Muiden ihmisten puuttumisesta oman mielen ohjelmointiin (selitettynä rihmastovertauksella)
Olen toisaalla kirjoittanut paljon ja eri tavoin sen näkemyksen esilletuomisen puolesta, että esim. depressiiviset tuntemukset voivat olla muiden ihmisten suorittaman ”ohjelmoinnin” aikaansaannosta. Luulen, että saat tästä ohjelmoinnin idean mahdollisuudesta kiinni lukaisemalla seuraavan katkelman skeeman käsitteestä:
”Skeema on sisäisesti organisoitunut muistirakenne, joka kiteyttää ja pelkistää valtaisaa havaintoinformaatiota ja nopeuttaa informaatiosta tehtäviä johtopäätöksiä. Kun skeema aktivoituu, kaikissa alasysteemeissä aktivoituvat myös vastaavat reaktiot, kuten merkitykseen liittyvät tunteet, käyttäytyminen, fysiologiset reaktiot ja motivaatio.” (Wikipediasta)
Jos verrattaisiin, karkeasti, ihmismieltä erityisen monimutkaiseen rihmastoon, joka voi energiantarpeen asettamista rajoitteista johtuen laajeta ja monimutkaistua vain tiettyihin rajoihin asti — se uudistuu ja karsiutuu jatkuvasti jostain kohdin — voitaisiin samaa rihmaston ideaa käyttäen ajatella, että jos siitä saa karsittua pois isohkon osan kerrallaan, se pystyisi jälleen laajentumaan aina sen verran kuin mitä energiantarve antaa myöten.
Tämä tarkoituksellinen karsiminen tarkoittaisi siis sitä, että olisi kykeneväinen luopumaan esim. jostain itselle merkityksellisesti esineestä tai muuttamaan jonnekin toisaanne ja ”unohtamaan kaiken entisen”. Tällaiset teot antavat mielelle eräänlaisen signaalin ryhtyä toimeen karsimisen aloittamiseksi, mutta karsimistarkoituksissa niistä saa parhaan hyödyn irti vain silloin, jos mieli on ns. hyvässä järjestyksessä, muutoin mieleen jää runsaasti kaikenlaisia rippeitä entisestä.
Joka tapauksessa, oli mieli hyvässä tai huonossa järjestyksessä, asioiden mielestä karsiminen ”vapauttaa aina tilaa”, mistä taasen aiheutuisi alttius ellei jopa uhka sille, että mielessä jo olleet ”pahat ajatukset” valtaavat lisää alaa tai että joku ulkopuolinen ”tuuppaa mieleen sisään” jotain ärsyttävää. Voidaan ajatella olevan tietty parin päivän mittainen aikaikkuna, jolloin mieli on erityisen herkkänä tällaiselle, alkaen viimeistään heti karsimisvaiheen jälkeen — voi alkaa jo hiukan aiemminkin mielen tiedostaessa, mitä muutosta on tulossa.
Jos joku haluaisi olla erityisen ärsyttävä ja pystyisi jotenkin saamaan selville milloin näitä ”mielensiivouspäiviä” on, hän voisi jotain ärsyttävää teemaa eri ilmentymämuodoissaan vaihe vaiheelta esiintuoden vahvistaa ”rihmaston” sen osan vaikutusta, joka saa kohdehenkilön kokemaan depressiivisyyttä. Ja täten syntyvien tuntemuksien aiheuttajia olisi hyvin vaikea poistaa pelkästään lääkkeillä.
Nyt minua kiinnostaisikin tietää, sainko kerrottua tuon asian, paljosta vertauksia sisältävyydestään huolimatta, riittävän ymmärrettävästi? Voi hyvinkin olla hankalaa ymmärtää, mitä tarkoitan puhuessani samassa yhteydessä rihmastosta, karsimisesta, tilan vapauttamisesta, sekä ajatuksien ja tuntemuksien vaikutuksesta.
Kuitenkin, ihmismielestä ja aivoista on nykyään niin paljon tietoa, jota on vapaasti saatavilla, että sen tiedon perusteella pystyy muodostamaan kaikenlaisia muihin ihmisiin vaikuttamisen tekniikoita.