Laiskuutta vai sairautta?
Hei.
Olen kohta 29-vuotias. Minulla on diagnosoitu skitsoaffektiivinen häiriö. Olen sitoutunut hoitooni ja mennyt kovasti eteenpäin, mutten silti tiedä olenko koskaan kykenevä kahdeksasta-neljään työpäiviin. Pelottaa että joudun työkyvyttömyyseläkkeelle kolmikymppisenä. Vointini vaihtelee tosi äkkinäisesti ja paineensietokykyni on aika olematon. Opiskelen erityisammattikoulussa.
Mietin usein omaa sairauttani. Olen todella hemmoteltu kakara. En varmasti olisi näinkään hyvässä kunnossa, jos en saisi ja olisi saanut paljon tukea vanhemmiltani.
Minua askarruttaa joskus kysymys: missä menee raja sen välillä mikä on sairautta ja mikä yleistä saamattomuutta? Mitä tarkoittaa surullisenkuuluisa ”ottaa itseään niskasta kiinni”? Kuinka suhtautua syy,ja seuraussuhteeseen, ja kuinka paljon tämä elämäntilanne on omaa syytäni? Mietin olenko joskus seisonut jossain tienristeyksessä ja itse omilla valinnoillani aiheuttanut ongelmani.
Minulla on suvussa jonkinverran skitsofreniaa jne., mutta eikö Suomessa lähes kaikilla ole?
Nykyisin monet ihmiset tuomitsevat sen ettei joku pysty suoriutumaan vaikkapa arjen rutiineista tms. Heidän mukaansa täytyy vaan jaksaa, koska sellaista elämä on. ”Ei se ole minullakaan ruusuilla tanssimista” -sanovat monet.