Koska vanhuksen harhaluuloon mm. hakkereista pitäs läheisten puuttua??

Koska vanhuksen harhaluuloon mm. hakkereista pitäs läheisten puuttua??

Käyttäjä HarryR aloittanut aikaan 11.07.2012 klo 12:05 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä HarryR kirjoittanut 11.07.2012 klo 12:05

Uutena tulokkaana en tiedä onko tätä aihetta käsitelty aikaisemmin siltä kannalta että missä vaiheessa ”harmiton” harhaluuloisuus ei enää olekkaan harmitonta vaan alkaa rasittaa henkilöä itseään ja läheisiään tarpeeksi paljon.

Leskeksi jäätyään nämä jatkuvat tietokone ja puhelin ongelmat hakkereiden aiheuttamat kantautuvat nyt lastemme korviin ja muille lähitutuille kun aikaisemmin isämme kai on nämä harhaluulot hoitanut tyylikkäästi heidän avioliittonsa sisällä.

Yhtenä käytännön lopputuloksena on että viimeisten vuosien aikana on aukaistu ja suljettu n. 10n puhelinliittymää jolloin kyse myös rahan menosta kun sekin leskenä olemisessa äitiämme huolestuttaa. (eli aikoinaan isämme hoiti 100% kaikki rahaasitatkin).

Syy tänne tulemiseen että juuri nyt Äitimme on taas kerran katkaisemaisillaan kaikki puhelin liittymät eli tuore lankaliittymä lopetti viime viikolla ja nyt on myös sulkenut kaikki kännykkänsä (taitaa nyt olla kaksi liittymää) joten yhteyttä emme saa ja tiedämme että hänellä huolenaiheita viimeviikkoina myös että tavaroita varastetaan ja hakkerit likuttaa papereitakin hänen seniori asunnossa kun hän on pois kotoa. Taisipa kellokin siirtyä yhdestä hyllystä toiseen paikkaan.

Fyysisesti hän on erittäin pirteä vanhus joka liikkuu itse kaupungilla ja seuraa tiiviisti mailman politiikan menoa joten parhaimmillaan hän antaa erittäin positiivisen käsityksen että kaikki kohdallaan.

Vielä lisää taustaa että nuorin lapsista joka asuu lähellä on äitimme kyennyt katkaista puhevälit kokonaan kun syyttää esim vävypoikaansa ties mistä asiasta vanhaan omakotitaloonsa murtautumisista ja vrasteluista ja taisipa kerran yrittää soitta poliisitkin paikalle joskaan siinä onnistumatta.

Arvostaisin selkeitä ajatuksia miten toimia ja kuulostaako yllä oleva jos sen asteen ongelmasta että ulkopuolista apua olisi syytä hakea, ja se ei välttämättä näin kaukaa asuen ole aivan helppoa ole?

huolestunut ja epätietoinen miten toimia.

Käyttäjä hps0 kirjoittanut 11.07.2012 klo 21:47

Asiaan olisi hyvä puuttua koska useimmiten vanhalla ihmisellä kyse on dementian alkuoireista. Ja jos oireet havaitaan ajoissa ja ne saadaan lääkittyä (vanhus suostuu syömään lääkkeet), dementian pahenemista voidaan pitkittää.
Tosin taustalla voi olla muitakin terveydellisiä ongelmia, ja kaipa nekin olisi hyvä hoitaa.

Vanhempi ihminen usein käy lääkärillä muistakin syistä joten aloittaisin hänen omalääkäristään. Lääkäri ei välttämättä voi kertoa omaisille mitään vanhuksen tilasta, mutta voi kuunnella ja laittaa asian ylös sekä ottaa sen puheeksi seuraavalla käynnillä. Tämä on myös helppo tehdä etäämpää.

Seuraava keino on viedä hänet lääkärille, vaikkapa suvun yhteisvoimin. Jos hän ei luota teihin, se voi kuitenkin olla vaikeaa mikäli hän osaa olla puhumatta noista hakkereista.

Varmasti hänen elämänlaatunsa paranisi jos ei tarvitsisi tuntea oloaan vainotuksi. Eli ottaisin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin ja kysyisin lisäohjeita mitä tehdä.

Käyttäjä HarryR kirjoittanut 12.07.2012 klo 05:47

Olisikohan neuvoa olemassa minne voisi omaisena ottaa yhteyttä (maksuttomaan tai maksulliseen) keskustellakseen asiasta asiantuntevan tahon kanssa? Tilanteemme ei kriittinen, mutta yhtenä päivänä kenties tulee olemaan joten tämä mielesämme ennakkotoimenpiteenä.

Käyttäjä Etsijä kirjoittanut 12.07.2012 klo 19:32

Ystäväni oli aivan samanlaisessa tilassa. Monien vaiheiden jälkeen hänen äitinsä joutui lopulta lyhyeksi aikaa sairaalahoitoon ja välitön syy oli naapureiden valitus. Harhainen vanhus huusi jatkuvasti yksin asunnossaan, mihin naapurit sitten reagoivat. Omaiset yrittivät kaikkensa, mutta ei auttanut, naapureiden puuttuminen asiaan muutti kuvioita, onneksi. Nyt tilanne on parantunut huomattavasti oikean lääkityksen ansiosta. Hyvin raskaita prosesseja myös omaisille, luonnollisesti. Kaikki eivät kestä, vaan ottavat etäisyyttä. Jolloin vanhus jää tietysti vielä enemmän yksin.

En osaa sanoa muuta kuin että tiedän, että nuo ovat erittäin hankalia tilanteita, ja ainoastaan viranomaiset, käytännössä lääkärit voivat auttaa. Paranoidisiin oireisiin kuuluu juuri ns. sairauden tunteen puuttuminen. Missään tapauksessa ei pidä mennä oireisiin mukaan, se on tuhon tie sekä potilaalle että omaiselle/ystävälle. Pitää olla ystävällinen ja yrittää vahvistaa realiteettien tajua hermostumatta tilanteeseen - lähes ylivoimainen tehtävä. Tiedän tämän, koska olen sen itse kokenut.

Yritä saada apua terveyskeskuksen kautta. Yksityinen puoli toimii tietysti paremmin, mutta maksaakin enemmän. Toisaalta harhaisuudesta aiheutuu aina sekä aineellisia että välillisiä kustannuksia, kärsimyksen määrästä puhumattakaan. Ikävä kyllä, lääketieteellinen apu on ainoa keino, jolla pidemmän päällä voidaan tilannetta muuttaa. Jaksamista myös Sinulle!

Käyttäjä Vaeltaja-ihmettelijä kirjoittanut 12.07.2012 klo 19:52

Hei, HarryR!

Muistiliiton sivuilta löytyi seuraavat yhteystiedot:

Muistisairaiden läheisille
Maksuton tukipuhelin
0800 9 6000
(päivittäin klo 17-21)

Toivottavasti tätä kautta saat hyviä ohjeita ja tukea ja pääset asiassa eteenpäin.