Ylitsepääsemätön ahdistus

Ylitsepääsemätön ahdistus

Käyttäjä Pöhelökö aloittanut aikaan 14.01.2020 klo 12:57 kohteessa Nuorten foorumi
Käyttäjä Pöhelökö kirjoittanut 14.01.2020 klo 12:57

Hei, olen nuori nainen ja minulla on erittäin voimakasta ahdistusta, masentuneisuutta ja toivottomuutta. En saa päätöksiä tehtyä lainkaan, keskittymiskykyni on poissa ja murehdin aivan koko ajan. En pysty juuri lainkaan nukkumaan ja ruokahaluni on poissa. Olen käynyt psykologilla ja jutellut läheisteni kanssa, mutta se ei tunnu riittävän. Omat voimavarani ovat lopussa, enkä tiedä mitä voisin tehdä, jotta oloni helpottuisi. Onko muilla samanlaisia kokemuksia ja kuinka niistä selviää?

  • Muokattu kirjoittajan toimesta 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten. Syy: Lisäys
Käyttäjä Eop kirjoittanut 01.04.2020 klo 00:23

Hei, minullakin on samanlaisia ongelmia! Vihdoin joku muukin. Suurin ongelmani tällä hetkellä on juuri tuo päättämisen vaikeus, kun se estää minua saavuttamasta tavotteitani.. tai siis mitä tavotteita, en tiedä mitä haluan. Olisi kiva jutella myös ihan kahden kesken. Olen myös nuori nainen

Käyttäjä Pöhelökö kirjoittanut 15.04.2020 klo 14:42

Hei,

Kiva kun vastasit viestiini 🙂 Minä löysin lopulta hetkeksi helpotusta psykologin, oman tukinetin ja läheisteni kanssa juttelemisesta. Tosin nyt tilanne on taas huonontunut. Yhden päätöksen jälkeen tilanne aina hetkellisesti helpottaa, onko sinulla sama tilanne? Psykologini kertoi, että päätöksenteon vaikeus voisi kertoa alentuneesta mielialasta, mutta itse en aina näe niiden yhteyttä.

Minulla on myös tilanne, etten oikein tiedä mitä haluan ja kaikki on vähän sekaisin pään sisällä. Ja samalla paljon isoja päätöksiä pitäisi pystyä tekemään, sekä pienempiä. Olen todella perfektionisti, joten uskon sen vaikuttavat mun kohdalla. Voidaan jutella minun puolestani ainakin tämän ryhmäkeskustelun kautta, jos vaan haluat? Mä kaipaan tällä hetkellä myös vertaistukea, joten mielelläni keskustelisin muiden samoja asioita miettivän kanssa.

Käyttäjä Eop kirjoittanut 26.05.2020 klo 00:36

Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Joo, päätöksenteon jälkeen on hyvä fiilis: "Jes, vihdoin!", kunnes sitten tulee taas uusia päätettäviä asioita. Minulla myös perfektionistius, optimointi on mielestäni päätöksenteon vaikeuden takana. Kaikista ahdistavin päätettävä asia minulle on ammatin päättäminen. Minulla on jo yksi, mutta se ei tunnu omalta. En kuitenkaan osaa tai uskalla päättää, että mikä sitten olisi se, mitä haluan.

Minkälaiset asiat on sinulle vaikeita päättää?

Käyttäjä Pöhelökö kirjoittanut 26.05.2020 klo 17:29

Moikka!

Kuulostaa, että todellakin ollaan samanlaisessa tilanteessa. Mä haluan rohkaista sen suhteen, ettei sun tarvitse tietää mikä olisi täydellinen tai parhain ammatti sinulle. Se on asia, mikä ei kuitenkaan loppupeleissä ole lopullinen päätös! Meidänkin luokalla on nelikymppisiä opiskelijoita, joilla on takana jo osalla useampi koulutus. Mikä sua eniten pelottaa tai mietityttää ammatin valinnassa ja tässä päätöksessä? Mä oon sitä mieltä, että kannattaa rohkeasti kokeilla toista alaa, jos nykyinen ei tunnu omalta. Toki ymmärrän, että on aina oma hommansa hakea uuteen kouluun ja aloittaa opinnot alusta. Ja ymmärrän myös, että kyseessä on päätös ja asia, mikä vaatiikin enemmän pohtimista ja harkintaa.
Mä painin myös eniten opiskeluasioiden kanssa tällä hetkellä; opinnäytetyöparin ja -aiheen ja oman jaksamisen kanssa. Tuntuu, että aina kun yhdestä asiasta selviää niin tulee seuraava päätöksenteko eteen. Ja mitä pidempään pohtii, niin sitä vaikeammaksi päätös muuttuu. Mun on helppo ahdistua mistä vaan. Haluaisin miellyttää kaikkia ja välttää epäonnistumisia. Oivalsin tänä keväänä, että päätös on joissain tilanteissa sen takia vaikea, että kumpikaan vaihtoehto ei ole täydellinen ja tunnu juuri oikealta. Silloin ei ole edes mahdollista päästä täydelliseen valintaan.

 

Käyttäjä Eop kirjoittanut 31.05.2020 klo 00:29

Tuntuu vaan, että uudelleenkouluttautumista yritetään vaikeuttaa, jotta ihmiset saataisiin nopeammin työelämään. En haluaisi tuhlata aikaa sellaiseen, mitä en haluakaan, enkä saa itseäni motivoitua sellaiseen, mistä en ole varma. Tämä kouluasia on kyllä eniten ahdistusta aiheuttava asia. Kaikki pääsykokeisiin liittyvä inhottaa ja haluaisin vain siirtää ne syrjään mielestäni.

Sepä se: usein asioilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Niitä ei voi vain listata, sillä eri ominaisuuksilla on myös eri painoarvot. Kompromissit ovat välttämättömiä, kun kaikkea ei voi saada.

Minä sanoisin, että hienoa kun olet tuohon asti päässyt! 😀 Mutta vaikeitahan ne pienemmätkin päätökset. Pitäisi koittaa etsiä, josko löytyisi joku kirja päätöksenteosta.

Käyttäjä Pöhelökö kirjoittanut 04.06.2020 klo 10:07

Tuo on kyllä totta, mutta toisaalta esimerkiksi ensikertalaiskiintiöllä ei todellisuudessa taida juurikaan olla merkitystä. Riippuu toki alasta, johon hakee. Mun mielestä sillä on eniten merkitystä, että ala tuntuisi omalta ja hyvältä, koska me nuoret teemme töitä seuraavat 40-50 vuotta😄 Että ei kannata liikaa miettiä ainakaan sitä, ettei saisi opiskella lisää ja vaihtaa alaa.

En tiedä sun tilannetta tarkemmin, mutta mitä jos et hetkeen edes ajattelisi opiskelua? Jos tekisit töitä, vaikka jotain ihan muuta kuin oman alasi töitä? Silloin saattaisi jossain vaiheessa loksahtaa ajatukset paikoilleen ja voisit paremmin tietää, mikä ammatti mahdollisesti sua kiinnostaisi. Millaisia asioita sä tykkäät tehdä?

Jotain olen kyllä itsestäni tämän vuoden mittaan oppinut, mutta paljon on vielä selvitettävää ja kehitettävää. Monena päivänä olen taas itkenyt, miten olisi kivempaa olla onnellinen ja saada tämä ahdistus ja masennus vain pois. Ja se, että joku oikeasti auttaisi siinä päätöksen teossa ja että löytäisi helpommin ja tuskattomammin ratkaisut.
Tsemppiä!

Käyttäjä Eop kirjoittanut 09.06.2020 klo 18:48

Niin no.. sitten taas toisaalta kun haluaisin mahdollisimman pian päästä opiskelemaan sitä, mitä haluan. Mutta joo ehkä täytyy kokeilla eri keinoja. Tällä hetkellä olen lomautettuna, niin ei tarvitse oman alan töitäkään nyt tehdä.

Voi että, minä kyllä haluaisin koittaa auttaa! Kun tietää itse miten vaikeaa se on 😄 Aloin muuten juuri kuunnella sellaista kirjaa kuin "Juu ei - Pieni kirja priorisoinnista", kun Elisalta sai ilmaiseksi kesäluettavaa. Ainakin alun perusteella kuulosti juuri sopivalta!

Käyttäjä Pöhelökö kirjoittanut 16.06.2020 klo 10:52

Ymmärrän hyvin! Toivottavasi löydät keinon ja oman alan, jota opiskella.

Kirja kuulostaa lupaavalta! Onko siitä löytynyt nyt apua, kun olet sitä lukenut? Mulla on taas tosi vaikea vaihe päällä, eikä mikään tunnu onnistuvan. Mulla päätösten vaikeus yleistyy aina kaikkeen muuhunkin ja olen ahdistunut kaiken aikaa. Ja harmittaa, kun kesäloma vaan kuluu ja kuluu, enkä pysty tekemään ahdistukseltani mitään. Mutta eiköhän tämäkin tästä jossain vaiheessa helpota.

Toivottavasti saat rentouduttua ja nautit kesästä ja auringosta! 🙂