omahoitajia ja todella epäammattimaisia omahoitajia, olen sekoillut viinan ja rauhottavien kanssa, ollut sellaiten ihmisten kanssa, jotka eivät arvosta minua, minua on tallottu, käytetty hyväksi, olen ollut joskus kännissä väkivaltainen. Minusta on puhuttu, ettei minuun kannata tutustua, koska olen hullu. Olen ollut itse ilkeä muita kohtaan ja vittumainenkin akka joskus.
Nyt olen juuri kaksi vuotta lisää kuntoutustukea saanut, kahden vuoden intensiiivisen terapian lopettanut mielenterveyskuntoutuja, joka haluaa olla esimerkkinä muille,että ikinä missään olosuhteissa ei saa luovuttaa. Olen juuri lopettamassa pikkuhijaa masennuslääkitysta, jota minun ei pitänyt lopettaa. Luen yhtä ainetta iltalukiossa, jossa minun ei koskaa pitänyt opiskella ja tavoittelen pikkuhiljaa työkokeilukuntoa, johon miun ei koskaan pitänyt edes kyetä. Kroonikoksi en suostu.
Eli ihmiset, kohdatkaan esteenne ja pelkonne. Minulla on vieläkin esteitä ja pelkoja ja menen niitä kohti koko ajan ja olen päässyt monesta minua rikkovasta väärästä tavasta olla ihmisten kanssa tai toimia tietyissä tilanteissa, eroon. Tämän 12 vuoden kuntoutujakokemuksella voin sanoa, että aina on toivoa. Minä en luovuta, vaikka mikö tulisi! Minä tulen kuulluksi ja nähdyksi nykyään ilman ylilyöntejä.
Tsemppiä teille kaikille. Minulla on vielä matka kesken, mutta toivon ,että näiden sanojen myötä edes joku saa itselleen kipinän ja toivon, että elämää on sairaudesta huolimatta.