Lahjakkuuden nokkimisesta

Lahjakkuuden nokkimisesta

Käyttäjä White princess aloittanut aikaan 17.11.2011 klo 20:29 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä White princess kirjoittanut 17.11.2011 klo 20:29

Eikö ole näin, että lahjakkuutta on monenlaista? Yhdet osaavat jo lapsena piirtää, toiset ovat hyviä liikunnassa, kolmannet kemianeroja, neljännet musikaalisesti lahjakkaita. Älykäs ja utelias ihminen haluaa kokeilla elämässään monenlaista. Minusta tervettä on, että jos huomaat, että et enää osaa sitä, mitä osasit joskus, tajuat, että on kyse vain normaalista unohtamisesta. Et enää osaa sitä, missä olit joskus hyvä. Vaativat koulut ja yliopistot voivat tehdä vahinkoa nuoren itsetunnolle ja myös aikuisen. Jos vain neroutta pidetään ihanteena, ahkera keskiverto lahjakas ihminen voi tulkita että ei olekaan hyvä. Tästä voi seurata oireiluna esim. syömishäiriö. Minä syömishäiriöstä joten kuten toipuneena kyllä kyseenalaistan käymieni rankkojen koulujeni vuoksi sen, mitä on lahjakkuus. Aina sanotaan, että keskivertolahjakkuudella pitäisi pärjätä. Lahjakkuus on oppimista, ja jokainen meistä on joskus aloittanut esim. kemian opinnot ihan alkeellisista asioista. Yhteiskunnassamme on edelleen kehitettävää siinä, mitä tulee suoritusvaatimuksiin. Lahjakaskin voi epäonnistua. Se ei ole tyhmyyttä, vaan sitä että ei tiedä kaikkea. Monet ihmiset valitsevat sen vuoksi vaikka varastotyön, koska eivät halua stressata turhia käymiensä rankkojen koulujen vuoksi. Se on yhdenlaista älykkyyttä tässä yhteiskunnassa. Kaikkia töitä voi tehdä. Kaikki eivät halua upeata uraa ja muita huippusaavutuksia, koska arvostavat elämässään muuta kun statusta ja menestystä. Kuitenkin tärkeintä on oma terveys ja hyvinvointi. Se pääsee tässä yhteiskunnassa usein unohtumaan. Hyvä opetus on pitkälti pelkkää psykologiaa. Oppimisen ilo tulee siitä, kun opettaja uskoo oppilaaseensa. Se on aina vuorovaikutusta.

Käyttäjä IisaMari kirjoittanut 20.11.2011 klo 19:31

hei White princess 🙂

puhut paljon ja asiaa! länsimaisen yhteiskunnan arvoihin kuuluu olennaisena osana kilpailu. emme ehkä voi muuttaa sitä, mutta voimme itse omassa elämässämme kapinoida sitä vastaan hyväksymällä itsemme sellaisina kuin olemme.

näin käytännön asioista sanoisin sen verran, että kappalejako pitkissä teksteissä on tärkee juttu. moni ei ehkä jaksa lukea tekstiäsi siksi, ettet käytä sitä. semmoset pari kolme lausetta yhteen kappaleeseen kun laittaa niin hyvä tulee!

en tarkota pahalla, ihan vinkkinä vaan 🙂🌻

IisaMari