pööpö,
skitsofrenia ei koskaan ole luultua vaikka se voikin olla luulemista. Osa senkin oireista johtuu käsitykseni mukaan juuri stressistä ja unettomuudesta. Skitsofreenikolla tila vain on niin paha, ettei hän itse enää oikein ymmärrä sitä eikä pysty tilannetta korjaamaan.
Vaikutat kyllä niin ahdistuneelta nyt, että ehkä sinun pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Mielialalääkkeissä on riskinsä, mutta voihan niitä ottaa kuurinakin. Aluksi tietenkin kun olo paranee, tulee helpotuksen tunne ja siitä saa nauttia. Sen jälkeen pitää sitten pikku hiljaa pyrkiä tekemään toimintatavoillaan se minkä voi.
Stressi lisää oireita ja oireet lisäävät stressiä. Syyllisyys omasta kyvyttömyydestä ja syrjään joutumisen tunne tahtovat väkistenkin tulla mukaan, ja mikä hankalinta, sairaslomakin saattaa herättää juuri tuollaisia tuntoja. Kun itse jäin työttämäksi, en saanut uniongelmia tai sellaisia, itse asiassa nukuin varmaan viikon sen jälkeen melkein putkeen, koska olin niin väsynyt. Mutta huomasin kyllä itsessäni stressin oireita, verenpaine varmaankin oli koholla ja mieliala oli matalalla, ja jatkuvasti oli jotenkin epämiellyttävä olo. Tietoisesti tietenkin tsemppasin itseäni sillä, että nyt lopultakin on aikaa tehdä kaikkea, mitä töissä ollessa ei ollut, mm. opetella uusia ammattiinkiin liittyviä asioita. Opitut käyttäytymismallit ja ilmeisesti varsinkin asenteet ovat kuitenkin syvemmällä kuin pelkästään "tietoisessa" ajattelussa. Vasta noin vuoden kuluttua työttömäksi jäämisestäni huomasin, että aloin oikeasti olla sopeutunut tilanteeseen. Aluksi esimerkiksi tuntui täysin hölmölle tehdä kotitöitä päiväsaikaan. Niinpä sitten saatoin roikkua koneella tai olla lähes tekemättä mitään päivän ja alkaa tekemään kotitöitä kello 17 jälkeen, kuten olin tottunut 🙂 Kotitöiden tekeminen päiväsaikaan toi ikäänkuin senkin tunteen, että pääsen liian helpolla verrattuna kaikkiin entisiin työkavereihin, mitähän hekin nyt ajattelisivat jos tietäisivät. Typerää mutta totta. Mutta siitä se korjaantui, kun tein sitten päivisin jotain muuta kuin niitä rutiininomaisia kotiaskareita.
Monessa asiassa huomaa sen, että sopeutuminen ottaa aikansa. Opetteli minkä tahansa asian, menee jonkun aikaa ennen kuin se alkaa tuntua luonnolliselta. Tässä suhteessa varmaankin omien "vajavaisuuksiensa" hyväksyminen on hankalinta. Se on sitä fyysisten sairauksien ja vammautumisten kohdalla ja niin se on paineensietokyvynkin kohdalla, siinä vieläpä siten, että kyvyttömyys hyväksyä paineensietokykynsä laskua lisää painetta ja alentaa kykyä entisestään.
Hyväksytyksi tulemisen kokeminen on ihmiselle erittäin tärkeää. Itse törmäsin siihenkin, kun jäin työttömäksi. Töissä sain positiivista palautetta melkein päivittäin, tietysti joskus tuli negatiivistakin, joskus aiheesta, joskus aiheetta, mutta sellaistahan elämä on. Yhtäkkiä sitten en nähnytkään entisiä työkavereita päivittäin, ja vain paria edes koskaan. Eikä kukaan sanonut minulle enää kiitos, kun tein jotain. Päinvastoin, julkisuudessa vallitseva kuva työttömistä on kaikkea muuta kuin mielialaa kohottava ja senkin vaikutuksen tuntee.
Niinpä siis, pööpö hyvä, hyväksynnän hakeminen on aivan luonnollista. Me kaikki teemme sitä omalla tavallamme. Se saattaa olla korostunutta, jos kokee, ettei saa sitä tarpeeksi. Perinteinen mielenterveysongelmaisen parodiointihahmo on henkilö, joka kuvittelee olevansa joku historian merkkihenkilö tai muuten poikkeuksellisen merkityksellinen henkilö. Olettaisin tämän liittyvän siihen, että kun ihmistä, joka näyttää hahmottavan todellisuutta väärin, ei oteta tosissaan, hän kyllä ymmärtää sen ja suojautuu siltä luomalla itselleen käsityksen siitä, että hän on erittäin tärkeä. Hyväksytyksi tulemisen tarve on syvä vaisto, joka on muodossa tai toisessa olemassa kaikilla laumaeläimillä ja sieltä jalostunut myös siihen muotoonsa, jossa se meissä ihmisissä ilmenee.
Pööpö, tärkeintä on oppia antamaan hyväksyntää ja kiitosta itselleen. Hyvin tehty asia jo sinällään tuo tyydytyksen tunteen, mutta ei ole väärin sen kunniaksi suoda itselleen joku nautinto, leivonnainen tai lekotteluhetki. Ja aina kannattaa muistaa ajatella sitä, mitä on saanut aikaan ja tehnyt hyvin. Eikä sitä tule verrata muiden tekemisiin, vaan arvostaa siksi, että se vie sinua itseäsi eteenpäin. Sinun tulee aina muistaa se, että olet vaikeuksistasi huolimatta kuitenkin selvinnyt ja se on merkittävästi sinun omaa ansiotasi. Ja tunsit nyt mitä tahansa, sinä kuitenkin olet ehtinyt elämäsi aikana tehdä paljon asioita, joista muutkin ovat hyötyneet, se on aivan varmaa. Ajattele niitä ja ymmärrät, että sinä olet ollut hyvin tarpeellinen ja olet sitä nytkin.
Kiinnostaa muuten tuo, teetkö itse taidetta? Minulla ei ole lainkaan taiteellisia lahjoja, sen opin viimeistään koulussa 😋 , mutta olen melkoinen musiikin kuluttaja. Olen vähän kateellinen ihmisille, jotka ymmärtävät muutakin taidetta, ja varsinkin niille, jotka osaavat tehdä sitä.