Miehen työuupumus ja parisuhde kriisissä
Olemme nelikymppinen lapseton pariskunta, yhdessä 5 vuotta. Hieman yli vuosi sitten mieheni sai johtajatason pestin ja oli innoissaan työstään. Työn imu vei mieheni ja erkaannuimme vuoden aikana pikkuhiljaa toisistamme (toki mukana oli myös luonnollista parisuhteen vaiheeseen liittyvää eriytymistä), mutta vähäinen yhdessäoloaikamme oli kuitenkin vielä mukavaa. Tosin työuupumuksen oireista puhuttiin jo alkuvuodesta, mies nämä myönsi. Liukuva työaika, mahdoton työmäärä ja työntekijöistä/alaisista johtuvat ongelmat olivat arkipäivää. Viime kesänä (2016) meillä ei ollut juuri yhtään yhteistä aikaa, mies ei ottanut vuokseni vapaapäiviä/lomaa, vaikka lomia miehelle oli kertynyt sekä paahtoi myös viikonloput töiden/työsähköpostin/puhelimen kimpussa. Kollegoiden kanssa vapaapäiviä/lomapäiviä ja virkistystoimintaa järjestyi kyllä arkenakin, mistä katkeruuteni alkoi nousta. Mies kyllä totesi, että hänelle parasta ja laadukkainta aikaa on vain maata ja rentoutua kotisohvalla ja kaiken menemisen hän koki ei-niin-mukavana. Myös kotihommat ym. jäivät vuoden aikana luonnollisesti hoidettavakseni oman työni ohella. Elokuun lopussa omalla kesälomallani mittani täyttyi ja ilmaisin tyytymättömyyteni tilanteeseen ja miehen ajankäyttöön riidassa ei-rakentavalla tavalla eli huutamalla, mitä kadun syvästi. Oma turhautumiseni tilanteeseen vain saavutti lakipisteensä, mikä ei tosin oikeuta raivoamistani. Mieheni raivostui huutamisestani, mutta seuraavan kuukauden hän oli täysin lukossa ja muuttui etäiseksi. Emme puhuneet yrityksistäni huolimatta ja mieheni totesi vain, ettei enää tiedä mitä haluaa. Lopulta mieheni halusi muuttaa erilleen, ei tuolloin osannut sanoa onko ero lopullinen. Nyt olemme asuneet toista kuukautta erillään. Elokuun lopusta-lokakuun loppuun mies ei ollut juuri tekemisissä kanssani, vaikka yritinkin keskustella asiasta ja suhteestamme. Totesin, että asiat ovat mielestäni korjattavissa, mies ei ollut varma. Miehen muutettua pois lopetin yhteydenpidon mieheeni ja se sattui paljon, kuten koko tilannekin. Aloitin eron työstämisen tuon yhteydenpidon lopettamisen myötä. Mies otti sitten yhteyttä ja kysyi, olenko luovuttanut meidän suhteemme suhteen. Oli loukkaantunut siitä, ettei minusta kuulunut enää mitään. Halusi pitää yhteyttä päivittäin. Tämän jälkeen puhuimme välillä puhelimessa tunninkin, josta osan riidellen. Saimme tuolloin puhuttua siitä, missä kummankin mielestä mätti. Mies koki riitelyn pääongelmaksi. Riitelemme miedommin n. 1x kk, tuo iso riita oli pahempi kuin mikään aikaisemmin. Itse toin esiin toiveen yhteisestä ajasta. Mies oli sitä mieltä, että suhteemme oli ollut riitaan saakka hyvä.
Viikko sitten mieheni sai tekemäni ”virheen”/huolimattomuuden vuoksi raivokohtauksen, huusi ja raivosi minulle. Siinä riidellessämme sain sanottua olevani surullinen siitä, että mies oli unohtanut syntymäpäiväni. Mies totesi kylmästi unohtaneensa paljon muutakin ja alkaneensa tehdä virheitä töissäkin. Kertoi myös olevansa välinpitämätön kaikkea kohtaan. Kyynisyys ja ilottomuus paistoivat miehestä kauas, miehen ulkonäkö on muuttunut: mies on väsyneen näköinen zombie. Miehellä oli jossakin vaiheessa myös lähes 3vkon unettomuusjakso sekä ahdistusta. Kaikenlaista fyysistä vaivaakin on ollut koko ajan:pitkään jatkunut flunssa, yskä, ripuli, päänsärkyä yms. Ja tämä miehellä, joka ei sairasta ikinä. Puhuin jälleen työuupumuksesta, jonka mies lopulta myönsi. Oli valmis menemään työterveyteen ja toivoi pääsevänsä lepäämään. Mies ei ole kuitenkaan saanut mentyä sinne tai haettua muutakaan apua, vaikka olen patistellut, tarjoutunut auttamaan ajan varaamisessa yms. Nyt miehen yhteydenotot ovat harventuneet, ja hän käy vain lyhyillä piipahduksilla luonani kerran viikossa, soittelee ja viestittelee n. joka toinen päivä. Ei tunnu muistavan sitä, että itse aikaisemmin toivoi jokapäiväistä yhteydenpitoa ja suhteen uudelleen rakentamista. Mies toivoi, että antaisimme suhteen edetä omalla painollaan ja niin, etten pumppaa miehestä koko ajan tietoja siitä, missä parisuhteessa mennään. Välillä joudun valitettavasti varmistelemaan suhteen tilaa mieheltä, koska oma olo on niin epävarma. Tiedän, ettei se ole järkevää, mutta itse hulluuden partaalla olevana en pysty muuhun. Nyt en ole enää kysellyt tai varmistellut. Mies paahtaa töissä entiseen malliin, kuitenkin on kertonut etsivänsä koko ajan uutta työtä. Itse olen tilanteesta ja parisuhteeni kohtalosta täysin rikki. En tiedä, johtuuko tuo mieheni käytös ja vähäinen yhteydenpito minusta ja miehen toiveesta kuitenkin lopettaa suhteemme vai onko mies yksinkertaisesti niin lopussa, ettei jaksa pitää enempää yhteyttä. Toisaalta tuntuu jotenkin välttelevän minua, toisaalta taas ei. Yritän antaa miehelle aikaa ja tilaa. Puhelimessa mies kuitenkin jakaa asioitaan ja tekemisiään, kyselee myös minun kuulumisiani/tekemisiäni. Oma jaksamiseni on välillä kortilla ja tämä epätietoisuus kalvaa sisältä. En tiedä, mitä suhteellemme käy, roikun löysässä hirressä.
Voisiko joku työuupumuksesta kärsinyt kertoa minulle, miten käyttäytyi uupumuksen aikana kumppaniaan kohtaan? Onko tuo etäisyyden ottaminen puolisoon normaalia? Jos on, mistä se johtuu? Mieluusti saa myös kommentoida, miltä tilanteemme kuulostaa, onko suhteellamme enää mitään toivoa? Itse roikun mukana rakkaudesta miestäni kohtaan sekä toivosta, että kaiken käytöksen takana on työuupumus, eli mies on nyt sairas, eikä pysty parempaan. Mun on katsottava tämä suhde loppuun asti.. Alkoholia mieheni ei käytä, eikä kuviossa ole toista naista, jos joku sitä miettii.
Mistä saisi toivoa ja uskoa jatkaa? Pelkään hajottavani vain itseni tällä roikkumisella. Pidän kyllä itsestäni huolta, olen puhunut ystävilleni ja hakenut apua. Ja itseäni olen käytöksestäni(riidassa raivoaminen) syyllistänyt ihan tarpeeksi, joten sitä en nyt toivo täältä. Tiedän käyttäytyneeni huonosti ja jälkiviisaana omaa käytöstään katselee kauhistuneena.