Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus aloittaa avoimet ryhmächatit nuorille

By Ylläpitäjä 2 • 04.03.2021

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus aloittaa avoimet ryhmächatit Tukinetissä maanantaisin klo 16–18. Ensimmäisen kerran chat on auki 15.3 ja juttelemaan ovat tervetulleita kaikki 12–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset, joita sukupuolen moninaisuus koskettaa jollain tavalla. Chatissä voi jutella muiden nuorten kanssa sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä teemoista ja kysyä mieltä askarruttavista asioista. Chattiin voi tulla piipahtamaan ja hakemaan tarvitsemaansa tietoa, tai voi jäädä koko ajaksi juttelemaan. Paikalla on aina Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaaliohjaaja Enni ohjaamassa keskustelua ja vastaamassa kysymyksiin.

Ryhmächatissä voidaan jutella mm. seuraavista teemoista:

– Tiedontarve sukupuolen moninaisuudesta

– Hoitoprosessi ja toimenpiteet

– Omaan sukupuoleen liittyvät pohdinnat

– Ulostulo/läheisten suhtautuminen

– Nimeen ja pronomineihin liittyvät pohdinnat

– Sukupuolen ilmaisu

– Vähemmistöstressi

Ryhmächatin periaatteet ovat samanlaiset, kuin muissakin Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ryhmissä ja niitä tulee noudattaa jokaisella kerralla.

 Luottamuksellisuus 

Ryhmässä käsitellyt asiat jäävät ryhmään. Sen ulkopuolella ei saa puhua siitä, mitä on kuullut muiden kertovan.

Yhdenvertaisuus 

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää perustuen sukupuoleen, sen ilmaisuun, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin, kansallisuuteen, etniseen taustaan, uskontoon, ikään, vammaan, toimintakykyyn tai mihinkään muuhunkaan liittyen.

 Itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus 

Jokaisella on oikeus määritellä tai olla määrittelemättä itsensä / sukupuolensa. Muut kunnioittavat kunkin omia määritelmiä. Itsestään saa käyttää haluamaansa nimeä/nimiä. Nimeä saa myös vaihtaa, jos tuntuu siltä.

Kunnioitus 

Kunnioitetaan omia ja toisten rajoja. Ei ole pakko puhua. Jos toisten kertomat asiat kiinnostavat itseä, heiltä saa kysyä niistä lisää ryhmässä. Kaikilla on kuitenkin lupa jättää vastaamatta.

Kaikki eivät välttämättä tiedä sopivia termejä ja sanoja kuvaamaan sukupuolen moninaisuutta. Siksi kerrotaan ystävällisesti parempi termi / ilmaisu, jos joku käyttää loukkaaviksi koettuja sanoja. Luotetaan, että kertomisen jälkeen henkilö ei enää käytä loukkaavia ilmaisuja.

Löydät chatit täältä: https://tukinet.net/teemat/sukupuolen-moninaisuuden-osaamiskeskusksen-avoimet-ryhmachatit-nuorille-maanantaisin-klo-16-18/ryhmachatit/

Jos sinulla on kysyttävää tai esimerkiksi osallistuminen jännittää, niin voit olla yhteydessä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaaliohjaajaan Enni Happoseen: enni.happonen@seta.fi.