”Herkkä ihminen on sieluttoman suorittajan vastakohta”

"Herkkä ihminen on sieluttoman suorittajan vastakohta"

Käyttäjä LonelyWolf aloittanut aikaan 04.11.2015 klo 22:22 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä LonelyWolf kirjoittanut 04.11.2015 klo 22:22

Positiiviseen sävyyn kirjoitettu artikkeli ujoudesta:

http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/suorat_sanat/psykiatri_juhani_mattila_ujo_on_johtaja_ainesta

Muutama ote jutusta:

”Ujous on merkki siitä, että sielu on elossa. Ihmisen pitäisi olla huolissaan, jos mikään­ ei jännitä.”

”Elämme maailmassa, jossa riittää, että suorituskyky on maksimaalinen ja eteenpäin paahtaminen jatkuvaa. Sellaiseen keskittyvä ihminen on pelkästään materiaalinen olento. Sielun surkastuminen on tuhoisampaa kuin lihasten rappeutuminen.”

”Olemme saaneet monet tärkeät asiat ujoilta ja herkiltä. Jokainen taiteilija tai suuri ajattelija on pohjimmiltaan herkkä ja ujo.”

”Ujo lapsi tarvitsee turvallisen ympäristön, jossa hän voi oppia tunteiden kokemista ja niistä puhumista. Rohkeutta korostavassa kulttuurissa ujo selviytyy piiloutumalla ja ottamalla etäisyyttä. Niistä poisoppiminen saattaa olla todella hankalaa.”

”Ujoudesta tulee ongelma, kun se leimataan heikkouden ja huonommuuden merkiksi. Ujo alkaa hävetä ja peitellä todellista minäänsä. Pahimmillaan ujo vetäytyy kokonaan toisten ihmisten seurasta.”

”Jos herkkyyden itsessään kieltää kokonaan, menettää kosketuksen minuuteensa. Terapeuttina näen jatkuvasti, miten herkkyyden kuolettaminen uuvuttaa ihmisen. Herkkyys on ihmisyyden arvokkainta osaa. Sitä täytyy vaalia.”

Käyttäjä Vermillion kirjoittanut 05.11.2015 klo 21:43

Hyviä ja lohdullisia ajatuksia 🙂 Tuossa linkissä haastateltu psykiatri Juhani Mattilahan on kirjoittanut samasta aiheesta kirjojakin, jotka omasta mielestäni ovat tutustumisen arvoisia. Ainakin sellaiset kirjat kuin "Ujoudesta, yksinäisyydestä" ja "Herkkyys ja sosiaaliset pelot" on tuo Mattila kirjoittanut. Luin ne itse viime vuonna ja voin kyllä suositella aiheesta kiinnostuneille.

Käyttäjä LonelyWolf kirjoittanut 06.11.2015 klo 19:51

Kiitos vinkistä, Vermillion!
Täytyypä koittaa etsiä niitä kirjastosta.
Aikomukseni on hakea sieltä myös Eckhart Tollen "Läsnäolon voima", josta olen kuullut kehuja.

Olisi kiva, jos muutkin innostuisivat vinkkaamaan tähän ketjuun kirjoja, joista ovat saaneet jotain apua, lohtua, toivoa tai ymmärrystä elämäänsä 🙂

Käyttäjä Nymphalis Antiopa kirjoittanut 18.11.2015 klo 14:15

Oikein mielenkiintoista asiaa.

Käyttäjä Kata_K (Työntekijä) (Sos-kriisikeskus, Helsinki) kirjoittanut 18.11.2015 klo 14:30

LonelyWolf kirjoitti 6.11.2015 19:51

Olisi kiva, jos muutkin innostuisivat vinkkaamaan tähän ketjuun kirjoja, joista ovat saaneet jotain apua, lohtua, toivoa tai ymmärrystä elämäänsä 🙂

Hei kaikille, 🙂🌻

Hyvä idea LonelyWolf!

Oletteko muuten huomanneet, että Tukinetin Tietopalvelut -osiossa on Aineistokanta, johon on kerätty mm. kirjavinkkejä mielenterveyteen ja kriiseihin liittyvästä kirjallisuudesta. Kirjoja voi myös käydä kommentoimassa tai niitä voi ehdottaa lisää.

Aineistokannassa on myös verkkoartikkeleita eri aiheista. Käykää tutustumassa!

Käyttäjä arka kirjoittanut 21.11.2015 klo 07:35

Hei Vermillion ja Lonely Wolf!
Sellainen kirja kuin Häivähdyksiä-erityinen elämäni , on lukemisen arvoinen. Kirjoittaja oli muistaakseni Marja Korhonen.

Käyttäjä LonelyWolf kirjoittanut 21.11.2015 klo 12:53

Kiitos vinkistä, Arka, täytyy laittaa lukulistalle.