Kiittämätön

Kiittämätön

Käyttäjä Nymous aloittanut aikaan 18.05.2023 klo 08:19 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä Nymous kirjoittanut 18.05.2023 klo 08:19

Hyi tää on kamalaa. Alkaa kirjottaa. En ole tehnyt tätä missään muodossa yli viiteen vuoteen kun lopetin mt-blogini pitämisen. Silloin totesin, ettei kirjottamisesta ole mitään apua. Jostain syystä tässä sitä taas ollaan pukemassa sanoiksi jotain hähmäisiä ajatusten virtaa, eikä opiksi olla otettu. No kokeillaan mitä tästä tulee, ehkä tää auttaa mua asettumaan tunteista ulos ja analysoimaan niitä itsestä irrallisena, kuten aika monessa yhteydessä on opetettu tekemään.

Olo on kaamea. Koetetaan vaikka miettiä, mitä hyvää mun elämässä on, ehkä se auttaisi.

1. Mulla on reilu vuoden mittainen, hyvä parisuhde. Parisuhteen kautta oon tutustunut hienoihin ihmisiin. Aha no kiva, aloin sit itkeä. Kai sekin on hyvä asia, kun se tätä nykyä onnistuu. Tän parisuhteen kautta oon siis nähnyt, mitä on hyvä perhe-elämä. Se että on rakastavat ja tukevat vanhemmat ja miten se on vaikuttanut ihmisen kehitykseen positiivisessa mielessä, miten se kasvattaa vahvoja, itsevarmoja ja jotakuinkin tasapainoisia yksilöitä. Mut on ikäänkuin päästetty ns. toksisesta vanhempi-lapsisuhteesta tarkkailemaan, mitä se suhde paremmassa tapauksessa voi olla. En silti koe kuuluvani itse perheeseen, enkä tiedä, miten sellainen efekti saataisiin edes aikaiseksi, taikka kuuluuko sellaista efektiä edes tapahtua. Mä olen toiselta planeetalta näiden ihmisten keskuudessa, tulen aina olemaan. Olen kyllä hyväksynyt sen, se ei ole mun ongelma.

2. Olen työelämässä. Saan tasaisesti tuloa, raha-asiat ei huoleta. Olen tehnyt viime aikoina suuria hankintoja, vienyt elämää eteen päin. Palkka ei hääppöinen, mutta toimeen tulen. Siedän työtäni joten kuten, että ei ole tarvinu paljoa saikutella viime aikoina. Mitään erityistä intoa tai motivaatiota palkan lisäksi ei mulla työtä kohtaan ole, mutta se riittänee tähän tilanteeseen. Olen siis päässyt siitä sietämättömästä tilanteesta, jossa työkkäri hönkii niskaan kolmen työhakemuksen kuukausitahdin kanssa. Tämän lisäksi olen onnistunut saamaan kasaan alemman korkeakoulututkinnon, vaikka jo toisen opiskeluvuoden aikana olin aikeissa lopettaa koko leikin.

3. Olen terve. Selkä vihottelee joskus, jos oon nostanut jotain painavaa väärässä asennossa, kuulo vähän heikko taustahälyisessä ympäristössä, luut murtuu, jos ne murskaa, mutta muuten mulle on suotu rautainen immuniteetti kaikenlaisia tauteja ja vaivoja vastaan. Viimeksi, kun varmasti muistan olleeni kuumeessa taisi olla reilu 10 vuotta sitten.

Joko tuntuu paremmalta? No ei oikein. En osaa nauttia saavuttamistani/minulle suoduista asioista. En ole sellainen ihminen, jonka välttämättä pitäisi aina saada enemmän ja nopeammin, mutta nämä aika perustavaa laatua olevat positiiviset asiat, jotka joidenkin ihmisten silmissä ovat kaikkea muuta kuin itsestään selvyyksiä, eivät minulle riitä. En tiedä saako tällä foorumilla kiroilla, joten kirjoitan vain että olen kiittämätön löysä erite. Siitä huolimatta, että tilanne oli näiden asioiden suhteen aivan toinen reilu vuosi sitten, painin samanlaisten itsetunto-, itseviha- ja itsetuho-ongelmien kanssa nyt, kuin aiemminkin.

Seuraavaksi mietin, kannattaako minun avata tänne, minkälaisia ongelmia mulla sitten on. Tuoko se jotain lisäarvoa tälle tekstille, kiinnostaako se ketään? Näitä mietin ensin, sitten mietin auttaako se mua? Tulen siihen lopputulokseen, että vastaus jokaiseen kohtaan on ei. Mun kanssa samojen ajatusten, haasteiden ja ongelmien kanssa painivat ovat jo aikaisemmissa aiheissaan tuoneet asiat ilmi. Lisäksi tämä vain pahentaisi omaa itsesäälissäni vellomista ja huonoa oloa.

Silti on pakko päästä valittamaan. Hoitosuhde on taas kerran katkolla. Sain ensimmäiset lääkitykseni yli 10 vuotta sitten, sen jälkeen meno on ollut on-off-hoitosuhteissa. Sykli menee kutakuinkin seuraavalla tavalla: kriisi -> hakeudu hoitoon -> saa lääkkeet ja keskusteluapua -> toivu akuutista kriisistä -> hoitosuhde päätetään -> kriisi -> hakeudu hoitoon -> vaihda lääkkeitä ja keskustele -> toivu akuutista kriisistä -> kriisi -> hakeudu hoitoon -> vaihda jälleen lääkitystä ja keskustele jne… Tämän prosessin tarpeeksi monta kertaa läpikäyneenä minulle on nyt viimein sanottu, että paikallisella psyk.polilla ei ole minulle enää mitään tarjottavaa. Olen jo kokeillut kaikkea.

Mene psykoterapiaan. Tämäkin on kuultu aika monta kertaa. Mutta mitä voin tehdä, kun kaikki käytössä olevan energiareservini käytän töissä selviytymiseen? Terapia ei kuulemma ole mitään kevyttä jutustelua. Kevyttä ei myöskään ole sen hakeminen. Eikä tehostakaan ole varmoja takeita. Ja se maksaa. Kohdallani kynnys nousee itseäni korkeammaksi jo pelkän terapeutin hakemisprosessin aloittamisessa. Alkaa hikoiluttaa jo pelkkä ajatus. On mulla vielä yksi syy, miksi en terapiaan edes pääsisi…

….haitallinen alkoholin käyttö. Edellä kuvaamisessa syklissä jaksamiseen olen yrittänyt antaa lisäpontta litkimällä tyhmänä viisasten juomaa. Ja se on vienyt mennessään. Ja olen kieltänyt asian kauan. Parisuhteen myötä olen kuitenkin päässyt tilanteeseen, jossa kestän omaa seuraani juuri ja juuri ilman haitallisia kemiallisia avusteita. Päivittäisestä juomisesta olen siirtynyt viikonloppunautiskelijaksi. Se ei riitä. Saavuttaakseni lääkityksen täyden potentiaalin ja saadakseni siunauksen terapian aloittamiselle, minun on oltava täysin raitis. Sitä ennen minulle ei edes kannata tehdä mitään. Olen arvoton omista virhevalinnoistani johtuen.

Vuosia holi on ollut ainoa elämään inspiroiva asia. Parisuhteen myötä asia on muuttunut. Tähän pitäisi tarttua, tästä pitäisi ammentaa jotakin. Runsas alkoholin vähentäminen ei kuitenkaan ole edistänyt toipumistani kriisien sykleistä pennin vertaa. Lopeta se kokonaan, minulle sanotaan. Lopeta ne harvat ”aidon” ilon pilkahdukset elämässä. Totuttaudu lääkkeiden demppaamaan harmaaseen, robottimaiseen elämään, siten voit parantua. Kokeile edes. Nauti olostasi kumppanisi kanssa. Nauti auringosta, elämän pienistä asioista.

Nyt teksti vie kirjottajaansa mennessään. Tähän suuntaan en halunnut mennä. En halunnut tästä tekstistä katkeraa valitusvirttä. Nyt tämä alkaa kuulostaa siltä, että en hyväksy tosiasioita. Tarkoitukseni oli kuitenkin vain selittää, miten hankalaa se tosiasioiden hyväksyminen on, ja miten hankalaa on toimia oikein. En aijo muokata tekstiä. Ajatuksen virtaahan tämä vain on.

Elämässäni on asioita, jotka estävät minua päättämästä elämääni. Kuinka kauan niitä asioita on, on itsestäni kiinni. Mielessäni toivon, että niitä ei ole kauaa.

Ja sitten se vaikein vaihe tekstin kirjoituksessa: lähetä-napin painaminen.

Käyttäjä Nótt kirjoittanut 18.05.2023 klo 16:27

Nymous kirjoitti:
Olen siis päässyt siitä sietämättömästä tilanteesta, jossa työkkäri hönkii niskaan kolmen työhakemuksen kuukausitahdin kanssa. Tämän lisäksi olen onnistunut saamaan kasaan alemman korkeakoulututkinnon, vaikka jo toisen opiskeluvuoden aikana olin aikeissa lopettaa koko leikin.

Ihan alkuun onnittelut työpaikasta ja korkeakoulututkinnosta! Ne ovat hienoja ja kovaa työtä vaatineita saavutuksia, joista toivottavasti voit vielä joskus tuntea täysin oikeutettua iloa ja tyytyväisyyttä.

Tuo TE-politbyroon kurmootus on kyllä niin sieltä ja syvältä ettei ole tosikaan. Mitään aitoa palveluahan sieltä ei saa, ainoastaan ahdistavaa pakkoa ja byrokratian ruosteisten rattaiden jauhantaa.

Itse on aivan vakavissani miettinyt TE-asiakkuuden lopettamista, vaikka saan vielä hieman soviteltua työttömyysetuutta. Ongelma vain on, etteivät tuloni ole tasaisia ja pelkään, että asiakkuuden katkaisusta palkitaan karenssilla, joka sitten olisi odottamassa jos työtilanne radikaalisti huononisi. Mutta vaakakupissa on vapaus. Vapaus elää omaa elämäänsä omilla ehdoillani: harrastaa talkootöitä, innostua opinnoista ja kursseista miettimättä TE:n reagointia ja selvityksiä, ehkä jopa harkita kevyt- tai alustayrittäjyyttä. Niin ja jopa lomailla ilman pelkoa, että irtiotto tulkitaan työmarkkinoiden käytöstä poissaoloksi.

Nyt tunnen itsenä TE-vangiksi, jossa kyttäykseen ja rajoituksiin perustuva järjestälmä on kuin nilkkapanta.

Minäkin taistelun tyhjyyden tunteen kanssa, mutta "lääkkeeni" ovat olleet alkoholin sijaan pienet ja helpot hetkellisen ilon pilkahduksen tai turrutuksen tuovat joutavuudet: netissä roikkuminen, musiikki, elokuviin ja tv-sarjoihin liiaksi uppoutuminen, mässäily... Kai ne endorfiinit ja dopamiinit pitää saada.

Matkustaminen olisi iso piristysruiske, mutta työ, työkkäri ja kalleus. Kun saisi edes kerran vuoteen yhden ison reissun tehtyä, niin johon olisi tunne, että ehkä tällä elämällä onkin jotain tarjottavaa.

Itse olen sen verran vetelä paska, etten ole saanut aikaan edes hakea apua. En, vaikka olen yhtään liioittelematta oireillut enemmän tai vähemmän koko elämäni. Ja juuri nyt tunnen itseni turhaksi, kun en osaa sanoa sinulle mitään viisasta, lohduttavaa tai kannustavaa, jorisen vain omista ongelmistani.

Kaikesta huolimatta toivon sinulle isosti voimia ja toivottavasti jaksat kirjoitella mietteitäsi jatkossakin! Ja hei, juomisen vähentäminen viikonloppuihin on jo iso edistysaskel!

Käyttäjä Nymous kirjoittanut 19.05.2023 klo 09:24

Iso kiitos, Nótt, vastauksestasi! En tiedä miten sen selittäisin, mutta se merkitsee mulle tosi paljon! En kaivannut mitään kannustavaa tai lohduttavaa vastausta tähän, suurin toiveeni oli, että joku reagoisi edes jollain tavalla 🙂

Itsekin työttömänä ollessani punnitsin jo loppuvaiheessa, ottaako ne työkkärin rahat ja kirjoitella teennäisiä työhakemuksia paikkoihin, joihin minulla ei ole todellista saumaa vaiko koettaa selviytyä pelkillä säästöillä ja toivoa, että se sopiva työpaikka löytyisi nopeasti. "Et ole täyttänyt velvollisuuttasi työnhakijana" on tuttu virsi, joka säännöllisin väliajoin kopsahteli postilaatikosta sisään. Tässä vaiheessa aina mietin, olenko vain laiska vai jopa fiksu, kun en laita vähäisiä energioitani johonkin turhaan.

Mietin tilannettasi varsinkin noiden kurssien suhteen. Eikö niistä olisi hyvä keskustella työkkärin kanssa ja suoraan kysyä, soveltuvatko ne suunnitelmaasi? Silloin varmaan välttyisit ylimääräisiltä selvityksiltäkin. En tiedä, miten työkkäri suhtautuu näihin asioihin, kun oma asiakkuuteni oli lopunkainen verrattain lyhyt. Veikkaisin, että niille voi ehdotella kaikenlaista, ja ehkä ovat jopa tyytyväisiä, että osoitat aktiivisuutta ja innostuneisuutta jotakin kohtaan. Pohdit esim. kevytyrittäjyyttä, minun korvaani se kuulostaa jo todellakin valmiudelta sitoutua johonkin ja halulta lähteä edistämään omaa tilannettaan. En tiedä miten pitkälle, olet ajatuksissasi mennyt, mutta haluaisin kannustaa sua. On tärkeää tehdä "sitä omaa juttua".

Olen iloinen puolestasi, että olet saanut edes jonkinlaista iloa elämän pienistä asioista. Sieltä se kai se aito ilo tulee. Täytyy varmaan opetella itsekin nauttimaan noista. Tuntuu vain niin vaikealta, kun luonnon tuoksut ja äänet, hyvä ruoka, toisten ilo, viihde yms. eivät saa aikaan juuri minkäänlaista vaikutusta mielialassa. Tunnustan olleeni aikanaan aikamoinen musafriikki, mutta en nykyään enää jaksa edes oikein kuunnella mitään. Tai no, tällä hetkellä kuuntelen Bob Dylanin One More Cup of Coffeeta ripiitillä, mutta ihan yhtä hyvin voisin sammuttaa sen. Pahimmillaan tämä kyvyttömyys nauttia mistään on vain vienyt mut sängynpohjalle makaamaan ja toivomaan että uni tulisi, jotta voisi skipata aikaa.

Avun piiriin hakeutumiseta en osaa sen koommin sanoa. Mun on niin vaikea arvioida, missä tilanteessa olisin, jos en olisi aikanaan hakenut apua. Voi olla että pahemmassa, paremmassa tai samassa. Hoitosuhteet kun ovat olleet katkolla useammin kuin aktiivisena. Ja olen myös miettinyt onko mun kriisit todellisia, onko ne riittäviä hoitoon hakeutumisen perusteita. Vienkö vaan resursseja joltakulta toiselta, jonka ongelmat oikeasti on todellisia. Toisaalta taas, nykyistä ehkä pahemmassa tilassa lopetin lääkkeiden käytön kokonaan, eikä tulokset olleet kovin hyvät. Kai niistä sitten jotakin hyötyä on.

Mua itseäni vähän rassaa se, kun sanotaan, että on vahva kun uskaltaa hakea apua. Se on vaan sellanen joku tsemppilause, että oletpa hyvä kun näet viimeinkin ongelmasi ja toimit kuten pitää. Ei ne mitään heikkoja ole, jotka ei apua hae. Itse ehkä jonkun mielestä kovin kieroutuneesti näen senkin vahvuutena. Sä itse tiedät kyllä, milloin sulla riittää energiat hakea sitä apua, jos sitä tarvitset. Se ei ole mitään laiskuutta, jos ei sitä saa aikaseksi hakea. Samaa sovellan omaan tilanteeseeni, jolloin en saanut kolmea työpaikkaa haettua kuukaudessa, vaikka käsky kävi niin. Omat energiat ei riittäneet, vaikka olisi muka pitänyt.

Kiitos vielä tsempeistä ja vastauksetasi! Katsotaan, jos jaksan päivitellä tilannettani jatkossa  🙂

Käyttäjä Nótt kirjoittanut 22.05.2023 klo 20:07

Moi!

Olen mielenkiinnolla odottanut jotain ennakkotietoja siitä, miten tuo pakkohaku on työllisyyteen vaikuttanut. Itse en ole kuullut siitä mitään muuta kuin turhautumista tai pahempaa. Omakin työnantaja sekä tiloissa toimivan toisen yrityksen edustaja ovat purnanneet siitä ja yleensäkin työkkärin kanssa toimimisesta.

Olen opiskellut aika paljonkin sivutoimisesti. Siihenkin liittyy sellainen byrokratiaa byrokratian vuoksi selvitysrumba, mitä en nyt jaksaisi. Kerran minulla oli 2 opintopisteen melkein päivälleen kahdelle kalenterikuukaudelle jakautunut kurssi (eli opintoja oli noin 1 op/kk) ja se sama selvityshelvetti piti senkin kanssa käydä läpi. TE-virkailijoiltakin on ilmeisesti kielletty oman järjen käyttö.

Toisekseen minulla on ollut tilanteita, joissa olen innostunut jostain asiasta tai vaikka sattumalta törmännyt mielenkiintoiseen kurssiin, mutten ole uskaltanut edetä niiden suhteen, koska en ole jaksanut sitä vääntöä TE-toimiston kanssa. Olisiko minulla silloin liikaa (!) opintoja, uskaltaako asiasta edes kysyä (meinaan ne kauhutarinat siitä, miten asian teoreettinen kysymys on johtanut selvitysten tekemiseen)... Aktiivinenhan saa olla vain TE:n hyväksymällä tavalla ja kaikki omaehtoinen, itsestä lähtöisin oleva aktiivisuus johtaa noihin selvityksiin (joiden ajaksi tuen maksaminen katkeaa), pahimmillaan karensseihin tai takaisin perintöihin.

Ja kunpa tietäisinkin, mitkä se oma juttuni on. Minulle on valitettavan tyypillistä, että innostun jostain ja hetken päästä se jo unohtuu. En tunnu saavan mistään otetta.

Minullakin on tällä hetkellä tilanne, jossa en saa oikein mitään mistään irti. Edes sellaisista jutuista, joita tuntuivat ennen tärkeiltä. Juuri nyt musiikki on ainut, joka jollain tapaa pääsee läpi, vaikka omakin musan kuuntelu on aika mekaanista. Ajan ja tyhjyyden tunteen täytettä. Tällä hetkellä ainut asia jota edes hieman odotan on lauantai, se kun on minun mässypäivä.

Minä suorastaan ihailen ihmisiä, jotka ovat hakeneet apua. Mt-ongelmissa se on useimmille aikamoinen ponnistus. Itse olen sitä tyyppiä, joka välttää lääkäriin menemistä ihan viimeiseen saakka, myös puhtaasti fyysisissä jutuissa. En tiedä miksi näin on. Mutta joskus tulee ajateltua, että millaista minun elämäni olisi jos olisin hakenut apua. Missä pisteessä nyt olisin?

Millaista se apu edes on? Minun mielikuvat perustuvat jenkkiviihteeseen.