Oli niin uudenlainen näkökulma asiaan, että piti ihan alkaa kommentoimaan. Minä siis olen perheellinen ihminen. Minulle ei koskaan ole tullut mieleen, että lapsettomat olisivat jotenkin poikkeavia.
Meillä on tuttavapiirissä parikin lapsetonta pariskuntaa. Myönnän, että heidän tapaamisensa on vähentynyt lastemme syntymän myötä, mutta syy on ihan toisaalla. Nimittäin lasten myötä elämä muuttui valtavan kiireiseksi ja kyläily paljon työläämmäksi verrattuna siihen aikaan, kun itsellä ei ollut lapsia. Ennen lapsia oli helppo lähteä kylään sen suuremmitta suunnitelmitta. Lasten kanssa pitää huomioida ruoka-ajat, nukkuma-ajat, ulkoilut, pukemiset, riisumiset jne. Toki joillakin voi olla superrauhallisia ainakaikkeentyytyväisiä lapsia, mutta vähänkin villimpi ja temperamenttisempi tenava on ihan oma haasteensa, erityislapsista puhumattakaan.
Lapsettomissa perheissä kyläily voi olla myös hankalaa (etenkin pienten lasten kanssa), koska lapsettomassa kodissa ei ole tarvinnut muokata kotia lapsille sopivaksi (esim. koriste-esineitä on alhaalla yms.). Eli kun menee kylään lapsettomaan perheeseen, pitää koko vierailun ajan katsoa perään omia lapsia haukan lailla, etteivät he riko mitään tai tutki heille kuulumattomia paikkoja. Tuntuu että hiki valuu vahtimisesta ja rentoutumisesta ei ole tietoakaan. Sen sijaan jos menee kylään toiseen lapsiperheeseen, siellä on valmiina lasten oma huone/nurkkaus, jossa riittää sallittua puuhaa ja kiinnostusta lapsille. Lisäksi lapset leikkivät mielellään keskenään, jolloin aikuinen voi rauhassa jutella aikuisten kanssa.
Paljon mieluummin kutsun lapsettomat tuttavat meille kylään, koska silloin on ympärillä oma koti ja tutut ympyrät. Mutta silloinkin täytyy hoitaa vanhemman hommat siinä sivussa. Jos vieraat eivät tuo mukanaan omia lapsia, on aika takuuvarmaa, että oma lapsi käy vähän väliä hinkumassa huomiota vierailta: haluaa näyttää nukkensa, rekka-autonsa, haluaa tehdä esityksen yms. Meidän lapsettomat vieraat ovat oivaltaneet jutun ja käyneet ihastelemassa piirustukset, nuket yms. Tällaisen esittelykierroksen jälkeen lapsi yleensä tyytyväisenä jää puuhastelemaan omiaan eikä hingu huomiota koko vierailun ajan.
Sitä ei voi kieltää, että tietyssä elämänvaiheessa keskustelu pyörii tiettyjen asioiden ympärillä. Kun on pieniä lapsia, keskustelu tuppaa väkisin kääntymään lapsiperheen arkeen: vaippamerkki, korvatulehdus, uhmaikä, päiväkoti, koulunkäynti, murrosikä jne. Ne vain yksinkertaisesti ovat niin pinnalla koko ajan. Tällöin toista vastaavassa elämänvaiheessa elävää perhettä kiinnostaa juuri samat asiat. Toki on paljon muitakin keskustelunaiheita, mutta lapsiperheen arki nousee hyvin nopsaan ensimmäiseksi keskustelunaiheeksi, jos kaksi lapsiperhettä juttelee.
Syynä voi olla myös väsymys. Monessa lapsiperheessä on suurta ylellisyyttä jo se, että saa nukkua kunnon yöunet. Kun viikko kilahtaa loppuun, voi olla, että viikonlopulta toivoo vain hetken lepoa. Ei jaksa ajatella, että siivoaisi kodin sellaiseen kuntoon, että yleensä ottaen ilkeäisi kutsua jonkun kylään tai että jaksaisi leipoa jotain. Silloin voi myös tulla mieleen, että toisen lapsiperheen kutsuminen kylään on helpompaa, koska heilläkin on ihan sama kaaos kotona oma kaaos ei hävetä niin paljon.
Vieraiden suhtautuminen lapseen voi myös vaikuttaa kyläilyyn. Jos vanhempi vaistoaa, ettei joku ei oikein innostu lapsista, niin silloin tulee itselle ehkä vaivautunut olo, että mihinkäs minä tuon lapsen tästä lykkäisin. Vanhempi ja lapsi ovat usein sen verran tiivis parivaljakko, että jos vanhempi kokee lapsen jotenkin ei-tervetulleeksi, niin silloin vanhempi itsekin voi kokea olevansa ei-tervetullut. Sama päinvastoin: kun lapsi kaikkine asioineen on vieraasta innostava ja kiinnostava, myös vanhempi kokee tulleensa hyväksytyksi.
Joskus takana voi olla myös perusteetonta suojelua. Ehkä jotkut luulevat lapsettomien kovasti haluavan lapsia ja yrittävät säästää heitä lapsiperheen arjelta, etteivät tuottaisi heille lisää haikeutta ja mielipahaa. Varmaan pelkkä keskustelu auttaisi asiaa tällaisissa tapauksissa.
Tässä vain muutamia näkökulmia. En kuitenkaan jaksa uskoa, että kovin moni tarkoituksella hyljeksisi lapsettomia ja pitäisi heitä epänormaaleina. Ihan samanlaisiahan me olemme kaikessa erilaisuudessamme, olimme sitten lapsellisia, lapsettomia tai seksuaalisesti eritavalla suuntautuneita. Ainakaan itselleni ei tulisi mieleen arvottaa ihmisiä eritavalla.