"Halpoja" reseptejä kun on Matti kukkarossa!
1) Todella halpa ja helppo ruoka on tonnikalarisotto. Osta vaikka Pirkan tummaa pikariisiä. Keität sen. Sitten ostat pussin herne-paprika-maissi-vihanneksia. Riisiin sekoitat sitten ne vihannekset ja purkillisen tonnikalaa. Annat vähän hautua. Hyvää ja helppoa on.
2) Osta maustamattomia broilerinkoipia (3 kpl) pakkauksessa. Paista ne uunissa hyvin (foliossa ensin, mutta ota se pois myöhemmin, jotta tulee vähän väriä koipiin). Mausta koivet suolalla, paprikalla ja valkopippurilla. Koipien tarttee olla hyvin paistuneita, jotta lihat irtoavat luista. Laittaisin ainakin 200 astetta lämpöä uuniin ja vaikka tunti muka riittäisi kypsymiseen, niin minun mielestäni se ei todellakaan riitä. Tulee tuoksua kun alkavat olla valmiita. Riisin valmistat samoin kuin tonnikalassa. Sitten kaluat ne kananlihat ja sekoitat ne riisiin. Jos haluat niin voit laittaa vihannekset samoin kuin tonnikalarisotossa.
3) Osta jauhelihaa (joko sikanautaa tai naudan, mutta paistijauheliha on vähän mauttomampaa vaikkakin laihaa jos laihaa haluaa) 400 g pakkaus tai kaksi sellaista, jos teet monelle tai moneksi päiväksi. Osta esim. Euroshopperin sipulikeittoa (siis sellainen kuiva pussipakkaus jotain sipulikeittoa) pakkaus (taitaa olla kolme pussia pakkauksessa). Osta kesävihanneksia (porkkana, herne, kukkakaali – oliskos siinä ehkä papujakin). Sekoita 400 g jauhelihaa, puoli pussia sipulikeittoa, yksi muna, 1 dl maitoa, suolaa, valkopippuria, ehkä paprikaa. Vatkaa namä ainekset hyvin yhteen. Sekoita sörsseliin (mielellä jo ehkä sulaneet vaikka itse olen laittanut jäiset) jonkin verran vihanneksia. Voitele vuoka tai käytä foliota. Kasta kädet veteen, jotta jauheliha ei tartu käsiisi ja muotoile jauhelihasta pitkänomainen limppu. Laita uuniin (jotain 200-220 astetta) ja paista valmiiksi. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa. Tietysti voit laittaa jonkun kastikkeen. Vähän erilaiselta maistuu sama ruoka jos laitat kerroksen vuokaan kerroksen jauhelihaa ja sitten kerroksen vihanneksia ja sitten taas kerroksen jauhelihaa ja paistat sellaisen. Muuten resepti on ihan sama.
4) Tee jauhelihasörsseli seuraavasti. Ostat pakkauksen sikanauta jauhelihaa (muukin tietysti käy). Keität tummia makaroneja tai tummaa riisiä. Pilkot sipulin (puolitoista tai kaksi lihamäärän ja makusi mukaan). Käytät taas vihanneksia (joko kesävihanneksia tai paprika-herne-maissi). Mausteena jauhelihamaustetta tai suolaa, paprikaa, valkosipulia. 1/2 tai kokonainen lihaliemikuutio (tai ehkäpä kasvisliemi). Keität riisin tai vaiheeksi makaronin. Paistat jauhelihan ja pilkotun sipulin ja lisäät joukkoon sen liemikuution (paloittele murusiksi se liemikuutio). Kun liha on paistunut ja olet sen maustanut, niin lisäät niihin riisin tai makaronin ja mahdollisesti vihannekset ja annat niiden imeytyä toisiinsa vähän aikaa. Hyvää tulee. Jos haluat niin voit laittaa makaronisörsselin vuokaan ja päälle munamaidon ja uuniin. Se taitaakin sitten olla makaronilaatikko. Vai olisko jollakin parempi resepti makaronilaatikolle? Jos haluaa ja on jo valmiiksi keitettyjä perunoita, jotka sopivat paistettaviksi niin ne voi saman kaavan mukaan paistaa kuin tässä ja laittaa riisin / makaronien sijaan.
5) Siskonmakkarasoppaa tai nakkikeittoa tai hernesoppaa, maksalaatikkoa (sitä kannattaa ostaa valmiina eineksenä, jos vain yhdelle on laittamassa, muuten katso netistä joku hyvä resepti), pyttipannua…
Laittakaas lisää niin tulee tästä meille kunnon keittokirja tähän köyhään arkeen…