11-v tyttöäni on kiusattu kolmannelta luokalta saakka henkisesti ja fyysisesti, koulussa ja vapaa-ajalla. Opettajalle kerrottu, ensin suullisesti, nyt melkein vuoden verran kaikki kiusaamistapaukset ilmoitettu kirjallisesti sähköpostilla opettajalle, kuraattorille sekä rehtorille.
Tyttäreni on ollut juttelemassa kuraattorilla, kiusaaja ollut kuraattorilla, ovat olleet yhdessä ja erikseen. Kiusaajan vanhemmille ilmoitettu, vanhempi ensi myöntänyt kiusaamisen, nykyään ”käy päälle”.
Tyttäreni on ollut todella paljon pois koulusta, on kuitenkin saanut hyviä arvosanoja kokeista. Pärjää koulussa jos saisi käydä sitä rauhassa.
Poissaoloja on paljon, koska hän on henkisesti täysin lopussa, kärsii migreenistä, mahakivuista, ahdistuskohtauksia, ei arvosta itseään, itkee itsensä uneen.
Jos hän olisi aikuinen ihminen työelämässä, olisi ollut varmasti sairaslomalla masennuksen vuoksi ja kiusaamiseen olisi puututtu. Mutta miten käy koululaisen?
Kuraattori kutsui keskusteluun opettajan ja rehtorin kanssa ensi viikolla, jotta voimme päättää tyttöni koulunkäynnistä ensi lukuvuotena. Pelkään, että ehdottavat luokalle jäämistä, se vasta itsetuntoa nostaakin.
Entäs kiusaaminen? kysyin, no sitäkin voimme käsitellä…
Koulun mielestä tytön olisi vaan pitänyt tulla kouluun, kuraattori oli sanonut tytölle, että poissaolot ovat laittomia, opettaja sanoi, että häntäkin on aikoinaan kiusattu ja tässä sitä ollaan. Kuraattori kysyi myös, haluaako tyttöni vaihtaa luokkaa tai koulua tai jäädä luokalle… tuossako ovat vaihtoehdot kiusatulle. Entäs kiusaaja? Hän jatkaa samaan tahtiin.
Meillä on oppivelvollisuus, mutta eikö samassa laissa myös sanota, että koulun pitää huolehtia turvallisesta kouluympäristöstä?
Voimat ovat loppu, miten pystyn puolustamaan tyttöäni koulun edessä?