Oli sopiva vastaus tuolta Eksynyt4ever nimimerkiltä. Että ei se varmaan ole iästä kiinni, voiko olla haaveita ja suunnitelmia😉. Toivon puuttuminen elämästä juontaa juurensa johonkin ja vaikuttaa kaikkiin elämänvaiheisiin. Toivo syntyy meissä kehitystehtävän onnistuttua jo imeväisikäisenä. Silloin syntyy perusluottamus tai epäluottamus en ole rakastettava.
Kannattaa ottaa selvää siitä, mitä vauvana on tapahtunut. Onko äiti ollut masentunut. Jouduinko ehkä sairaalaan vauvana jostain syystä ja eroon äidistä😭, mahdollisten kivuliaiden hoitojen tai tutkimusten kohteeksi.
Tietenkin elämä voi tappaa kaiken toivon myöhemminkin. Mutta perusluottamus säilyy ja muuttaa muotoaan kyllä koettelemustenkin keskellä. Toivo syntyy elämän pienistä asioista. Sitä edeltää elämän epäkohtien hyväksyminen ja sureminen. Luopuminen on surun ydinprosessi. Luopuminen ei tarkoita luovuttamista.
Hellittäminen on yksi askel inspiroitumiseen. Se avaa tietä uteliaisuudelle, kysymyksille ja uuden oppimiselle. Hellittäminen voi ilmetä myös aistien vapautumisena näkemään, kuulemaan, maistamaan, haistamaan ja tuntemaan tämä hetki ilman ennakkokäsityksiä. Voit luopua, vaikka et luovuta. Tämä on tärkeää, sillä hellittämisen esteenä on yleensä häpeä. Kukaan ei halua olla luuseri, heikko, voitettu. Hellittämisessä ei ole lainkaan siitä kysymys Päinvastoin: heikko on se, joka ei osaa hellittää, sillä hän murtuu. M.Bergman
Jokainen löytää toivonsa perustan itse, mutta puhuminen auttaa sen löytämisessä eniten. Kun suostumme puhumaan ja tutkimaan omaa elämäämme, kuljemme poispäin masennuksesta, katkeruudesta ja toivottomuudesta. Työstäminen on kärsimystä ja kamppailua, mutta se johtaa todellisuuden selkeytymiseen ja persoonalliseen kasvuun. Surulla on 8228 erilaista kuvausta eräässä tutkimuksessa, eli kyllä se ilmenee elämässämme vähän joka päivä ja jokaisella. Voisiko sen nostaa sydämeltä ja asettaa syrjään vähä vähältä?
Toivoa voivat herätellä positiiviset tunteet. Sitä herättää kun tulee rakastetuksi tai on joku joka huolehtii. Nuo eteenpäin vievät mahkut täytyy vain tunnistaa ja uskoa elämisen arvoiseen elämään. Epätoivo, vaikkakin on jumittavaa ja näköalatonta, sisältää halun löytää toivo uudestaan. Mutta tämä toivottomuus
se on luovuttamista ja lamaantumista. Toivon, epätoivon ja toivottomuuden välille olisi löydettävä kestävä tasapaino hyväksymällä se, että kaikkia elämässä varmasti esiintyy.
Toivo on positiivinen ajatus, joka on meissä kiinni🙂 Miksiköhän toivon symboli on ankkuri? Hankkisimmeko ankkurikorun sydämellimme muistuttamaan meitä näistä asioista? Minulle ainakin syntyi juuri merkitys tuota symbolia kohtaan, joka aikaisemmin ei merkinnyt mitään ja se tuntuu hyvältä🙂👍.