Apua läheisen masennukseen

Apua läheisen masennukseen

Käyttäjä Pumpulipallo aloittanut aikaan 29.12.2016 klo 13:48 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä Pumpulipallo kirjoittanut 29.12.2016 klo 13:48

Hei, haluaisin kysyä, onko kellään neuvoja tällaiseen tilanteeseen. Uskon, että läheiseni on masentunut tai ainakin jollain lailla hänellä on jatkuvasti paha olo. En tiedä, kauan tilanne on tarkalleen jatkunut, mutta pitkään.

Ystäväni asuu yksin ja on aina viihtynyt enemmän yksin kuin seurassa. Hän seurusteli pitkään poikaystävänsä kanssa vuoteen 2014, mutta ero tuli hänen omien sanojensa mukaan yllätyksenä, eikä ollut hänen päätöksensä. Ystäväni suri eroa normaalisti ja näkyvästi muutaman kuukauden, mutta ei sen jälkeen ole maininnut asiasta enää sanaakaan. Hän oli pahasti ylipainoinen lähes koko suhteen ajan, mutta eron jälkeen laihtui huomattavasti ja laihtuu koko ajan edelleen. Hän ei syö juurikaan mitään, on jatkuvasti kiukkuinen ja väsynyt. Käy kyllä normaalisti töissä, ettei kuitenkaan ole jäänyt kokonaan kotiin. Vapaa-ajalla hän on vain kotona, istuu tietokoneella, eikä suostu tekemään ystäviensä kanssa mitään, eikä juuri lainkaan lähde ulos. Ulkonäöstä on tullut hänelle tärkeä, mitä se ei ennen oikeastaan ollut, eikä lähde nyt ilman meikkiä ulos. Tiedän, että hänellä on huono itsetunto ja pitää itseään rumana. Hän on myös yksinäinen, mutta ei pidä yhteyttä kehenkään. Hän ei puhu ongelmistaan, eikä juuri mistään muustalaan kenelläkään ja pelkään, että hän räjähtää hetkenä minä hyvänsä. Olen kysynyt hänen.vointiaan monta kertaa, mutta väittää asioiden olevan hyvin. Hänestä on tullut myös hyvin ilkeä ystäviään kohtaan, vaikka tiedän, ettei hän sellainen oikeasti ole. Pelkään, että hän menettää ihmiset ympäriltään, sillä ystäväni ei osaa ilmaista enää minkäänlaisia tunteita heitäkohtaan, eikä myöskään yritä millään lailla pitää ystävyyssuhteitaan yllä.

Haluaisin auttaa häntä, mutta miten? En ole saanut häntä puhumaan mistään, eikä kukaan muukaan ole, niin miten voisin saada.hänrt ymmärtämään, että kaikki ei ole ok ja apua on saatavissa.

Käyttäjä Tunnusx kirjoittanut 30.12.2016 klo 05:14

En tiedä osaanko auttaa mutta on vähän samoja kokemuksia. Itse vain en laihtunut vaan paisuin eli söin suruuni. Olisipa minulla ollut silloin huolehtiva ystävä. Kaikkein eniten autat häntä pysymällä ystävänä. Asia tulee laukeamaan tavalla tai toisella tulevaisuudessa ja silloin hyvää ystävää tarvitaan. Älä siis hylkää vaikka tulee varmasti sinua loukkaamaankin, pyytää kyllä myöhemmin anteeksi ja on kiitollinen avustasi.

Olisi hyvä jos varovaisesti huomauttamalla saisit hänet käsittämään muuttuneen käytöksen ja käymään lääkärissä. On töissä eli on varmasti työpaikkalääkäri. Tavalliset lääkärit ei usein paljon osaa mielen asioista mutta olisi jonkinlainen alku.

Hoen aina hakeutumisesta kunnalliseen mielenterveydenpalveluun koska sain kotipaikkani kyseisestä palvelusta todella hyvän avun. Muitakin tapoja varmasti on ja toivottavasti joku niistä kertoo. Kopsasin miten täällä ja on varmaan vähän eri tapoja eri kunnissa mutta kuntasi sivuilta selviää.

Eli meillä:

Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat monia. Ongelmia voi olla itsellä, perheenjäsenellä tai jollain muulla läheisellä.

Ongelmien hoito on helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa haet apua. Apua voit hakea omalta lähiklinikalta, neuvolasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta tai työterveydestä.

Kaupunki tarjoaa kuntalaisille

mielenterveyspalveluja
päihdepalveluja

Sitten on yhteystietoja. Omasi kunnan sivuilta löytynee varmaan vastaavaa.