Eropäätöksen tuskaa
Olen ollut mieheni kanssa yhdessä 10 vuotta ja naimisissa tänä kesänä 5 vuotta. Meillä on puolitoistavuotias lapsi. Nyt olen tullut siihen tilanteeseen, että pitäisi päättää erosta.
Aloitetaan alusta.
Parisuhteemme ei oikeastaan koskaan ollut hyvä: alussa miehelläni kesti pitkään kehittää minkäänlaisia tunteita minua kohtaan ja itse olin todella rakastunut häneen, mikä piti meidät yhdessä ja sai minut kärsivällisesti odottamaan hänen tunteidensa lämpenemistä. Muutimme yhteen ja hidassoutuisesti mies otti vastaan rakkaudenosoituksiani, kolme vuotta oltuamme yhdessä sanoi sitten lopulta rakastavansa minua. Meillä oli pahoja riitoja, mutta tunteeni häntä kohtaan olivat voimakkaita ja olin valmis tekemään kaikkeni suhteen onnistumiseksi. Hänen perheensä alkoivat yhteenmuuton myötä tulemaan kuvioihin mukaan ja tuolloin sain sen käsityksen, että pitivät minusta (näin todella paljon vaivaa sen eteen, että pitäisivät enkä osannut oikein relata ja olla oma itseni heidän seurassaan). 4 vuoden yhdessäolon jälkeen mies osti talon ja ajattelin, että kohta tulee kosinta – myös hänen vanhempansa toivoivat hänen kohta menevän naimisiin. Mutta yhdessä asuimme hänen talossaan, sitä sisustimme ja yhteistä elämää rakensimme ilman että mies sanoi mitään haluavansa olla minun kanssani tulevaisuudessa. Siitä aloin ahdistua ja parisuhde alkoi kärsiä. Riitelimme paljon. Koin suhteen ulkopuolisia ihastuksia, joista toinen oli vakava – vaikka ihastuksen kohteet tuskin sitä koskaan saivat tietää. Lopulta päätin erota, sillä raskassoutuisesti etenevällä ja kylmällä suhteella ei näyttänyt olevan tulevaisuutta. Hain opiskelemaan toiselle paikkakunnalle ja opintojen alkamisesta näytti tulevan luonteva tilaisuus lähteä. Sitten kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli kosinta. En ensin osannut siihen edes vastata, mutta suostuin.
Vihdoinkin olin pääsemässä naimisiin ja olin innoissani, mutta paha olo suhteessa ei silti lähtenyt. Perheeltä alkoi tulla yhä enemmän painetta minua kohtaan ja mies oli tyytymätön minuun jatkuvasti jostain syystä. Ennen häitä olin vähällä perua ne, mutta mies vakuutti minulle rakastavansa minua ja haluavansa minun olevan hänen kanssaan hänen loppuelämänsä. Menimme naimisiin. Avioliiton ensimmäiset vuodet sujuivat samalla menolla. Raskaita riitoja, tyytymättömyyttä ja etenkin perhe vaikutti pitävän minusta yhä vähemmän: en osannut sisustaa kotia ja pitää sitä yllä heidän korkeiden vaatimustensa mukaisesti, vaikka omasta mielestäni pärjäsin: siivosin, laitoin ruokaa, pesin pyykit – mies ei osallistunut arjen rutiineihin. Kuitenkin yhä jätin kaiken negatiivisen huomiotta ja keskityin positiiviseen: kaikesta huolimatta minulla ja miehelläni oli mielestäni hyvä suhde, tunsin olevani hänen kanssaan läheinen ja jaoin hänen kanssaan kaikki elämän asiat, samoin hän minun. Meillä oli toisemme ja se riitti, vaikka elämä muuten olikin välillä rankkaa. Hän piti minusta hyvää huolta ja tuki minua oman perheeni kanssa kokemassani kriisissä.
Halusin lapsia ja kahden avioliittovuoden jälkeen miehenikin vihdoin suostui ehkäisyn lopettamiseen. Pitkän yrittämisen jälkeen toivoni lapsen saamisesta alkoi hiipua ja aloin keskittyä uraani. Opinnoissani koin tähtihetken: sain tilaisuuden mennä vuodeksi ulkomaille opiskelemaan alani huippuyksikköön rahoituksineen kaikkineen. Juuri kuultuani tästä mahdollisuudesta sain tietää olevani raskaana. Mieheni sanoi sen olevan minun valintani, mutta käytännössä minulle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin kieltäytyä vuodesta ulkomailla. Se on jäänyt harmittamaan, sillä raskaudesta ilmoitettuanikin minulle tehtiin erityisjärjestelyjä, jotta olisin siellä vauvan kanssa voinut olla, mm. aloitusaikaa myöhäistettiin jne.
Raskaus sujui hyvin ja mieheni oli ihana minua kohtaan. Olin onnellinen suhteessamme ja koin, että nyt asiat ovat hyvin, olin saanut sen mitä halusinkin. Odotin innolla perhe-elämää. Synnytys oli vaikea ja traumaattinen meille molemmille. Sen jälkeen kaikki muuttui. Mieheni syyllisti minua synnytyksen vaikeudesta ja syytti minun vaarantaneen lapsemme hengen. Vauva-aikana mieheni äiti tuli meille pariksi kuukaudeksi ja muutimme myös tuolloin! Hän liittoutui äitinsä kanssa ja toisaalta syyllisti minua siitä, etten osallistunut muuttopuuhiin vastasyntyneen kanssa ja toisaalta sain koko ajan kuulla, kuinka huono äiti olen ja teen ihan kaiken väärin ja vaarannan lapsemme. Siis keneltäkään muulta, esim. neuvolasta mitään tuollaista kommenttia ei tullut. Olin todella rikki ja stressaantunut. Tahdoin vain keskittyä vauvan kanssa olemiseen ja kaiken oikein tekemiseen, en jaksanut vastata syytöksiin ja uskoin niitä ehkä osittain, koko ajan vain yritin suorittaa jotta olisin heille mieliksi, vaikka heiveröisesti orastava äidinvaisto kehottikin minua vain vuorovaikuttamaan vauvani kanssa. Äidin lopulta lähdettyä aloin ottaa omaa tilaani vauvan kanssa ja tunsin, että minä vauvan äitinä hänet parhaiten tunnen. Asiat alkoivat mennä paremmin. Suhteemme pikkuhiljaa hitaasti alkoi palata ok tasolle, vaikkei se koskaan ollut yhtä hyvä kuin ennen. Mutta sitten alkoi lopullinen laskukierre: jatkuva kritiikki ja syytökset eivät ole loppuneet ja mieheni on täysin lopettanut minkäänlaisen kiinnostuksen osoittamisen minua kohtaan. Olen huono äiti, mitään en osaa, en osaa huolehtia kodistani, olen laiska ja kaiken lisäksi todella tyhmä. Olen tuomittu luuseriksi enkä olisi mitään ilman häntä. Hänen perheensä tukee tätä näkökulmaa ja yrittää ikäänkuin kauniisti selittää minulle, miksi mieheni on oikeassa kommenteissaan. Good cop, bad cop?
Nyt olen tullut sietokykyni päähän. Minkäänlaista läheisyyttä ei ole ollut yli puoleen vuoteen eikä muutenkaan oikeastaan lapsen syntymän jälkeen. Miestäni ei ole koskaan seksi kiinnostanut hirveästi ja suhteessamme minä olen aina ollut se osapuoli, joka jotakin romantiikkaa on yrittänyt. Olemme puhuneet parisuhteemme vaikeuksista ja olen ehdottanut terapiaa tai jonkinlaista ongelmanratkaisua. Ainoaksi ongelmanratkaisijaksi mies hyväksyy oman perheensä, jotka tietysti häntä tukevat, vaikka yrittävätkin esittää puolueettomia. Eivät ole eivätkä voi olla, vaikka haluaisivatkin. Mies ei halua käyttää rahaa parisuhteen korjaamiseen eikä usko tehneensä mitään väärää. Hän sanoo joutuneensa kestämään niin paljon minun osaltani, että nyt on minun aikani muuttua ja sitten asiat paranevat.
Jos olet jaksanut lukea tähän saakka, kiitos. Tiedän kirjoittaneeni hyvin negatiiviseen sävyyn ja vaikeahan sinulle ulkopuolisena on saada koko kuvaa tilanteesta, kun itse olen valinnut kertoa asioista ikävien kokemusteni sävyttämänä. Ja mistä sen tietää, vaikka minä olisinkin ihan hirveä kotityranni – ehkä mieheni on oikeassa?
Näiden kysymysten kanssa itse painiskelen. Oma tuntemukseni sanoo selvästi, että näen paljon vaivaa kodin pitämiseksi siistinä ja hoidan lastamme rakkaudella. Rakkautta osoittaisin miestänikin kohtaan, ellei hän joko suoraan torjuisi minun aloitteitani tai sitten epäsuorasti: haukutuksi ja solvatuksi tulemisen jälkeen ei hirveästi kiinnosta tulla hänen hartioitaan hieromaan. Ai niin, ja kaiken ohessa kirjoitan väitöskirjaa. Sekin on hänen mielestään tyhmien touhua.
Mielestäni mieheni käytös täyttää kaikki henkisen väkivallan merkit. Fyysistä väkivaltaakin on ollut riitojen aikana, mutta pääasiallisesti henkistä. Mieheni on vaikeuttanut kontaktia perheeni ja ystävieni kanssa – ei suoranaisesti eristänyt, mutta kauempana asuvien perheeni ja ystävieni luokse en lapsen syntymän jälkeen ole saanut mennä ilman hänen tuloaan mukaan, mikä vaikeuttaa lähtemistä, etenkin kun hänen pitää ottaa töistä vapaata jne. Olen yksin, rikki ja syytösten kyllästämä. Olin aikoinani koulukiusattu ja nuorena, ennen mieheni tapaamista, minulla oli masennusta. Ennen lapsen syntymää koin ahdistusta ja paniikkihäiriöitä, joihin sain apua. Nyt tunnen, että minulla on henkisiä voimavaroja ja pystyn käsittelemään tunteitani, mutta tuntuu vaikealta nähdä objektiivisesti, onko todella niin, että minussa on vikaa vai olenko henkisen väkivallan uhri. Mieheni väittää olevansa itse uhri, minun käytökseni uhri. Kun yritän kysyä, mitäköhän niin hirveää olen tehnyt, alkaa solvausten litania, josta pääasiallisesti nousee esille kuinka tyhmä olen. Vaikuttaako oma menneisyyteni niin, että näen asiallisen kritiikin syytöksinä?
Siksi kysynkin nyt ulkopuolisten kommentteja ja mielipiteitä. Vaikka vain mieheni ja minä tässä tilanteessa olemme, niin olisi hienoa kuulla, onko jollakin muulla ollut vastaavia kokemuksia ja miten niistä on selvitty. Mielestäni olen rakastanut enkä koskaan oikein saanut vastarakkautta tässä suhteessa, vaikka mieheni taas syyttää minun olevan se, joka ei rakasta, ja olen vain itsekäs enkä tajua, kuinka paljon hän minua rakastaa.
Miten tästä eteenpäin? Pystyykö tällaista suhdetta parantamaan vai onko ero ainoa vaihtoehto? Siltä nyt tuntuu, mutta ehkä en pysty ajattelemaan selkeästi.