Miten välttää paniikkikohtaukset?

Miten välttää paniikkikohtaukset?

Käyttäjä minäitse89 aloittanut aikaan 12.05.2023 klo 21:19 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä minäitse89 kirjoittanut 12.05.2023 klo 21:19

Olen jo vuosia kärsinyt paniikkikohtauksista. En tiedä miten ne voisi estää… Luin netistä, ettei niitä edes kannata estää… Mitä mieltä siitä? Yleensä paniikki iskee iltaisin. En edes tiedä miksi… Alkaa vaan jo vähän kyllästyttämään tämä panikointi… Varmaan pitäisi taas mennä terapiaan…

Käyttäjä soroppi kirjoittanut 14.05.2023 klo 13:26

minäitse89 kirjoitti:
Varmaan pitäisi taas mennä terapiaan…

Siitä voisi tosiaan olla apua! Turvan kokemusta ja sen etsimistä/voimistamista voi ehkä jossain määrin harjoittaa tai harjoitella, mutta ajatusmallien muuttaminen yksin on paljon vaikeampaa kuin tuettuna.

Saattaahan siinä olla vinha perä, jos se että oikein kovasti keskittyy paniikkikohtauksien välttelyyn voimistaa ahdistusta ruokkivien ajatusten ('miksi minä saan paniikkikohtauksia... mitähän muut ajattelevat niistä... olenkohan vaan heikko ihminen... miksi ne eivät ikinä lopu... nytkin tuntuu vähän ikävältä, onkohan taas kohtaus tulossa... silloin viimeksi se oli tosi kamalaa...') ja huolestuneen itsetarkkailun kierrettä. En ole aiheen asiantuntija, mutta sen perusteella mitä olen ymmärtänyt aivojen 'taistele tai pakene'-hermoradat vain välillä virittyvät äärimmilleen ilman mitään konkreettista fyysistä uhkaa, johon kumpikaan näistä auttaisi, ja se purkautuu kohtauksena.

Se että yrittää keskittyä olemaan ajattelematta jotain johon mieli hakeutuu kuin itsestään, ei välttämättä toimi kovin hyvin (klassinen esimerkki taitaa olla laihduttajasta, joka yrittää olla miettimättä berliininmunkkia ja keskittyy oikein kovasti välttelemään kaikkia ajatuksia berliininmunkista), joten hyväksymällä sen että paniikkikohtauksia saattaa tulla aina välillä voi päästä jo osasta aiheeseen liittyvästä jännityksestä.

  • Muokattu kirjoittajan toimesta 1 vuosi, 2 kuukautta sitten. Syy: edit
Käyttäjä minäitse89 kirjoittanut 14.05.2023 klo 16:17

Lueskelin paniikkihäiriöstä. Juuri tuosta puhuttiin, ettei kannata yrittää vältellä ahdistavia ajatuksia.  Että tavallaan antaa sen kohtauksen tulla, antaa ahdistavan ajatuksen tulla... Niin silloin kohtaus ei ole niin massiivinen... Toki pienikin kohtaus on inhottava... Täytyy miettiä tuota terapiaa...

Tuollaisia ajatuksia juurikin on, mistä kirjoitit, että on koko ajan huolissaan siitä tuleeko paniikkikohtaus...

Täytyy lueskella lisää netistä...

  • Muokattu kirjoittajan toimesta 1 vuosi, 2 kuukautta sitten. Syy: korjailu
  • Muokattu kirjoittajan toimesta 1 vuosi, 2 kuukautta sitten. Syy: Osa pois