Haluan laittaa lusikkaani tähän keskusteluun. aivan erityisesti raikon kirjoitus 18.01.2010 klo 13.14 puhutteli minua.
En ole uusperheiden asiantuntia, olen ollut naimisissa saman miehen kanssa 34 vuotta. Lapsista kuitenkin tiedän, kolmen kokemuksella ja parisuhteesta jotakin.
Oletteko te raiko istuneet perheenä yhdessä vaikka keittiön pöydän ääressä ja keskustelleet asioistanne. Mielestäni sinulla on kotona asuvana oikeus myös puuttua kodin asioihin, kaikkiin. Vaikuttavathan lapset ja mies kovasti sinunkin elämääsi.
Jos sinua ei hyväksytä perheenjäsenenä, niin oletko sitten kotiapulainen? Saatko palkkaa ja kesälomatkin?
Mielestäni se henkilö, joka on sanonut, että et saisi lapsia opastaa, on sinut juuri luookitellut piian asemaan!
Ottakaapa tämä keskustelunne alle siellä kotiympäristössä koko porukalla.
Vaikka lapset olisivat hankalia murrosikäisiä, niin kyllä heilläkin on aivan varmasti oikeudentajua, johon vetoamalla saatte keskustelua aukeamaan.
Neuvoni on, että teette vaikka työvuorolistoja viikon kerrallaan, kuka tekee mitäkin ja minäkin päivänä. Ottaen huomioon koululaisten kokeisiin lukemiset ja ne sovitut harrastukset, pianotunnit ym. sellaiset.
Jakakaa kotityöt kaikkien kesken, ihan pienimmätkin, kuten roskiksen vienti ja astiakoneen käynnistys ja likaisten astioiden sinne laittaminen ja puhtaiden tyhjennys astiakaappiin. Myös pyykinpesua voi jakaa kaikkien kesken, se tosin vaatii ensin opetustuokion, ettei mustat sukat sekoa valkoisten kauluspaitojen sekaan😀
Viikkosiivoukset tehkää perheenä yhdessä esim. jo torstaina, niin perjantaina ei tarvitse kuin käydä kaupassa viikonloppua varten ja teille kaikille jää mukava viikonloppu. Silloinkin aikuiset voivat tehdä ruoan yhdessä tai vuoropäivinä.
Kun teillä olisi yhdessä sovittuja vastuualueita, ei olisi kovinkaan epäselvää kuka jättää ja mitä tekemättä, eikä siitä tulisi toistensa syyttelyä. Tekemättömistä töistä joutuisi yhteisen perhekokouksen eteen ja yhdessä sovittavaan rangaistukseen esim. karkkipäivän karkit pois tai viikkorahaan pudotusta. Jotain sellaista mikä tuo henkilökohtaisen menetyksen ja jonka ymmärtää etunsa menetyksenä, kun ei ole pitänyt sovituista asioista kiinni.
Perhekokouksia ja työlistojen suunnittelua suosittelen jokaviikkoisiksi, silloin voidaan ottaa ajankäyttö hallintaan ja lasten koulutyöt, sekä omat työt jos niitä joutuu esim. valmistelemaan kotona. Tämä lista tehdään paperille ja laitetaan näkyvälle paikalle.
Meillä aikoinaan on ollut tämmöinen käytössä ja nyt jo aikuiset lapset kertoivat kuinka heistä tuntui hyvältä saada itse olla vaikuttamassa ja päättämässä perheen asioista omalta osaltaan. Lisäksi he mainitsivat sen, että siinä oppi tekemään kaikkia kodintöitä ja nyt heistä jokainen osaa valmistaa ruokaa, siivota, pestä pyykkiään, silittää ja pitää kotinsa siistinä sekä käyttää järkevästi rahaa kaupassa kaikkiin hankkeisiinsa.
Tiedän, tämä vaatii perheen äidiltä/naisaikuiselta hieman viitseliäisyyttä. Laatia sellainen lista viikon töistä, mihin voivat toisetkin ottaa osaa, mutta sanon, että kannattaa.
Itse monen asian tekisi helpommin ja nopeammin, mutta pointtina tässä onkin lasten ja miehen mukaantulo ja samalla opettaminen vastuullisuuteen. Kaiken kruunaa vielä sekin, että opitaan tuntemaan toisiansa paljon paremmin. Sieltä voikin löytyä vaikka minkälaisia helmiä.
Voimia sinulle ja muillekin samankaltaisten asioiden kanssa painiville
🙂🌻🙂🌻