Kolme vuotta ja 300 kilometriä välissä. Tiesin koko ajan seurustelun alusta alkaen, että tyttöystäväni "lähtee maailmalle" vuotta aiemmin. Alkoi hänen abi-vuosi ja vakuuttavinta mitä keksin, oli ostaa kihlasormus. Kyllä, olimme juuri niitä ällöidiootteja, jotka meni kihloihin, LUKIOSSA! Yök, siirappiasiirappia, hyh, phyi, jne... Ihan kuin se sormus muka mitään auttaisi.
Hän kirjoitti, haki yliopistoon 300 km päähän ja pääsi heti sisään ja sinne meni. Kannoin isänsä kanssa muuttolaatikot solukämppään. Koko seuraavan syksyn kuuntelin puhelimessa kertomuksia fuksivuoden bileistä. Kyllä kaihersi. Ei voinut kuin luottaa. Kaikki ympärillä epäilivät ja suoranaisesti hymöhtelivät kihlautuneille lapsille, että siinähän leikkivät. Näimme melkein joka viikonloppu, ja toisinaan oli väliviikonloppu kun ei nähty. Sunnuntait ovat edelleen päiviä, jotka masentavat iltaa kohden ja syy siihen ei ole saapuvassa maanantaissa vaan eroahdistuksesta jonka keho oppi tapana. Niin pitkään kun ahdisti, niin kaipaus ja halu veti uudestaan yhteen. Ja kun tunne oli molemminpuoleinen, niin selvisimme omasta abi-vuodestani edelleen parina. Hah! Siitäs saitte, epäilevät Tuomakset!
Sitten olikin armeijavuoteni. Tämä oli tiedossa. Sehän on vain puoli vuotta? Vuonna 2000 armeija oli vielä muinaismuistoa 80- ja 90-luvulta. Varusmiehillä ei ollut alokkaina juurikaan vapaa-ajan oikeuksia, joten yhteydenotot ja -soitot olivat todella satunnaisia. Neljä viikkoa heinäkuussa oli todellinen blackout. Minusta ei kuulunut mitään. Yksi tekstiviesti illalla oli jo kova saavutus. Puolisoani piiritti mukavanpuoleinen kaveri, jonka kanssa heillä luisti juttu niin hyvin, että anoppiehdokkaani joutui muistuttamaan tytärtään siitä, että pitäisi valita. Itselleni asia paljastui vahingossa puhelimessa (ääni taustalla) ja olin sitä myöten henkisesti murtunut. En voinut asialle mitään ja tuolloin näki kuinka raakaa parisuhdepeliä jotkut pelaavat. Alokastupani kuudesta seurustelevasta kaverista selvisin ainoana edelleen seurustelevana alokaskaudesta: Tyttöystäväni ja kihlattuni kuitenkin valitsi minut ja kuulin vasta vuosia myöhemmin kuinka lähellä hän olikaan toisenlaista ratkaisua. Tämä oli aivan tietoinen valinta tulevaisuudennäkymiin perustuen.
Puoli vuotta venyi vuodeksi ja päälle vielä kuukaudeksi ennen kuin jätin armeijan. Tosin armeija ei koskaan lähtenyt minusta. Olin jäänyt opiskelupaikkaa vaille ja pelasin itselleni elämäni työpaikan vuodeksi armeijan kouluttajana. Kaksi vuotta takana kaukosuhteilua ja kolmas edessä. Ongelmia oli ollut, mutta niistäkin selvitty ja suhde tuntui varmalta. Ei mitään syytä tehdä radikaaleja ratkaisuita.
Kolmas vuosi oli näistä helpoin. Näimme säännönmukaisesti joka viikko. Olin töissä, illat ja usein viikonloput vapaalla ja toisinaan kumppanini tuli varuskunnan asuinalueelle viikonlopuksi. Rahaa oli ja hyvin meni ja elämä tuntui luksukselta kahden edellisen vuoden jälkeen.
Kolmannen vuoden lopussa hain opiskelupaikkoja ja niitä tuli kolme: kadettikouluun, Teknilliseen korkeakouluun ja aivan lopussa hakemani AMK-paikka kumppanini opiskelukaupungissa. Kaksi ensimmäistä olisivat tarkoittaneet kaukosuhteilun jatkumista, mutta minä halusin enemmän ja koko lähipiirini kauhistukseksi jätin muut arvostetut opiskelupaikat ottamatta, valitsin heikoimman koulutusohjelman ja lähdin kumppanini perässä saman katon alle.
Tästä seurauksena vuotta myöhemmin yhteinen lapsi, puihin menneet opiskelut (kesken jäi), välivuosi lapsen kanssa ja sitten unelmien opintoalan löytäminen.
Nyt lähes 15 myöhemmin, olemme edelleen naimisissa, kolme lasta ja 10 vuoden työkokemus alalta jolle en olisi koskaan kuvitellut päätyväni ilman kohtalon oikkua. Koskaan ei voi tietää mitä huomispäivä tuo tullessaan ellet uskalla heittäytyä ja ottaa riskiä.
Onhan tässä ollut ongelmia ja pettämisiä (vaimoni lopulta petti kuin pettikin sen armeija-aikaisen ihastuksen kanssa ja sen seurauksena olen edes koko palstan alkujaan löytänytkin) ja siksi suhtaudun omaan alkuumme hieman kyynisesti, mutta opettavaisena tarinana: ei ole olemassa tosi rakkauksia, joiden tulee kestää mitä vain. On vain päätöksiä, joista halutaan pitää kiinni ja se vaatii molemmin puoleista halua ja aitoa tahtoa, luottamusta sanan jokaisessa merkityksessä. Joku voi pitää kihlasormusta sen symbolina, mutta toisen tekoja ja ajatuksia sillä ei voi kahlia. Aika näyttää, pettyä ei saa. Sillä pääsee pitkälle.