HS psykoosista 2015

HS psykoosista 2015

Käyttäjä Nimetön aloittanut aikaan 01.06.2020 klo 20:43 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä kirjoittanut 01.06.2020 klo 20:43

”  Psykoosipotilaiden elimistössä on tulehdustila
Kotimaa 18.5.2015 2:00
Helsingin Sanomat <u> </u>
Psykoosiin sairastuneilla ihmisillä esiintyy elimistössä myös puolustusjärjestelmän toiminnan muutoksia. Puolustusjärjestelmän muutokset ovat yhteydessä aivojen valkean aineen vähenemiseen ja sen rakenteen heikkenemiseen. Tieto ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Aalto-yliopiston tutkimuksesta.
Tutkimustulos vahvistaa käsitystä siitä, että puolustusjärjestelmän toiminnalla on vaikutusta psykoosien puhkeamisessa. Aiempien tutkimustulosten perusteella on syntynyt näyttöä siitä, että psykoosin lisäksi myös elimistön tulehdusta kannattaisi hoitaa.
Tutkimuksessa potilaiden aivojen rakennetta tutkittiin aivojen magneettikuvauksella, jossa selvitettiin eri aivoalueiden harmaan ja valkean aineen tilavuutta sekä rakennetta. Hermosolujen solukeskukset sijaitsevat aivojen harmaassa aineessa.
Valkeassa aineessa ovat puolestaan hermosyyt ja niiden muodostamat hermoradat sekä hermotukisolut. Siksi valkea aine on keskeinen hermosolujen viestien välittäjä ja sen muutokset liittyvät moniin aivosairauksiin. Tutkimuksessa todettiin, että puolustusjärjestelmän merkkiainepitoisuus oli yhteydessä valkean aineen tilavuus- ja rakennemuutoksiin niillä aivoalueilla, jotka ovat psykoosioireiden kannalta keskeisiä.  ”

Fysiologinen näkökulma, mitä ajatuksia herättää sinussa?

Psykoosin välttämiseksi lääkityksellä on iso merkitys. Halutessaan irti lääkkeestä, ei ymmärrä, että paluuta ei ehkä ole siihenkään suht hyvään tilaan, jossa pohtii lääkkeestä irtautumista. Kun olo tuntuu olevan balanssissa, voi unohtua mitkä riskit olemassa jos jättää lääkityksen. Iän myötä aivoissa ei enää tapahdu palautumista, jos sitä nuorempanakaan on tapahtunut. Jokainen psykoosi tuhoaa aivoissa peruuttamattomasti jotain. Tämän ymmärtäminen auttoi hyväksymään oman elämän koettuja vaiheita, joita ei onnekseni ole ollut liikaa.